Metz, Frankrike 20200103. 
Landslagssjef Christian Berge under Golden League kamp i håndball, Danmark - Norge.
Foto: Stephane Pillaud / NTB scanpix
Metz, Frankrike 20200103. Landslagssjef Christian Berge under Golden League kamp i håndball, Danmark - Norge. Foto: Stephane Pillaud / NTB scanpix Foto: Stephane Pillaud
Kommentar

Nå skal Berge opp til eksamen

Ungarn har en spansk mesterhjerne på benken, som kan gi Christian Berge taktisk hodebry.

Det er ingen hemmelighet at jeg er glad i håndball. Faktisk så elsker jeg håndball.

Og noe av det som appellerer mest til meg med håndballen er det taktiske aspektet. Å se hvordan spill og motspill påvirker kampbildet.

Det er også litt av grunnen til at et antatt svakere lag kan slå bedre motstand.

En god trener kan løfte et lag. Både gjennom å skape et samhold og å få spillergruppen til å tro de kan klare det «umulige», og ved å gjøre grep fra benken underveis i kampen.

Et godt eksempel er det tyske laget som vant EM i 2016. Jeg vil påstå at de aldri hadde vunnet uten Dagur Sigurdsson på benken.

Ingen kan si at Tyskland hadde det beste spillermateriellet i mesterskapet, men med taktisk kløkt og enorm spilleglede ble tyskerne bare bedre og bedre jo nærmere gullet de kom.

«Angrep selger billetter, men forsvaret vinner deg titler», er blitt en klisje i sportsverden. Men det er blitt det fordi det er en sannhet.

Sigurdsson organiserte tyskernes forsvar og gjennomanalyserte motstander etter motstander. Sammen med spillerne skapte han begrepet «Bad Boys». Spillerne slåss og gjorde alt Sigurdsson sa. De vekslet mellom en rekke forsvarsformasjoner i hver omgang til motstandernes store fortvilelse. Kombinasjonen taktisk kløkt og spillere som blødde for drakten ga til slutt EM-gull.

I dette EM er det Ungarn som er den store overraskelsen.

Magyarene har nærmest konstant underprestert de siste ti årene. Den stolte håndballnasjonen har hatt en rekke gode spillere, men ikke fått landslaget til å fungere.

Jeg tror aldri Ungarn har stilt med et svakere mannskap på papiret. Og plutselig presterer de. Med uavgjort mot verdensmester Danmark og seier over Island, har de to poeng med seg inn i hovedrunden.

Arkitekten bak forvandlingen er å finne på benken, men det er ikke hovedtrener Istvan Gulyas. Det er hans assistent Jose Maria Rodriguez, bedre kjent som Chema Rodriguez.

Spanjolen er fortsatt aktiv på banen for Saran Loiret på nivå to i Frankrike, men har vært involvert rundt det ungarske landslaget siden i høst.

40-åringen er/var en gudbenådet playmaker, og var trenerlegenden Juan Carlos Pastors forlengede arm på banen i Valladolid, og det er ingen overraskelse at han vil føye seg inn i rekken av tidligere Pastor-elever som er blitt trenere i verdensklasse.

Raul Gonzalez (Paris Saint-Germain), David Davis (Vezsprem), Roberto Parrondo Garcia (Vardar), Alberto Entrerrios (Nantes) og Iker Romero (Hannover-Burgdorf) er alle resultater av «Pastor-skolen». Les gjerne Johan Flincks nydelige artikkelserie om Juan Carlos Pastor og trenerarven hans i Aftonbladet.

Men Chema Rodriguez var egentlig den alle forventet skulle bli topptrener av dem. Med en håndballhjerne som gikk utenpå de fleste, så var han den viktigste spilleren i Pastors spill. Jeg blir veldig overrasket dersom ikke Rodriguez blir en av de ypperste trenerne i verden i løpet av et par år. Når han etter hvert blir lei av å spille og satser fullt på trenerjobben.

Både Gonzalez og Parrondo har ledet Vardar til triumf i Champions League. Men mye tyder på at Rodriguez er den som tar med seg den største verktøyskassen inn i trenerrollen.

Assistentrollen for Ungarn er hans første steg inn i trenerverden, og det snakkes allerede om «Chema-effekten». Det gir lave odds at storklubbene vil stå i kø for å sikre seg signaturen hans når EM er over.

For det er Rodriguez som har fått det taktiske ansvaret av Gulyas. Det var han som plukket Danmark helt fra hverandre da lagene møttes i andre gruppekamp. Det er han som tar timeoutene og gir spillerne instrukser.

Det er lett å kjenne igjen Pastors filosofi når en ser Ungarn spille angrep. Bence Banhidi har lenge vært en god linjespiller, og med sine 204 centimeter og rundt 110 kilo, så passer han perfekt i «Pastor-spillet».

Følg gjerne med på hvordan Banhidi vil prøve å dele det norske forsvaret ved å sette sperrer, samtidig som de andre spillerne angriper veldig bevisst rommene mellom de norske forsvarerne. Målet er hele tiden å skape overtall på ene siden.

Nøkkelen for Norge blir å unngå å bli sperret ned av Banhidi, men samtidig ikke løfte for langt frem slik at det blir rom for ham bak dem. Det ble Islands bane da de tapte gruppefinalen og måtte se Ungarn ta med seg to poeng inn i hovedrunden. Da scoret Banhidi åtte ganger.

Etter kampen hadde Rodriguez et lite «Any Given Sunday»-øyeblikk, da han holdt tale for spillerne i garderoben. (se video til høyre)

Et Ungarn uten både Mate Lekai og Richard Bodo, skal ikke kunne gi Norge kamp. Men de skulle heller ikke være i stand til å spille uavgjort mot Danmark.

Etter at Ungarn sendte Danmark ut, er plutselig Norge en av storfavorittene til å vinne EM. Det blir spennende å se hvordan spillerne takler favorittstempelet. For det mentale aspektet skal ikke undervurderes mot en gjeng som har alt å vinne og ingenting å tape.

Nå skal også Norge spille i Malmö, uten et fantastisk hjemmepublikum i ryggen i Trondheim. Man har altså en reise i kroppen, mens Ungarn har vært i Malmö siden EM startet.

De ungarske spillerne vet at de må være et hundre prosent tro mot det taktiske opplegget dersom de skal ha en mulighet. Og den disiplinen er ikke blitt mindre etter at man har sett at det fungerer. For et velfungerende kollektiv vil ofte slå et antatt bedre lag, der man er avhengige av at stjernene drar lasset.

Det er først og fremst defensivt Ungarn har imponert så langt. Bare Kroatia slapp inn færre mål i gruppespillet. Og det er ikke bare fordi Roland Mikler har storspilt i mål. For også i forsvar kan du kjenne igjen Pastors tanker. Hvordan de veksler både formasjoner og høyde i forsvaret for å forvirre motstanderne. Og med en stor aggressivitet kjempet de både Danmark og Island ut av stilen.

Rodriguez la en defensiv plan som tok Mikkel Hansen og Rasmus Lauge helt ut av kampen da de møtte Danmark. Og han har garantert lagt en strategi for å stoppe Sander Sagosen også.

Christian Berge skal på mange måter opp til en liten eksamen når han nå står overfor en taktikker av rang. For spiller for spiller skal det være en lett kamp for Norge. Ungarns mulighet ligger i å være smartere og jobbe hardere.

Men Berge er også en luring. Han har analysert Ungarn og garantert lagt en plan for hvordan Norges seiersrekke skal fortsette. Det blir veldig gøy å følge sjakkspillet mellom Berge og Rodriguez trekk for trekk. Forhåpentlig blir det Berge som finner trekket som setter motstanderen sjakk matt.

Alt har gått på skinner for Norge så langt i mesterskapet. Skinnegangen fører til EM-finalen i Stockholm neste søndag. Planen er å følge det hele veien uten å ta ut på noen sidespor.