Oslo  20160609.
Mulla Krekar møter opp i Oslo tingrett torsdag morgen, hvor PSTs utleveringsbegjæring til Italia skal behandles de neste fem dagene. Krekar er siktet for terrorplanlegging i Italia, og politiet der mener han leder organisasjonen Rawti Shax.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Oslo 20160609. Mulla Krekar møter opp i Oslo tingrett torsdag morgen, hvor PSTs utleveringsbegjæring til Italia skal behandles de neste fem dagene. Krekar er siktet for terrorplanlegging i Italia, og politiet der mener han leder organisasjonen Rawti Shax. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Åserud, Lise
Analyse

Game over for Krekar?

I 18 år har norske myndigheter forsøkt å kaste ut mulla Krekar. Neste måned tror jeg at den seige islamisten sitter på et fly ut av Norge.

Alle tre rettsinstansene har sagt ja til at mulla Krekar kan utleveres til Italia. I dag ga Justisdepartementet også grønt lys.

Tre ukers klagefrist

Etter at klagefristen på tre uker er over vil Kongen i statsråd ta den endelige avgjørelsen om utlevering. Det betyr i praksis at mullaen kan være på et fly ut av Norge i løpet av neste måned.

Det er for godt til å være sant, vil mange si. Men nå tror jeg faktisk at det alle regjeringer har prøvd å få til i 18 år kan skje.

Bakgrunnen for det vi ser nå er at mulla Krekar er dømt til 12 års fengsel i Italia. Italienerne mener han har ledet en internasjonal terrororganisasjon ved navn Rawti Shax.

Derfor vil de ha ham utlevert og det er det Justisdepartementet har gitt klarsignal til. Dette vedtaket vil selvsagt ankes av Krekars trofaste og mangeårige advokat, Brynjar Meling. Han vil nok bruke hele klagefristen på tre uker for å komme med sin anke. Spørsmålet er om løpet er kjørt.

Familiefar og geriljaleder

Som journalist har det vært en utrolig reise å følge mannen som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad. Jeg husker godt den første nyhetssaken jeg skrev om ham. Det var i september 2002. Den første setningen var: «Mulla Krekar har skrevet 21 bøker og flere poesi- og diktsamlinger. Han har også skutt på russiske fly og tatt med flygerens hode hjem».

Mulla Krekar (til høyre) sammen med Abdulla Azzam i Azzams treningsleir i Peshawar på slutten av 80-tallet. Azzam regnes som Osama bin Ladens mentor.
Mulla Krekar (til høyre) sammen med Abdulla Azzam i Azzams treningsleir i Peshawar på slutten av 80-tallet. Azzam regnes som Osama bin Ladens mentor. Foto: ukjent

Historien om den nå 63 gamle Krekar begynner i Nord-Irak. Det var der han var en kurdisk geriljakriger og etter hvert leder for den islamistiske organisasjonen Ansar al-Islam.

Mulla Krekars ID-kort utstedt i 1988 av en muslimsk hjelpeorganisasjon tilknyttet al-Qaida.
Mulla Krekars ID-kort utstedt i 1988 av en muslimsk hjelpeorganisasjon tilknyttet al-Qaida.

Den hadde ifølge FN forbindelser til al-Qaida. Det kanskje ikke mange vet, er at mulla Krekar møtte terrorlederen Osama bin Laden, mens han bodde og jobbet i en periode i Peshawar i Pakistan.

I 1991 kom Krekar som kvoteflyktning til Norge. Herfra pendlet han til Nord-Irak i all hemmelighet. I Oslo levde han en anonym tilværelse som familiefar. I de kurdiske fjellene var han en fryktet geriljaleder.

Høsten 2002 ble sannheten avslørt og på vei tilbake til Norge ble han arrestert i Nederland. Først da ble mullaen for alvor kjent for norsk offentlighet. Nederlenderne tok ingen sjanser og plasserte ham i et høyrisiko fengsel. Ifølge Krekar måtte han dusje mens det sto fire politimenn bak en glassvegg og så på. Og hvis han ba om en kam for å gre håret sørget fem muskelbunter for at det gikk riktig for seg. Dette er hans egne ord.

Slektningen fra VG

Kadafi Zaman
Kadafi Zaman Foto: TV 2

Etter fire måneder i varetekt kom mullaen i et privatfly til Gardermoen med tungt bevæpnede politimenn. Da er vi kommet til januar 2003. Jeg var en av reporterne som var på plass. Nederlenderne ble overrasket over at ingen fra norsk politi sto klare til å overta Krekar. Etter å ha surret litt rundt på flyplassen satte de ham fri. På finurlig vis fikk jeg overtalt mullaen til å sitte på med meg inn til Oslo sentrum. Den gang jobbet jeg ikke i TV. Jeg var en ukjent journalist i en av landets største aviser. Så anonym at NTB omtalte meg som en «slektning» i sin nyhetsmelding:

«Mulla Krekar ble møtt av sin kone og bror på flyplassen. De kunne uforstyrret gå ut i en ventende bil som ble kjørt av en annen slektning».

Meldingen ble sendt ut kl. 23.38. Da var Krekar allerede på vei inn til rom 717 på Plaza Hotell i Oslo. Der hadde kollega Kjetil Stormark og jeg i all hast hadde leid en minisuite for å gjøre det første intervjuet med mullaen. I ro og fred. Vi humrer fortsatt av denne historien.

Mislykkede etterforskninger

Krekar ble raskt en alvorlig hodepine for norske myndigheter. De jobbet hardt for å få ham dømt og utvist fra riket. Men all terror-etterforskning endte med henleggelse. PST forsøkte først å finne koblinger mellom Krekar og al-Qaida. De lyktes ikke. Heller ikke Økokrim kom noen vei.

Krekar ble siktet for terror, finansiering av terror, drap og drapsforsøk, kidnapping, oppfordring til selvmordsangrep, samt rasisme mot amerikanske borgere. Ingenting resulterte i en tiltale. I løpet av de neste årene dukket navnet opp i flere europeiske etterforskninger. I Spania, Sveits, Finland, Tyskland og i Sverige.

Det ga ingen resultat. Heller ikke for oss i pressen som reiste til disse landene for å finne mulige terrorkoblinger. Her hjemme økte frustrasjonen hos nordmenn. Det er tross alt skattebetalerne som har betalt for etterforskningene, rettsprosessene og advokatutgiftene. Hva blir den totale prislappen?

Parallelt med straffesakene jobbet norske myndigheter på spreng for å få Krekar sendt ut av landet. Høyesterett hadde nemlig stadfestet at mullaen var en fare for rikets sikkerhet. Men ingen regjering klarte å sende ham til hjemlandet av frykt for dødsstraff. Det ble mange nederlag.

Etter å ha mislyktes med returavtale til Nord-Irak klekket Justisdepartementet og politiet ut en ny plan: Mullaen burde tvangsflyttes til Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag! Den ideen tror jeg ingen så komme. Etter at forslaget ble grundig latterliggjort i offentligheten satte domstolen en effektiv stopper for hele opplegget.

Sirkus, razzia og pizza

Den 63 år gamle islamisten som ikke har oppholdstillatelse, bosettingstillatelse eller arbeidstillatelse har til tider vært midtpunktet i et mangeårig sirkus.

Glemmer aldri da politiet gjennomførte razzia i leiligheten til familien Krekar på Grønland. Da serverte kona pizza til tjenestemennene. Husker også den gang PST beslagla kokeboka til mullaen. I et brev til sikkerhetstjenesten krevde advokat Brynjar Meling å få den tilbake fordi der sto oppskriften til eplekaken hans.

Mens Staten brukte enorme ressurser på å nagle Krekar fikk han invitasjon til en av årets kuleste partyer, Aschehougs hagefest. Bakgrunnen var at han skrev på boken «Med egne ord». Der langet han ut mot PST og beskrev dem som tåpelige og fordomsfulle. Han harselerte også med politiets mange ransakelser og beslag, deriblant 59 kassetter med barnefilmer som «Aladdin» og «Sinbad Sjøfareren».

Listen over slike absurde og bisarre hendelser er lang. Men like lang, eller trolig enda lenger, er den alvorlige siden. Krekar har ofte fremstått veldig høflig utad. Da vi i pressen dro hjem til ham for intervjuer møtte vi en svært gjestfri mann. Te og kaker ble alltid servert med et smil.

Ved andre anledninger, ikke i hjemmet sitt, har han blitt svart i blikket og slått etter journalister. Snakker man med Krekars naboer på Grønland er de fulle av lovord. De beskriver en omtenksom mann. Det samme gjør medfanger som har sittet i samme fengsel.

Ideologen Krekar

Men ifølge PST er Krekar en farlig mann med en mørk side som ikke er så synlig i offentligheten. Derfor er Krekar vedtatt utvist fra Norge. Det er den ekstreme islamistiske ideologen og inspiratoren som bekymrer sikkerhetstjenesten. Et forbilde som hjernevasker unge islamister over tid.

Og da er ikke frykten knyttet bare til Norge. Krekar er større i utlandet enn her hjemme. De fleste kurdere i Norge hater mullaen.

Det er i andre europeiske land han har sin store tilhengerskare. Og i hjemlandet sitt. Ifølge Krekar har han 100.000 tilhengere bare i Nord-Irak.

I 2010 gikk firebarnsfaren for langt. Han truet statsminister Erna Solberg og tre navngitte kurdere. Dommen ble fengsel i to år og 10 måneder. Avgjørelsen fra Borgarting lagmannsrett falt i desember 2012. Dette var første gang Krekar ble dømt i en straffesak. Før det var det inn og ut av varetekt, men ingen dom.

Siden har det gått nedover med mullaen. Italienske myndigheter har i mange år etterforsket et nettverk av personer som de mener ledes av Krekar. Hovedbevisene mot ham er avlytting av besøksrommet i Kongsvinger fengsel. Det var der han sonet sin norske trusseldom.

Game over?

Den italienske dommen er på 100 sider. I den står det at Krekar organiserte hemmelige celler som skulle begå terror i Europa, og at han planla å styrte selvstyremyndighetene i Nord-Irak.

Det er disse anklagene som har gitt ham 12 års fengsel. Og det er derfor italiensk påtalemyndighet har utstedt en arrestordre og bedt Norge om utlevering. De vil ha tak i ham før ankerunden starter i Italia. Domstolene i Norge har sagt ok til dette og det samme sier Justisdepartementet i dag. Krekar har lenge klart å bite seg fast i kongeriket. Han har til og med rukket å bli bestefar.

Men nå, for første gang, tror jeg det er «game over» for den seige islamisten. Enten blir han sendt ut, eller så kommer italienerne og henter ham neste måned.

.