SANDVIKA 20200507. 
Den draps- og terrortiltalte Philip Manshaus i begynnelsen av straffesaken i Asker og Bærum tingrett torsdag. POOL
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SANDVIKA 20200507. Den draps- og terrortiltalte Philip Manshaus i begynnelsen av straffesaken i Asker og Bærum tingrett torsdag. POOL Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Lise Åserud
Kommentar

Nazistenes ideologi er ikke bekjempet i Norge

På samme dag som vi feirer frigjøring fra nazistene sitter en ung mann terrortiltalt i Asker og Bærum tingrett. Han hyller Adolf Hitler og drømmer om et hvitt Europa.

I dag feirer vi frigjøringsdagen. Det er 75 år nazistenes okkupasjon. Fem år med krig, lidelse og mange ofre. Det er en dag vi hedrer de som ga alt for Norge. På en sånn dag er det spesielt å følge rettsaken mot draps- og terrortiltalte Philip Manshaus.

Vi må aldri glemme

22-åringen var en helt vanlig norsk gutt fra Bærum. Velstående, intelligent og skoleflink. Han endte opp med å skyte og drepe sin egen stesøster Johanne mens hun lå i sengen sin. Hun ble bare 17 år. Drept fordi hun ikke var hvit. Johanne var adoptert fra Kina.

Det gjør sterkt inntrykk å høre Philip Manshaus snakke i retten. Høre hvordan han fornekter nazistenes jødeutryddelser og beskriver homofili som en sykdom. Dette er en mann som hadde Adolf Hitler som skjermsparer på mobilen. Samtidig som 23-åringen snakker om raser og det hvite Europa i retten, står det offisielle Norge på Akershus festning og minnes de mange motstandsfolkene som ble drept av nazistene. Budskapet deres er at Norge aldri må glemme. Fred og frihet er ikke noe vi har fått gratis, sier de som legger ned kranser i dag.

PST frykter angrep

Philip Manshaus vet tydeligvis ikke, eller vil ikke vite, hva nazistene gjorde mot nordmenn og Norge. For han er stolt av å kalle seg selv en etno nasjonalist. Han sier at han ville drepe flest mulig muslimer i moskeen i Bærum for å polarisere og destabilisere Norge. Starte en rasekrig. Den samme drømmen hadde en annen norsk terrorist som tok 77 liv for ni år siden.

På en dag som dette er det viktig å minne om at vi har en voksende utfordring med ekstremisme i landet vårt. Ifølge PST har antall personer i Norge som støtter høyreekstreme terroraksjoner økt. De frykter angrep på moskeer og andre samlingssteder for ikke-vestlige innvandrere og mener det er fullt mulig at noen vil prøve på det i 2020. Det Philip Manshaus forsøkte å gjøre kan skje igjen. Andre unge nordmenn kan følge i hans fotspor.

Mislykket terrorangrep

Personlig tror jeg at en Gopro-video som har blitt lagt frem i retten hadde fått hans likesinnede på andre tanker. Den viser opptaket av angrepet på moskeen i Bærum. Aktoratet vil ikke vise den til offentligheten. Derfor får TV 2 og andre medier avslag når vi ber om å få utlevert opptaket. Men vi som følger rettsaken har fått sett det. Den viser et totalt mislykket terrorangrep hvor Philip Manshaus får skikkelig juling av pensjonister inne moskeen. Vi hører ham ligge på bakken og puste og pese, før han stønner høylytt. Opptaket hadde nok sterkt demotivert andre rasekrigere, tror jeg.

Det er Philip Manshaus sitt eget opptak vi har sett, og ikke overraskende hadde han ingen kommentarer til det i retten. Han vil ikke snakke om det han selv beskriver som en aksjon. Et halvt år før den nå 22 år gamle mannen bestemte seg drap og terror i Norge, gjorde hans største forbilde det samme på New Zealand. Brenton Terrant er terroristen som livestreamet med Gopro kamera da han gikk inn i to moskeer og skjøt og drepte 50 muslimer. Den unge mannen fra Bærum ønsket å gjøre det samme. Han ville også streame sitt terrorangrep.

Sang nazisang

Derfor kjøpte Philip Manshaus et Gopro kamera. Etter å ha drept stesøsteren sin med tre skudd i hodet og ett i brystet, kjørte han mot Al Noor moskeen i Bærum. Han parkerte like ved og startet opptaket på kameraet som var festet til hjelmen. Men 22-åringen klarte ikke å koble det til en livestream så andre høyreekstreme kunne følge med på det i forum på nettet. På dette tidspunktet sitter Philip Manshaus i familiens Nissan Leaf med knebeskyttere, albuesbeskyttere og til og med susp for å beskytte underlivet. Han var klar for kamp. Med seg hadde han også en hagle og en jaktrifle. I beltet hadde han 20 haglepatroner og 50 rifleskudd. Målet var å drepe flest mulig muslimer. Det har han selv sagt flere ganger i retten.

Selv om livestreamen ikke virket så fungerte opptaket på Gopro kameraet. Det startet å rulle mens han sitter i bilen. Vi hører at han sier «For Norge» og «For Europa» før han kjører til parkeringsplassen utenfor moskeen. Philip Manshaus manner seg opp ved å synge en nazi sang fra 2. verdenskrig. En som hyller landsforræderen Vidkun Quisling. Så stopper Manshaus å synge. Plutselig utbryter han: «Faen , det er jo ingen her. Hvorfor faen er det ingen her da?»

Feil dag og feil tid

Han er tydelig overrasket at det nesten ikke er noen biler utenfor moskeen. Muslimer ber fem ganger om dagen. Hadde han visst når det er bønnetid hadde det vært garantert flere tilstede. Eller neste dag. Da skulle muslimenes helligste dag, Eid, feires. Mange hundre mennesker ville ha vært i moskeen. Heldigvis valgte han både feil dag og feil tid.

22-åringen fortsetter imidlertid som planlagt. Vi ser på opptaket hvordan han skyter gjennom ruten til sidedøren til moskeen. 4 skudd avfyres før han går inn. Det neste som skjer har terroristen ikke planlagt. Inne i moskeen sitter tre menn. To eldre pakistanere og en afghaner. De har hørt skuddene og står inntil en vegg til venstre for Philip Manshaus idet han kommer inn til den store bønnesalen. Vi ser dem tydelig i opptaket når han retter våpenet sitt mot dem.

Høylytt stønning fra Manshaus

Den som står nærmest er pensjonisten Mohammed Rafiq. Umiddelbart løper han mot gjerningsmannen og tar tak i ham. Manshaus skriker «din jævel, dere skal faen meg aldri ta over Norge». I basketaket faller hjelmen hans med Gopro kameraet ned på golvet. Men det ruller fortsatt. Tar opp både lyd og bilde. Vi ser hvordan den eldre pakistaneren kjemper mot ham. Den andre har tatt tak i rifla. Manshaus gir seg ikke. Han vil drepe dem. Han får fyrt av to hagleskudd, men de bommer. De neste 20 minuttene får vi høre Manshaus stønne og ynke seg mens han ligger på bakken. Han skriker: «Nei, nei og sier «Hva gjør dere da?». På et tidspunkt, når stønninga, blir høylytt, roper han «slipp, slipp».

Han kaller pensjonisten som holder ham for «styggen» og «skitten». Klager også over at han har vondt i hodet. Til ingen nytte. Terroristen blir holdt nede helt til politiet kommer. Opptaket er aktoratets viktigste bevis på hva som skjedde inne i moskeen. Men det er også en sterk påminnelse om at det samme kan skje igjen. Det er 75 år siden Norge tok friheten tilbake fra nazistene. Men deres ideologi er ikke bekjempet.