FILE - In this Aug. 22, 2017, file photo, President Donald Trump reacts before speaking at a rally at the Phoenix Convention Center in Phoenix. The Trump administration is preparing to restore the flow of surplus military equipment to local law enforcement agencies. (AP Photo/Alex Brandon, File)
FILE - In this Aug. 22, 2017, file photo, President Donald Trump reacts before speaking at a rally at the Phoenix Convention Center in Phoenix. The Trump administration is preparing to restore the flow of surplus military equipment to local law enforcement agencies. (AP Photo/Alex Brandon, File) Foto: Alex Brandon
Analyse

Stjeler tideler

Biden leder, men sluttspurten uteblir

Donald Trump spiser et par tideler av forspranget til Joe Biden på dagens vektede TV 2-snitt av meningsmålingene i USA. Joe Biden leder nå med 5,8 prosentpoeng og samlet sett er stillingen stabil.

Dagens snitt inneholder målinger fra og med 26. oktober.

– Meningsmålinger er ferskvare. Særlig i innspurten er dette viktig, sier TV 2s tallknuser Terne Sørensen.

Dagens Biden-ledelse på 5,8 prosentpoeng er det nest laveste vi har notert siden før sommeren. Det er viktig å merke seg at Biden kan tape kampen om det hvite hus selv om han får 4,5 prosentpoeng flere stemmer enn Donald Trump. Derfor bør ikke Biden gi fra seg stort mer av forspranget han har holdt gjennom hele valgkampen.

Joe Biden i Minnesota, en av statene Hillary CLinton vant i 2016. Nå nærmer Trump seg her.
Joe Biden i Minnesota, en av statene Hillary CLinton vant i 2016. Nå nærmer Trump seg her. Foto: Jim Watson

– Er målingene riktige, så vil Biden vinne. Men nå er det blitt såpass tett at eventuelle feil i målingene kan bli mer avgjørende, sier TV 2s valganalytiker Terje Sørensen.

Han påpeker også at utviklingen i Minnesota og Nevada potensielt kan åpne flere veier til målet for Trump.

– Vi skal følge ekstra godt med på de statene. Særlig i Nevada er forhåndsstemmingen jevnere enn man skulle tro ut fra meningsmålingene.

Så langt er forholdet mellom registrerte demokrater og republikanere som har avlagt stemme i Nevada 39,6 % (D) og 36,4 (R).

– Det betyr at Trump trenger fra 52 til 53 prosent av stemmene på selve valgdagen. I utgangspunktet er ikke det helt usannsynlig, sier Sørensen.

I valgmenn er fordelingen mellom Trump og Biden den samme på TV 2s prognose som i går. Biden har 308 valgmenn mens Trump har 230. Presidenten mangler med andre ord fortsatt 40 valgmenn for å oppnå 270 og gjenvalg.

Tabellen under viser de statene der Trump vant med knappest margin i 2016. Ved å vinne Florida får Trump 29 av de 40 valgmennene han trenger. Hvis han overrasker i Wisconsin får han 10 til og har 39 av de 40 han trenger.

Så blir det vanskelig. Både Pennsylvania og Michigan har lenge virket solide i Bidens favør. Her den tidligere visepresidenten storfavoritt.

Derfor kan Nevada og Minnesota bli viktige trumf-kort for Trump. Hvis de fortsetter å skli mot presidenten.

I andre forsvarslinje er jobben til Trump selvfølgelig å beholde kontrollen. Det blir ikke enkelt. Som vi påpekte i går begynner sitiuasjonen å bli krevende for Trump i North Carolina. Og spør du Biden-kampanjen så har de fortsatt håp om å flippe Georgia - der Biden var på besøk tidligere i uken.