U.S. President Donald Trump answers questions during an interview with Reuters about China, the novel coronavirus (COVID-19) pandemic and other subjects in the Oval Office of the White House in Washington, U.S., April 29, 2020. REUTERS/Carlos Barria
U.S. President Donald Trump answers questions during an interview with Reuters about China, the novel coronavirus (COVID-19) pandemic and other subjects in the Oval Office of the White House in Washington, U.S., April 29, 2020. REUTERS/Carlos Barria Foto: Carlos Barria
Analyse

Dødens sommer

Sommeren vil bringe mye død. Beregningene er gjort frem til august. Et par hundre tusen amerikanere til vil trolig miste livet innen da. Men hva skjer etter det, spør TV 2s USA-korrespondent Fredrik Græsvik.

USA skal åpnes opp. Prisen er horribel. En kalkulert åpning der man aksepterer noen tusen dødsfall per dag for å redde økonomien. Det er brutalt. Og slik må det kanskje være for å redde denne fantastiske nasjonen fra å gå under.

Hver eneste dag i sommer kan vi forvente oss et 9/11. Ja, egentlig kan vi forvente oss mer enn det. Terrorangrepene 11. september 2001 kostet 2977 uskyldige mennesker livet. Korona-prognosene er nedslående. Innen juni vil de daglige dødstallene ligge på rundt 3000. Det vil si, hvis delstatene hadde fulgt Trump-administrasjonens råd om når det er trygt å gjenåpne samfunnet. Det gjør de ikke.

Farlig gjenåpning

Ingen av de over 40 delstatene som nå er i ferd med å lette på de ekstreme tiltakene som har satt 90 prosent av nasjonen i husarrest har nådd de anbefalte måltallene for gjenåpning. I forrige uke besøkte jeg Georgia. Det var deilig å sette seg ned i barberstolen og få en etterlengtet vårklipp. Restaurantene åpnet forsiktig. Men de foretar seg dette på et tidspunkt da antall smittede, sykehusinnleggelser og døde stiger for hver eneste dag.

Delstatene som åpner, bryter altså med de rådene Donald Trump har gitt. Og presidenten selv applauderer guvernørenes vedtak om å åpne, selv om det er for tidlig. Hver eneste dag snakker eller tvitrer han om hvordan økonomien rammes ekstremt av et stengt samfunn. Koronaviruset har sendt langt over 30 millioner amerikanere ut i arbeidsledighet.

Gjenvalg for Trump?

Nesten 15 prosent av den arbeidsføre befolkningen står uten jobb. En del av dette blir nok korrigert de neste månedene. Men arbeidsledigheten vil fortsatt være skyhøy når vi nærmer oss valget i november. Og det var jo dette Donald Trump skulle gå til valg på. Lav arbeidsledighet og god økonomi. Nå legges valgkampstrategien om. Men vil han klare å bli gjenvalgt?

I krisetider ser man hvem som er de virkelige lederne. Amerikanske velgere har vært ganske misfornøyde med Trumps håndtering av viruset. Livsfarlige forslag om behandling har avløst to måneder med løgner om at hvem som helst kan testes, og gjentatte sinneutbrudd rettet mot journalister som spør helt adekvate spørsmål og stiller presidenten til ansvar for tidligere uttalelser. De gjør jobben sin, de få journalistene som slipper inn i Det hvite hus. Grunnløst beskylder presidenten dem for å fare med løgn.

Dystre utsikter

Sommeren vil bringe mye død. Beregningene er gjort frem til august. Et par hundre tusen amerikanere til vil trolig miste livet innen da. Men hva skjer etter det? Hvis ikke en vaksine er på plass eller antall tester økes betydelig, vil dødstallene fortsetter å stige. Det er bare et par uker siden Trump trodde rundt 65 000 amerikanere ville miste livet til Covid-19. Stikk i strid med ekspertenes spådommer.

Vi nærmer oss 80.000 døde nå. Bare her i USA. Over 1.3 millioner har fått påvist smitte. 36 andre land har testet større andel av befolkningen. Uten testing kan ikke viruset bekjempes.

Her i Washington D.C. vet vi ikke hvor lenge nedstengningen vil vare. En måned til. Kanskje to.

Vi vil leve!

Det er to måneder siden restaurantene stengte. Halvannen siden vi ble beordret til å holde oss hjemme hvis vi ikke måtte ut. I det jeg åpner døren og går ut av leiligheten må jeg være iført et munnbind. Vi har blitt flinke til å gå omveier rundt hverandre vi som bor her. Ingen vil smittes.

Vi vil overleve! Men vi vil også leve. De fleste av oss har innsett at livet neppe blir som før. Men håpet er at den nye virkeligheten vil ligne på den vi engang hadde.