Aksjeskandalen:

Erna Solberg halter videre

Det er nok en lettelse for Erna Solberg (H) at Økokrim dropper etterforskning, men den politiske skandalen er ikke over.

TV 2s kommentator, Aslak Matre Eriksrud
TV 2s kommentator, Aslak Matre Eriksrud Foto: Tommy Storhaug / TV 2

For Erna Solberg betyr Økokrims beslutning at hun kan puste lettet ut. I noen få dager.

Allerede tirsdag skal hun møte i åpen høring om saken i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite. Der er de ikke opptatt av juss, men av habilitet, politikk og tillit.

Jussen kan knekke deg som politiker, men ikke redde deg.

For en politisk leder som ønsker å bli statsminister, er det derfor en fattig trøst at politiet mener du ikke har bidratt til lovbrudd.

Erna Solberg er allerede en gigant i norsk politisk historie. Hun er den lengstsittende statsministeren fra Høyre noensinne med åtte sammenhengende år. Hun har vært Høyres leder i snart 20 år. Også det rekord med klar margin. Det siste drøye tiåret har hun vært helt suveren som partiets ener. Erna har vært stjerna. Men nå har den posisjonen fått seg en kraftig knekk.

Det vil nok tirsdagens høring bidra til å understreke. Jeg tror derimot ikke Solberg har grunn til å frykte det som vil komme frem av substans i selve i høringen. Stortinget kan dessuten ikke uttrykke mistillit til en partileder, stortingsrepresentant eller statsministerkandidat, kun til de sittende regjeringsmedlemmene.

Men høringen vil nok stadfeste det Erna Solberg selv har opplyst offentligheten om, nemlig at hun gjentatte ganger har vært inhabil da hun som statsminister fattet viktige beslutninger. Velgerne vil også bli minnet ganske så grundig om det. Det er ikke heldig for en politiker som opplever fallende tillit.

Det er alvorlig at Solberg ikke har hatt kontroll på egen habilitet. Hadde hun vært statsminister da dette ble offentlig kjent, ville hun trolig gått av der og da. Solbergs erkjennelse av habilitetsbrudd betyr at hun vil få vedtatt kritikk mot seg fra Stortinget, selv om hun ikke sitter i regjering lengre. Det er også historisk.

Kan hun komme tilbake? Kan hun gjenreise tillit? Orker hun det? Jeg tror ikke det står på hennes kapasitet, men det spørs om det er nok. Erna Solberg kan ikke leve med å bli en belastning for partiet. Da er det i så fall bare å finne seg en vei ut på en så god måte som mulig.

Sindre Finnes aksjesvik er blitt en ekstrem belastning for politikeren Erna Solberg. Hun forsøkte å holde sitt politiske liv gående ved å gjennomføre et offentlig karakterdrap på en utro ektemann som førte henne og Statsministerens kontor bak lyset med løgner og svik. Skal hun da be om folkets tillit til å flytte inn i statsministerboligen med samme ´mann i 2025?

Det er ikke sikkert Erna Solberg slåss for sin politiske fremtid nå, men snarere for sitt ettermæle.