KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad kan glede seg over en liten fremgang for partiet, etter et døgn med krass kritikk. Foto: Marit Hommedal
KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad kan glede seg over en liten fremgang for partiet, etter et døgn med krass kritikk. Foto: Marit Hommedal
Analyse

KrF-velgernes melding til Ropstad

Oppsiktsvekkende måling etter et døgn med kritikk og intens mediedekning.

KrF går frem 0,5 prosentpoeng og passerer med 4,1 prosent sperregrensen på TV 2s ferske partibarometer mandag kveld. Det skjer etter et døgn med sterk kritikk og intens mediedekning av 36-åringens gratisleilighet i hovedstaden.

Totalt øker partiets lojalitet fra 58 til 62 prosent, noe som betyr at flere av partiets velgere fra 2017 holder fast ved sitt valg.

– Dette kan være et tegn på KrFerne i første omgang slutter rekkene bak sin leder, sier TV 2s tallanalytiker Terje Sørensen.

Målingen går over fire dager, der de 600 siste intervjuene er gjort mandag. På denne ene enkeltdagen etter "gutterom-gate" får KrF 4,6 prosent.

På høyresiden fortsetter Frp og Høyre å bevege seg i hver sin retning. Høyre faller 1,1 prosentpoeng og er målingens store taper. 19,4 prosent er Erna Solbergs svakeste måling siden 27. august. Frp går frem for andre gang og lander på 10,9 prosent i dag.

De grønne, som nærmet seg sperregrensen i går snur litt opp igjen i dag. ELlers er det bare marginale endringer for de andre partiene på venstresiden.

I sum beholder dermed Jonas Gahr Støre så vidt det er flertallet for sin foretrukne regjering, bestående av Ap, SV og Sp, med 85 mandater. Samlet har venstresiden nå 102 mandater.

Arbeiderpartiet har en lojalitet på 63 prosent fra forrige stortingsvalg. Partiet lekker litt mindre til Mdg men fortsatt like mye til Rødt og SV samtidig. Partiet henter nå 21 000 mer fra Høyre enn de gir tilbake mens partiet bare har 6000 i pluss i bytteforholdet med Frp.

Frp henter nå 20 000 velgere mer fra Høyre enn de avgir til partiet. Det er nytt etter regjerings forslag til ny petroleumsbeskatning. Partiet lekker fortsatt til Senterpartiet, men får nå flere velgere tilbake. Nettotapet er redusert til 21 000 velgere.

Høyre forbedrer som nevnt bytteforholdet med Ap litt og har 21 000 i minus. Partiet har fortsatt et problem med Senterpartiet. De lekker 50 000 flere velgere til Vedums parrti enn de får tilbake. Høyre lekker 19 000 velgere mer til Venstre enn de får tilbale. Høyre er også det partiet som har flest velgere fra sist som sitter på gjerdet med 100 000 velgere.

KrF øker som nevnt lojaliteten og har klart færre velgere på gjerdet enn på tidligere målinger. Bare 14% sitter på gjerdet mot 22% sist.

Mdg har fortsatt lav lojalitet, bare 44 prosent av tidligere velgere er med partiet videre. Tallet er 1 prosentpoeng høyere enn i går. Det skyldes velgere som har hoppet ned fra gjerdet.

Rødt virker stabile og henter fortsatt 36 000 flere velgere fra Ap enn de gir fra se. Moxnes og co henter også 13 000 fra Mdg og 9000 i SV i netto.

Senterpartiet står også rolig på denne målingen. Det er ikke store endringer i overgangsbildet. Men det er en viss økning i lekkasjen til Frp.

SV har fortsatt høye tall og partiet henter 48 000 flere fra Ap enn de avgir. Partiet lekker mindre til konkurrenten Rødt enn tidligere og henter litt mindre i den ustabile gruppen som ikke stemte sist men som sier de vil oppsøke et valglokale i år.

Venstre har en lojalitet på bare 35 prosent i dag. Dette oppveies av en betydelig tilstrømming av tidligere høyrevelgere. I tillegg øker partiet litt i gruppen som ikke stemte sist.

Undersøkelsen er utført av Kantar i perioden 1.9 til 6.9. med 1686 respondenter. 80 % har en mening. Feilmarginen er mellom +/- 1,1 og +/-2,3 poeng.