Kadafi Zaman
Kadafi Zaman Foto: TV 2
Analyse

«Vil den norske IS-kvinnen fortelle sannheten om terrororganisasjonen som voldtok og drepte tusenvis av mennesker»?

Regjeringen har brukt millioner av kroner på å hente hjem en IS-kvinne og hennes to barn. Vil hun takke for hjelpen og samarbeide med norsk politi?

En 29 år gammel kvinne med to barn er på vei til Norge. I seks år har hun bodd i verdens verste terrororganisasjon, Islamsk Stat.

Vil hun samarbeide?

Nå har regjeringen brukt millioner av kroner for å få henne tilbake Norge, landet hun vokste opp i. Og som hun frivillig forlot etter å ha forelsket seg i den ekstreme islamisten, Bastian Vasquez. Han dro fra Skien og ble en av frontfigurene i propagandavideoene til IS. Sammen har de et barn på fem år. Regjeringen sier han er «antatt alvorlig syk». Betyr det at de er usikre på hvor sykt barnet er? Gutten er årsaken til at de henter den lille familien tilbake.

Kvinnen er norsk statsborger av pakistansk opprinnelse. Hun er siktet for terrordeltakelse i IS. Derfor er det utenkelig at hun får gå rundt som en fri kvinne etter at hun lander på Gardermoen. Norske myndigheter har nok lagt en konkret plan der Politiets sikkerhetstjeneste vil ha full kontroll på tobarnsmoren. Det som er mer interessant enn pågripelsen er å se om hun kommer til å samarbeide med politiet eller ikke. Kommer kvinnen til å avsløre livet på innsiden av den blodtørstige terrororganisasjonen? Vi får se.

Mer enn ti dømt

Ingen av de som kom tilbake fra det såkalte kalifatet til Norge har fortalt sannheten. Det er i overkant av ti personer i Norge som er dømt for tilknytning til IS. Enten som fremmedkrigere eller for å ha støttet terrorgruppa. Alle snakket usant til politiet og de løy i retten. Halvparten sa at de dro for å hjelpe sivilbefolkningen. En sa han havnet i Syria ved en feil. En annen sa han havnet i feil leir. Med en bag med Subotex, sigaretter og amfetamin. En tredje sa han ikke visste at IS var en terrororganisasjon. Jeg har dekket de fleste av disse rettsakene. Hørt ganske mange ville forklaringer. Jeg tror de tiltalte ble overrasket over hvor mange og solide bevis PST hadde samlet mot dem. Retten trodde ikke på noen av bortforklaringene til de tiltalte og alle ble dømt til flere år i fengsel. Ingen gikk fri.

Derfor blir det interessant å se hva IS-kvinnen vil si i avhør etter at hun lander på norsk jord. Norge har brukt store økonomiske og menneskelige ressurser på å få kvinnen og barna hjem. Innsatsen har til og med utløst en krise i regjeringen. Vil kvinnen vise sin takknemlighet og samarbeide med politiet? Vi får se. Straffesaken mot henne blir uansett unik. Det blir den første med en kvinne som reiste og levde i IS-land og som kom tilbake. En annen kvinne er dømt for å ha forsøkt å reise fra Norge til IS. Hun kom seg aldri dit, men fikk litt under tre års fengsel.

Løgnene ble avkledd

Resten av IS-rettsakene vi har hatt så langt i Norge omhandler menn. Tøff oppvekst, kriminell bakgrunn og manglende utdanning har vært en fellesnevner. Sosiale tapere som var nyfrelste og sårbare. De mente at Norge var en vantro stat, men ikke mer enn at NAV var helt ok. For hver rettsak om norske islamister som gikk i Oslo tingrett ble løgnene bare mer og mer avkledd. Det er derfor dommene er så krystallklare. Det er ingen tvil om hva de gjorde.

Tobarnsmorens historie vil gi et nytt perspektiv. Det kan belyse hvordan terrorstaten IS ble bygd opp. Hvordan klarte de å lokke til seg nesten 5000 kvinner fra en rekke land? Deriblant rundt 10 fra Norge. Hvem radikaliserte henne og fikk hun andre til å dra nedover? Det er to viktige spørsmål. Kvinnene var sentrale i propagandavirksomheten til IS. Spesielt glamorøse skildringer på sosiale medier sørget for at flere dro for å være med på å bygge det såkalte kalifatet. De skulle ikke kjempe militært. Oppgaven var å sikre at IS-krigerne hadde det godt på hjemmebane. Det ville motivere dem på slagmarken mente IS. Og så skulle kvinnene føde barn som kunne bli neste generasjons krigere. Kommer 29-åringen, som den norske regjeringen henter hjem, til å fortelle åpent og ærlig om dette? Vi får se.