HØVIK, NORGE 20191102. 
Magnus Carlsen og Wesley So (t.h.) under Fischersjakk finaler,  på Henie Onstad Kunstsenter, lørdag kveld, der Wesley So gikk av med seieren
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
HØVIK, NORGE 20191102. Magnus Carlsen og Wesley So (t.h.) under Fischersjakk finaler, på Henie Onstad Kunstsenter, lørdag kveld, der Wesley So gikk av med seieren Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald
Kommentar

Magnus Carlsen jakter på gull i «sjakkens Champions League»

Magnus Carlsen tar fatt på Grand Chess Tour etter et svært imponerende år.

2019 har vært et av Magnus Carlsens beste sjakkår noensinne, og neste uke kan han krone en imponerende sesong med et nytt gull.

Fra 2.- til 8. desember avgjøres Grand Chess Tour 2019, også kalt sjakkens Champions League, i London.

Grand Chess Tour sendes live på TV 2 Sport 2 og Sumo hver dag. Sendestart mandag er kl. 16.45.

Mye står på spill når Magnus Carlsen gjør seg klar for finalespillet i Grand Chess Tour kommende mandag. Kan han fortsette sin utrolige rekke på 103 langsjakkpartier uten tap? Kan han nok en gang vise at han er best når det gjelder? Etter braktapet mot Wesley So i VM-finalen i Fischer-Random, var det mange som stilte spørsmål ved Carlsens form. Men i den nylig avsluttede turneringen Tata Steel India Rapid and blitz, satte Carlsen skapet på plass med storspill og en overlegen førsteplass.

Han kommer dermed inn i mesterskapet med en solid porsjon selvtillit.

Grand Chess Tour har bestått av syv kvalifiseringsturneringer rundt om i verden. Tolv av verdens beste sjakkspillere har stilt til start, og hver av disse spillerne har spilt i fem av de syv turneringene. Poengene de har sanket har de tatt med seg inn i sammendraget, og de fire spillerne som til slutt sto igjen på topp er de som stiller til start i London.

Magnus Carlsen vant kvalifiseringsspillet overlegent, ved å score totalt 67,5 poeng. Kinesiske Ding Liren ble nummer to med 43,8 poeng, mens Armenias stolthet, Levon Aronian kapret tredjeplassen med 37,5 poeng. Nummer fire ble Maxime Vachier-Lagrave fra Frankrike, med 36,8 poeng.

Før siste kvalifiseringsturnering var det allerede klart at Carlsen, Ding Liren og Aronian ville kvalifisere seg, men det så lenge ut til at fjerdemann ville bli indiske Vishy Anand. På hjemmebane ble presset for stort for eksverdensmesteren, som mistet sin plass med en katastrofal siste spilledag.

I London spilles det først to semifinaler, og deretter finale og bronsefinale. Carlsen møter i sin semifinale Vachier-Lagrave, mens Ding Liren skal opp mot Aronian. Formatet i finalespillet bør passe Carlsen ypperlig.

I hver match skal spillerne først møte hverandre i to partier langsjakk. Deretter skal de spille to partier hurtigsjakk, og til slutt fire partier lynsjakk. I langsjakken teller seier seks poeng, remis tre poeng og tap null poeng. I hurtigsjakken teller seier fire poeng, remis to poeng og tap null poeng. Lynsjakken gir to poeng for seier, ett poeng for remis, og null poeng for tap. Det betyr at partiene med lang betenkningstid har størst betydning, og det blir viktig å komme godt i gang.

Carlsens største styrke sammenlignet med de tre andre, er at han er omtrent like sterk i alle de tre disiplinene. Innbyrdes har han positiv score i alle formater mot alle tre, men det er samtidig viktig å merke seg at Carlsen de siste par årene har slitt mot Ding Liren.

I 2017 knuste han Ding etter alle kunstens regler i en hurtig- og lynsjakkmatch i St. Louis, men etter det har det vært jevnere. Særlig oppsiktsvekkende er det at Carlsen har tapt de fire siste lynsjakkpartiene mot Ding, og at Ding samtidig slo Carlsen i omspillet i Sinquefield Cup i august. Sist Carlsen tapte et slikt omspill var for tolv år siden. Til gjengjeld vant Carlsen det siste hurtigsjakkoppgjøret, samt det siste, avgjorte langsjakkoppgjøret. Om det skulle komme til en finale mellom de to, vil det fremstå som et helt åpent oppgjør.

Carlsens motstander i semifinalen, Maxime Vachier-Lagrave, uttalte nylig at det å komme med i finalen for ham er ren bonus, med tanke på at det lenge så mørkt ut for hans sjanser.

Vachier-Lagrave deltok ikke selv i siste kvalifiseringsturnering, og det blir spennende å se hvordan det slår ut at han på sin side er uthvilt og har lave skuldre, mens Magnus på sin side kommer rett fra India med masse selvtillit. Carlsens score mot franskmannen gir all mulig grunn til optimisme. Siden 2014 leder Carlsen 6-1 i avgjorte langsjakkpartier, 6-0 i avgjorte hurtigsjakkpartier og 8-7 i avgjorte lynsjakkpartier.

Det spennende første partiet ser du på TV 2 Sport 2 mandag 2. desember fra kl. 16.45.