Analyse

Trump fortsetter å stige på målingene

Stjeler Nord Carolina fra Biden, dødt løp i Arizona

Bare timer før den siste presidentdebatten fortsetter avstanden mellom Joe Biden (77) og Donald Trump (74) å minke. Nå er Bidens ledelse skrumpet inn til 6,6 prosentpoeng,

Med en ledelse på 6-tallet begynner kappløpet å bli ubehagelig spennende for Biden. Det amerikanske valgsystemet er skrudd sammen slik at Biden kan tape kampen om Det hvite hus, selv om han skulle vinne med 4,5 prosentpoeng av stemmene.

– Alle målingene i vårt snitt er publisert denne uken, understreker TV 2s valganalytiker Terje Sørensen. Dermed gir tallene et ferskt bilde av stillingen 12 dager før valgdagen.

– De lokale målingene er enda et hakk svakere for Biden og støtter knapt opp om en nasjonal ledelse på 6-tallet, legger Sørensen til.

Trump stjeler 15 valgmenn fra Biden, Han mangler nå 50 for å vinne. Grafikk: Helge Knudsen/TV 2
Trump stjeler 15 valgmenn fra Biden, Han mangler nå 50 for å vinne. Grafikk: Helge Knudsen/TV 2

Vippestatene
Som kjent handler det amerikanske valget om å samle 270 valgmenn eller mer. I dag går Donald Trump forbi Joe Biden i Nord Carolina og stjeler til seg 15 nye valgmenn.

Dermed har Trump vunnet tilbake alle statene i det vi kaller "andre forsvarslinje" etter valget for fire år siden. Han mangler nå 50 valgmenn for å vinne.

De 50 valgmennene Trump mangler må han plukke i "første forsvarslinje", statene han vant med knappest margin i 2016. Det er fortsatt langt fram, men i Arizona gir TV 2s tall nå Trump en realistisk sjanse. Her er Bidens ledelse nesten helt utradert.

De øvrige statene i "første forsvarslinje" er Florida, Wisconsin, Pennsylvania og Michigan. Alt tyder på at den endelige kampen kommer til å stå her.

- Uansett hvordan du regner må Trump ha minst tre av statene på listen. Uten Florida må han ha fire. Statistisk skal det dermed veldig mye til, sier Sørensen.

Forskjeller mellom snittmålingene
I USA begynner avstanden mellom de to mest siterte snittmålingene å bli stor. Realclearpolitics.com ga torsdag formiddag Biden en ledelse på 7,5 poeng mens avstanden var 9,9 hos FiveThirtyEight.com. Sjefredaktøren legger større vekt på det han kaller "høykvalitetsmålinger" og han anklaget i går kveld konkurrenten for å bruke "søppelgreier" i sine snitt.

– Det vil alltid vær forskjeller på modellene, sier Terje Sørensen. Akkurat nå er vårt snitt ferskere og det utgjør mye av forskjellen, sier han.