ST. GALLEN, SVEITS 20060202. Kjetil Strand ble toppscorer med 19 mål da Norge avsluttet håndball-EM med seier 36-33 over Island torsdag. Her får Islands Sigfus Sigurdsson kjenne vestlendingens hurtighet.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
ST. GALLEN, SVEITS 20060202. Kjetil Strand ble toppscorer med 19 mål da Norge avsluttet håndball-EM med seier 36-33 over Island torsdag. Her får Islands Sigfus Sigurdsson kjenne vestlendingens hurtighet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX . Foto: Håkon Mosvold Larsen
Kommentar

Islands verste mareritt

Kan de norske spillerne hente frem sin «indre Kjetil Strand»?

For noen er det monstre under sengen som er skummelt. Andre synes Donald Trump er det mest skremmende de kan komme på. Noen er livredde edderkopper.

På Island er håndballspillerne mest redde for Kjetil Strand.

For å forklare hvorfor, skal jeg ta dere med 14 år tilbake i tid. Nærmere bestemt til 2. februar 2006 i Kreuzbleichhalle i St. Gallen.

Island kunne med seier over Norge ta seg til semifinale i EM. Forutsatt at de fikk litt hjelp av Russland mot Danmark senere på kvelden.

Trener Viggo Sigurdsson hadde gjort hjemmeleksen sin; nøkkelen til seier var å stoppe Kristian Kjelling.

Kjelling var Norges store stjerne, og ifølge Sigurdsson den store trusselen mot islandsk semifinaleplass. Kjelling skulle stoppes for en hver pris, selv om det ville gi rom for andre norske spillere.

En som ikke lot seg be to ganger da han fikk muligheten var Kjetil Strand, mitraljøsen fra Stavanger.

Han skjøt fra alle mulige posisjoner. Og alt gikk forbi de islandske målvaktene Birkir og Hreidar Gudmundsson.

Først da Strand hadde scoret 17 mål fant Sigurdsson ut at det kanskje var på sin plass å ofre frimerket på Kjelling og heller konsentrere seg om Strand. Men selv med frimerke scoret Strand to ganger til.

19 scoringer er fortsatt rekorden i en kamp i EM. Selv ikke Kiril Lazarov har klart å ta den rekorden fra Strand. Norge vant for øvrig kampen 36-33 og knuste semifinalehåpet til Island.

Viggo Sigurdsson vil for alltid bli husket som treneren som holdt seg til den opprinnelige planen og fortsatte med frimerke på Kjelling selv om Strand hadde scoret både 14, 15 og 16 mål.

Hver gang Island gjør det skarpt i idrett, så blir innbyggertallet trukket frem.

Jeg kan ikke være noe dårligere. Ifølge Store norske leksikon var det 338 349 innbyggere på Island i 2017. Og nå øyner de håp om en semifinaleplass i EM i håndball. Det er en ganske formidabel prestasjon.

Det er rundt 60 000 flere enn det bor i Bergen, som kan skryte av å ha med Harald Reinkind og Eivind Tangen med i EM.

I likhet med Norge kan Island se tilbake på to mesterskapsmedaljer. OL-sølv i 2008 og EM-bronse i 2010.

Tre mann var med på de to medaljene og er fortsatt med. Målvakt Björgvinn Páll Gustavsson, venstrevingen Gudjon Valur Sigurdsson og høyrebacken Alexander Petersson.

Sigurdsson kan trygt kalles en håndballegende. Han scoret for øvrig seks ganger mot Norge i 2006, men havnet av en eller annen grunn i skyggen av Kjetil Strand.

LES OGSÅ: Gudjon Valur Sigurdsson er fortsatt blant verdens 50 beste håndballspillere

41-åringen debuterte på landslaget i 1999, og har altså spilt landslagshåndball i fire tiår - 90-tallet, 00-tallet, 10-tallet og nå 20-tallet.

Sigurdsson kan skryte av å ha scoret 1870 landslagsmål. Det er en annen scoringsrekord Lazarov ikke har. Og om ikke makedoneren holder det gående i noen år til, så spørs det om ikke Sigurdsson beholder den ganske så lenge.

Island må vinne sine to siste kamper mot Norge og Sverige, men er også avhengig av at Portugal helst slår både Ungarn og Slovenia også. Da lever semifinalehåpet.

Men det viktigste for islendingene er nok å komme i posisjon for OL-kvalifisering. Havner de foran to av Ungarn, Slovenia og Portugal, så får de muligheten til å kvalifisere seg for Tokyo.

For Norges del så vil seier over Island bety at man er så godt som sikret semifinaleplass. Får man litt hjelp av Portugal, så betyr det også en mulighet til å ta det litt med ro i den siste kampen mot Slovenia.

Jeg håper derfor at hver og en av spillerne henter frem sin «indre Kjetil Strand» og tar livet av nok en islandsk semifinaledrøm. Så får Spania og Kroatia kjempe for å møte Norge i semifinalen.