OSLO  20181008.
AP-leder Jonas Gahr Støre og finansminister Siv Jensen etter fremleggelsen neste års statsbudsjett i Stortinget.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
OSLO 20181008. AP-leder Jonas Gahr Støre og finansminister Siv Jensen etter fremleggelsen neste års statsbudsjett i Stortinget. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: Poppe, Cornelius
Analyse

500 dager til valget

Høyre svever høyt, mens Frp sliter. Først om 500 dager er det stortingsvalg og mange velgere kommer til å skifte parti igjen.

Fremskrittspartiet har bare 8,0 på den ferske målingen Kantar har laget for TV 2 i mai. Det er nesten en halvering siden forrige stortingsvalg i 2017 på 15,2. Og en kraftig nedtur fra rekordmålingen på 14,8 etter at de valgte å gå ut av regjeringen i januar.

På under 100 dager har koronakrisen løftet Høyre og Erna Solberg fra svake 17,8 i februar til 28,0 nå i mai. Det er sjelden å se så store bevegelser blant velgerne på tre måneder, men det har skjedd før.

Maimålingen Kantar har laget for TV 2 viser at bare 64 prosent er lojale mot partiet de stemte på i 2017. 19 prosent har byttet parti, mens 17 prosent har satt seg på gjerdet. 34 prosent av dem som ikke stemte sist sier at de vil gjøre det dersom det var valg nå.

Høyre er vinneren med 28,0. Blant partiets velgere fra 2017 sier 70 prosent at de vil stemme på partiet igjen. Høyre henter denne gangen litt flere tidligere Ap-velgere enn i april, men mister like mange tilbake. Partiet henter rundt 50.000 tidligere Frp-velgere, og mister bare halvparten så mange tilbake. I tillegg henter de en del velgere som satt hjemme i 2017.

Høyre er jevnstore blant kvinner og menn og vokser mest i aldersgruppen 45-59 år. Partiet er klart størst i Oslo-området og størst på vestlandet.

Arbeiderpartiet får 26,8. Tallene viser at 65 prosent av velgerne fra 2017 er lojale. Partiet henter noen flere velgere fra flere av de andre partiene, mens de har færre på gjerdet. Arbeiderpartiet er størst blant de eldste velgerne, hvor oppslutningen også øker mest.

Fremskrittspartiet får bare 8,0. Det skyldes at lojaliteten er på lave 47 prosent. Det er sjelden kost for Frp. Nær 50.000 velgere fra 2017 har forsvunnet til Høyre og 30.000 til Senterpartiet. Men trøsten for partiet er at det lavet tallet skyldes at hele 135.000 velgerne fra 2017 har satt seg på gjerdet.

Frp er dobbelt så store blant menn som kvinner, og faller mest blant de spurte over 60 år, mens oppslutningen øker igjen blant de unge velgerne.

Senterpartiet ligger stabilt på 14,6 med den høyeste andelen lojale velgere. Hele 78 prosent. Partiet henter fortsatt mange velgere som stemte på de andre partiene. Partiet er klart større blant menn enn de er blant kvinner.

KrF faller igjen under sperregrensen med 3,0. Andelen lojale velgere går noe ned. Partiets største problem er at de knapt henter nye velgere.

Venstre får 3,4 prosent. Partiets lojalitet øker markant fra april, men er fortsatt under 50 prosent. Bare Frp har denne gang en sjelden visitt på dette nivået. Venstre har også i likhet med Frp mange tidligere velgere på gjerdet.

SV får 5,6. Fallet skyldes at partiet henter færre tidligere Ap-velgere og har noe lavere andel lojale velgere enn i april.

Rødt får 5,3 som skyldes at partiet henter hele 28.000 tidligere Ap-velgere. Det er fire ganger så mange som SV.

MDG faller igjen under sperregrensen for første gang siden i fjor sommer med 3,9. Under halvparten av velgerne fra forrige valg er lojale. Denne gang sier mange av dem at de vil stemme Rødt.

Om målingen

Målingen er tatt opp av Kantar for TV 2 med telefonintervjuer av 988 personer 27. - 29. april. 72,9 prosent oppga preferanse (- 1,2 mot april).

Kantars partibarometer for TV2 gir en månedlig oppdatering av styrkeforholdet mellom de politiske partiene i Norge, med utgangspunkt i partienes tilslutning ved Stortingsvalget 2017 og endringer i styrkeforholdet mellom partiene.

Mandatberegningen er laget av TV 2. Modellen er justert for det antall mandater som skal velges fra hvert fylke når fordelingen skal justeres ut fra folketall foran neste valg. Det betyr at Oslo får 1 mandat ekstra, Akershus får 2 mandater ekstra, mens Møre og Romsdal, Oppland og Buskerud mister et mandat hver.