Mobbing i sosiale medier:

Snakk med gutta deres!

Jeg har fått beskjed om at jeg er døden nær, stygg, ekkel og at jeg burde slutte å spise.

TAR ET OPPGJØR: Sonja Iren Johnsen forteller at hun opplever at gutter bruker emojies når de mobber i kommentarfelt på sosiale medier. Foto: Privat
TAR ET OPPGJØR: Sonja Iren Johnsen forteller at hun opplever at gutter bruker emojies når de mobber i kommentarfelt på sosiale medier. Foto: Privat

Jeg har vært på sosiale medier lenge, og opplevd en del netthets. På det første bildet jeg delte på Instagram med hashtaggen #bodypositivity fikk jeg flere stygge kommentarer.

I ettertid av det har jeg vært omtalt i media, lagt ut mange bilder på Instagram og begynt å dele videoer på TikTok.

Kommentarene renner inn

Jeg har, som de fleste som er på sosiale medier og omtalt i media, fått min dose netthets, men jeg har aldri i mitt liv opplevd så mye som på appen TikTok.

Det renner inn med fæle kommentarer som jeg personlig synes er forkastelige. Jeg har fått beskjed om at jeg er døden nær, stygg, ekkel og at jeg burde slutte å spise.

Dette er bare kommentarer jeg har fått, men jeg ser stygge kommentarer på nesten hvert eneste kommentarfelt og spesielt hos jenter.

De fleste ufine kommentarene jeg har fått er fra unge gutter, og det er ingen tvil om at det er de som er verst på netthets på TikTok.

De bruker skjulte kodeord

Fordi om jeg har fått hørt og sett mye ufint, så er det også mye emojis og koder som kanskje kan være vanskelig for foreldre og voksne å forstå.

For eksempel kan man skrive «W», som betyr Win/winner, eller «L», som betyr Lose/loser.

Jeg har sett hundrevis av unge gutter som skriver «W» til noen som kommer med rasistiske og homofobiske utsagn.

Det virker som en trend for mange unge gutter å rakke ned andre og gjemme seg bak en profil uten navn og bilde.

Det er skremmende.

Jeg vet ikke hvor jeg hadde vært om jeg fikk de kommentarene jeg får nå da jeg var 15 år. TikTok er klart og tydelig en app med mange unge mennesker, og det er den mest skremmende appen jeg har vært på.

Snakk med barna deres!

Jeg tror det er viktig å snakke med barna sine, og spesielt gutta. Jeg tror også det kan være lurt å stenge av kommentarfeltene sine om man ikke vil ha stygge kommentarer og huske å støtte de man ser opplever mye netthets.

Jeg personlig har filter på kommentarfeltet, så ord som stygg, hval, feiting og emojis som «🤮» må godkjennes før de blir offentlige.

Om jeg får en ekkel kommentar, kommer det som oftest flere. Det virker litt som at guttene i kommentarfeltene vil støtte hverandre med at de også slenger seg på med en fæl kommentar.

Jeg vil komme med en oppfordring til alle på sosiale medier. Vær forsiktig med hva du deler, kommenterer og støtter.

Vi er bare mennesker, og vi burde heie mer på hverandre, komme med konstruktiv kritikk istedenfor hets, og huske at vi er forskjellige.

Et annet tips er å trykke «avfølg» eller faktisk blokkere noen om du ikke vil se de på sosiale medier, eller hvis de kommer med unødvendige kommentarer.

Vær snill med hverandre, og vis respekt. Netthets er så utrolig skummelt.

Svare på kronikken? Brenner du inne med noe? Send oss din mening på debatt@tv2.no