LEGENDE: Torbjørn Bergerud og Kristian Sæverås kan lære mye av Steinar Ege. Foto: Annika Byrde
LEGENDE: Torbjørn Bergerud og Kristian Sæverås kan lære mye av Steinar Ege. Foto: Annika Byrde
Mening

«Bedre enn verdensklasse»

Norges målvaktstrener innehar to historiske EM-rekorder.

«Målvakten er halve laget!»

Du har sikkert hørt den klisjeen mange ganger før. Og det er vel bare i ishockey at en målvakten er like avgjørende som i håndball.

Det er vel få som vil protestere når jeg sier at målvakten er den desidert viktigste spilleren på et håndballag.

På kvinnesiden har Norge hatt målvakter i verdenstoppen siden 1970-tallet. På herresiden har man ikke vært like bortskjemt.

Ole Erevik, Espen Karlsen og Torbjørn Bergerud får ha meg unnskyldt, men Norge har egentlig bare hatt en målvakt i ypperste verdensklasse. Ja, han har til og med vært bedre enn verdensklasse!

Og han sitter på den norske benken som målvaktstrener nå.

Steinar Ege ble kåret til VMs beste målvakt i 2005, og har en eventyrlig karriere å se tilbake på.

Når Norge nå møter Russland, så er det umulig ikke å tenke tilbake til EM på hjemmebane i 2008.

18. januar 2008 i Drammenshallen sto Ege for den beste målvaktsprestasjonen som er gjort i et EM-sluttspill - noensinne - mot nettopp Russland.

Jeg noterte smått utrolige 33 redninger på 54 skudd . En redningsprosent på 61! Landslagssjef Gunnar Pettersen tok til tårene etter kampen og mente prestasjonen var bedre enn verdensklasse. Norge vant kampen 32-21 i en kamp der Russland var det klart beste laget i første omgang, men klarte ikke å sette ballen i mål.

På den offisielle statistikken står Ege med 29 redninger på 50 skudd. Ifølge den tyske håndballstatistikeren er det ingen som har reddet flere skudd i en EM-kamp.

Men det er ikke den eneste rekorden den sindige sørlendingen innehar.

For senere i samme mesterskap skulle han også sikre seg rekorden i antall strafferedninger i en kamp.

I tur og orden stoppet han Mariusz Juraszik, Karol Bielecki, Michal Jurecki, Tomasz Tluczynski og Mateusz Jachlewski fra sjumetersstreken da Norge og Polen spilte 24-24 i hovedrunden.

Fem strafferedninger er en mer enn målvaktslegender som Tomas Svensson, Kasper Hvidt, Arpad Sterbik og Niklas Landin har klart i en EM-kamp.

Er det en gammel lagkamerat landslagssjef Christian Berge sikkert kunne tenkt seg på banen i dette mesterskapet, så er det nok Ege.

Både Torbjørn Bergerud og Kristian Sæverås kan levere kamper på topplan, men de er foreløpig ikke blant målvaktene man nevner når man skal ramse opp de beste i verden.

Norge kunne trengt en Steinar Ege bakerst. En som gir den tryggheten bakerst som Katrine Lunde og Silje Solberg gir for håndballjentene.

Russland er ikke lenger den brølende bjørnen, som herjet håndballverden frem til starten av 2000-tallet, så det er nok ikke nødvendig med målvaktsspill i verdensklasse i denne kampen. Men det hadde vært veldig gøy hvis enten Bergerud eller Sæverås kunne fått en kanonkamp og fått selvtillit videre i EM.

Men rekordene til Ege blir nok stående også etter kveldens kamp.