KRAV: Gunhild Stordalen stiller flere klimakrav til Norges neste statsminister, hvem nå enn det blir. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KRAV: Gunhild Stordalen stiller flere klimakrav til Norges neste statsminister, hvem nå enn det blir. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Mening

Korona er barne-tv mot grøsseren som kommer

Regjeringen har kjørt over 200 pressekonferanser om korona, knapt noen om klima og miljø. Vi er inne i en mye større krise enn korona. Erna og Jonas, fatter dere alvoret?

Jeg er oppriktig dritbekymra. De siste årene har jeg brukt tusenvis av timer sammen med forskere. Og jeg har lært at forskere flest er svært forsiktige og forbeholdende folk. De vil Ikke rope «ulv ulv» før de er helt sikre og har dobbeltsjekket.

Nå er forskerne krystallklare. Det er kode rød for klima og miljø. Vi står i et brennende hus. Men mens kjelleren brenner og røyken stiger opp, sitter de fleste og ser koronanyheter på TV.

Fare for liv og helse får oss til å klare det utroligste, det har pandemien demonstrert. Klima- og miljøkrisen er en sykdom som vi alle vil lide av, men som rammer fremtidige generasjoner hardest. Ved å feile nå påfører vi oss selv, våre barn og barnebarn stor lidelse.

I dette valget bestemmer vi om Norge stiller seg på riktig side av historien når det gjelder klima og miljø. Vi har et vindu på knapt 10 år, kanskje ikke så mye, hvor vi kan drive effektiv brannslukking og behandling.

Det er mye fornuftig i klimapolitikken til både Arbeiderpartiet og Høyre, og hos de fleste partiene for den del. Men kriseforståelsen mangler, og i lys av den krisesituasjonen vi er i, så holder det rett og slett ikke.

Mange unge velgere har skjønt alvoret. Og det er også de unge som må leve med konsekvensene av de valgene vi tar nå og de nærmeste årene. Det er også et politisk parti som skiller seg ut på kriseforståelse. Jeg håper at MDG får stor oppslutning dette valget. Det vil tvinge Erna og Jonas til å lytte.

Mine 10 krisekrav til Erna og Jonas

Hva vil en Arbeiderparti-ledet regjering, hva vil en Høyre-ledet regjering gjøre som er annerledes de kommende fire årene, for å møte krisen?

Et regjeringsskifte vil bare hjelpe dersom en ny regjering tar krisen alvorlig. Jeg mener at kravene mine ikke kan plasseres langs en venstre-høyre akse. Krisekravene kan utmerket godt gjennomføres av både en AP-ledet og en Høyre-ledet regjering

Mine 10 krisekrav til Erna og Jonas:

  1. Vis at dette er viktigst av alt: Avhold ukentlige pressekonferanser om innsatsen mot klima- og miljøkrisen
  2. Mobiliser hele samfunnet i krisehåndteringen, som også må være sosialt rettferdig
  3. Lytt til og bruk forskerne
  4. Lag en megasatsning på allsidig, sunn og bærekraftig matproduksjon fra land og sjø i Norge, og sørg for at bonden får godt betalt
  5. Få ned overforbruket av kjøtt, øk forbruket av sunn, planterik mat
  6. Stopp oljeletingen, og lag en plan for omstilling og utfasing
  7. Gjør Norge til verdens tydeligste og mest utålmodige pådriver for å endre energi- og matsystemene internasjonalt
  8. Reguler markedsføring av mat strengt
  9. Sunn mat inn på blå resept
  10. Samarbeid med MDG

Relatert