VIL GI STRAFF: Om Harry Kane, eller noen andre kapteiner, bruker ONe Love-armbindet i VM, blir det straff. Foto: Nick Potts
VIL GI STRAFF: Om Harry Kane, eller noen andre kapteiner, bruker ONe Love-armbindet i VM, blir det straff. Foto: Nick Potts
Fotball-VM:

Fifa truer spillerne til taushet

Fifa truer spillerne til taushet. I Infantinos VM er det ikke plass til andre meninger enn Infantinos egne.

Flere europeiske landslag ønsket å markere sin støtte til homofiles rettigheter ved å bruke kapteinsbind med slagordet OneLove og et fargerikt hjerte som skal symbolisere kampen mot alle former for diskriminering. Det får de ikke lov til av Infantino. FIFA-presidenten har lagt sin klamme hånd over dette mesterskapet og vil ikke gi plass til noen andre politiske stemmer enn sin egen.

Mina Finstad Berg. Foto: Espen Solli/TV 2
Mina Finstad Berg. Foto: Espen Solli/TV 2

TV 2 har vært i kontakt med flere kilder som forteller at dette faktisk ikke kommer fra Qatar eller VM-komiteen, men fra Fifa og Infantino selv.

I Fifas egne statutter slår de tidlig fast at diskriminering ikke har en plass i fotballen. I artikkel 4 skriver de at all diskriminering er forbudt, og lister opp en rekke ulike former for diskriminering som ikke har en plass i Fifa og fotballen. På den lista finner vi blant annet seksuell legning.

Videre skriver de at Fifa forblir nøytrale i politiske og religiøse spørsmål, men at man kan gjøre unntak når det gjelder spørsmål som påvirkes av Fifa -statuttenes mål. Som å bekjempe diskriminering.

Fifa kan altså velge å gjøre unntak for hovedregelen om å ikke blande seg inn i politikken. Gianni Infantino gjør det hele tiden. Han snakker politikk når det passer ham, men gjemmer seg bak tåkeprat om at man skal holde politikken unna når det er det som tjener ham best.

Vil bruke regnbuebånd i Qatar: – Noen er bekymret

Til tross for at Infantino påsto han “følte seg homofil” for et par dager siden, slår Fifa nå knallhardt ned på alle forsøk på å vise støtte til skeives kamp i løpet av VM. Det er et politisk valg fra Fifas side. Ved å true spillerne med sportslige sanksjoner hvis de fronter OneLove-kampanjen ute på banen, kveler Fifa alle forsøk på å sette søkelys på skeives rettigheter og andre former for diskriminering.

Det er Fifa som selv har valgt å legge VM til Qatar, med alt det innebærer. Spillerne hadde ikke noe de skulle ha sagt. Nå trues spillere som ønsker å markere til taushet. De skal være Fifas reklameplakater for denne turneringen, skal kaste glans over Infantino og hans venner, men de får ikke lov til å ha egne meninger.

Flere nasjoner tok kontakt med Fifa allerede i september fordi de ønsket å bruke disse kapteinsbindene under VM. De har ikke fått noe skikkelig svar før nå. Det har satt både spillerne, trenerne og forbundet i en håpløs situasjon.

England, Wales, Belgia, Danmark, Tyskland, Nederland og Sveits er med rette fly forbanna på Fifa. De var forberedt på å betale bøter og lignende, men var på ingen måte forberedt på sportslige sanksjoner.

Det ligger ekstremt mye makt i å kunne definere hvilke budskap som er innenfor og hvilke budskap som er «for politiske». Den makten misbruker Fifa. Gang etter gang.

Mer innhold fra TV 2