STABILT DÅRLIG: Jonas Gahr Støre starter det nye året der han slapp det gamle på Kantars ferske partibarometer, utført på oppdrag for TV 2. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2
STABILT DÅRLIG: Jonas Gahr Støre starter det nye året der han slapp det gamle på Kantars ferske partibarometer, utført på oppdrag for TV 2. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2
Ny meningsmåling:

Ingen effekt av egen politikk

Det er nesten så Ap-toppene puster lettet ut, når de hører at Ap får 19,5 prosent på Kantars første partibarometer i 2023.

Det sier litt om nervøsiteten og den manglende selvtilliten i partiet som har vært størst i samtlige stortingsvalg i nyere tid og aldri vært lavere enn 24,3 prosent (2001). Men med målinger ned på 14-tallet hos andre byråer før jul, er det ingen i Ap som tør tenke på hvor langt ned de egentlig kan gå.

Arbeiderpartiet har ligget stabilt på 19-20 prosent på Kantars månedlige målinger siden august i fjor. Faktisk er bildet for samtlige partier oppsiktsvekkende likt situasjonen i sommer. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) opplever med andre ord ingen effekt av å ha lagt frem og fått vedtatt sitt første statsbudsjett - hverken positivt eller negativt.

TV 2s kommentator, Aslak M. Eriksrud Foto: Tommy Storhaug / TV 2
TV 2s kommentator, Aslak M. Eriksrud Foto: Tommy Storhaug / TV 2

Det er gått et drøyt år siden Støre presenterte sin nye regjering. Siden den gang har nesten halvparten av partiets velgere forlatt dem. En lojalitet på kun 54 prosent er oppsiktsvekkende svakt for et parti som Ap. Og velgerne går to steder: Hver femte velger (162.000 stykker) hopper opp på gjerdet og hver sjette velger (123.000) har meldt overgang til Erna Solberg og Høyre. Og Støre makter kun å hente fire tusen velgere tilbake fra Høyre.

Ap ser ut til å ha mistet taket på de yngste velgerne, med kun 15 prosent oppslutning blant de mellom 18 og 45 år. Det er også store geografiske forskjeller, mens kun 13 prosent av vestlendingene sier de vil stemme Ap, har Støre gjenerobret Nord-Norge og er størst i de tre nordligste fylkene med en samlet oppslutning på 32 prosent.

Ap og Sp har derimot begge et uforløst potensial hos mange tidligere velgere som har satt seg på gjerdet. Mens 21 prosent av Aps tidligere velgere sier at de ikke ville stemt om det var valg i dag, har tre av ti Senterparti-velgere gjort det samme. Det er velgere det kan være lettere å få tilbake enn de som har skiftet parti.

Frp går mest frem på målingen, og dermed korrigeres den dårlige malingen Sylvi Listhaug & Co opplevde i desember. Frp bedrer noe på bytteforholdet til Høyre fra sist måling og henter tilbake en del velgere fra Senterpartiet.

Høyre går litt tilbake, men ligger bunnsolid plassert som landets klart største parti. Høyres fremgang skyldes først og fremst at de holder på tidligere velgere (lojalitet på 87 prosent) og soper med seg netto 119.000 tidligere Ap-velgere.

Det er verdt å merke seg at Hverken Høyre eller Frp avgir nevneverdig med velgere til gjerdet. De to partiene virker å være ganske så fullmobiliserte på januarmålingen.

Senterpartiet har igjen kun en tredel av velgerne fra sist valg (lojalitet på 34 prosent). I tillegg til gjerdet (29 prosent) går velgerne i alle retninger, spesielt til Høyre, Frp, Ap og Rødt.

MDG bikker godt under sperregrensen igjen. Det skyldes i hovedsak en stor lekkasje til Venstre i denne målingen.

Til tross for det, går Venstre også tilbake, men holder seg over sperregrensen. Guri Melby gir fra seg en god porsjon velgere til Høyre og til gjerdet, men henter også noen velgere fra Ap.

KrF ligger også stabilt langt nede på 3-tallet. Partileder Olaug Bollestad har mistet hver tredje velger fra sist valg og klarer knapt på hente noen tilbake. Rødt henter velgere fra Ap og Sp mens SV plukker med seg velgere fra Ap og Rødt.

Da Jonas Gahr Støre og Aps sentralstyre ankom Sundvolden hotell mandag, ble de møtt av Erna Solberg og hele Høyres sentralstyre og stortingsgruppe. Ingen av partiene visste at de andre skulle ha strategisamling på det samme hotellet samtidig. Det fikk flere til å spøke med at Norge er i ferd med å slå følge med danskene og danne en regjering «hen over midten». De to partiene har ikke flertall sammen i dagens storting, men Høyre og Ap ville fått flertall om Kantars januarmåling hadde vært valgresultatet.