GRUNN TIL Å JUBLE: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre lærer å danse sammen med TikTok-psykolog Maria Østhassel.
GRUNN TIL Å JUBLE: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre lærer å danse sammen med TikTok-psykolog Maria Østhassel. Foto: Javad Parsa
Analyse

Supermålingen var mest presis før forrige valg. Slik ble resultatet i år

TV 2 har slått sammen alle meningsmåingene i valgkampen. I 2017 var dette den mest presise målingen før valget.

På TV 2s tradisjonelle supermåling før valget får Jonas Gahr Støres drømmeregjering knappest mulig flertall med 85 mandater. Venstresiden totalt får 102 mandater mens de borgerlige ender med 67.

TV 2 og Kantar har slått sammen alle meningsmålingene vi har tatt opp i perioden 2. august til 11. september. Til sammen består målingen av 9903 respondenter og 40 prosent av de spurte er intervjuet den siste uken.

I 2017 var den tilsvarende supermålingen den som traff nærmest selve valgresultatet.

Selv om Støre ligger an til å bli statsminister er Arbeiderpartiet sammen med Høyre og Frp de store taperne på denne målingen.

Sammenlignet med valget for fire år siden går Arbeiderpartiet tilbake 3,8 prosentpoeng til 23,6 prosent. Det vil være partiets svakeste valg siden 1924.

Høyre faller mest av alle med en tilbakegang på 5,2 poeng. 19.8 prosent vil være partiets svakeste resultat siden 2009.

Frp faller 4,5 poeng til 10,7. Partiet må tilbake til 1993 for å finne et dårligere valg.

Arbeiderpartiet mister 24,6 % av sine velgere fra 2017 mens Høyre mister hele 28,4 %. Enda verre er situasjonen for Frp som mister 29,8 % av velgerne.

Til sammen avgir disse partiene 537 000 til andre partier, noe som har bidratt til en rekordstor velgervandring.

Totalt har 836.000 velgere byttet parti siden valget for fire år siden.

Senterpartiet ligger an til sin beste oppslutning siden det EU-pregede valget i 1993 mens SV kan ende med sitt beste valg på 20 år. Rødt vil gjøre sitt beste valg noen gang, hvis målingen stemmer.

Stor forskjell på kvinner og menn
Mens kvinner på 70-tallet var mest konservative er situasjonen snudd på hodet i nyere tid. Denne målingen viser at kvinner med klar margin foretrekker venstresiden og Jonas Gahr Støre fremfor den borgerlige siden.

Men selv om menn fikk bestemme, ville det ikke være flertall for de blå.

Sammenlignet med 2017 øker andre-gruppen markant på denne målingen. Det er først og fremst Vidar Kleppes Demokratene som løfter denne gruppen med 1,5 prosent av stemmene. Partiet har imidlertid aldri vært i nærheten av stortingsplass i denne valgkampen.

Relatert