Russia's right back Anna Vyakhireva (L) vies for the ball against Slovenia's left back Tjasa Stanko during the Euro 2018 Championships group B handball match between Russia and Slovenia on December 4, 2018 at Jean Weille stadium in Nancy. (Photo by JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP)
Russia's right back Anna Vyakhireva (L) vies for the ball against Slovenia's left back Tjasa Stanko during the Euro 2018 Championships group B handball match between Russia and Slovenia on December 4, 2018 at Jean Weille stadium in Nancy. (Photo by JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP) Foto: Jean-christophe Verhaegen
Kommentar

Kommende verdensstjerne kan lage trøbbel for Norge

Slovenia har en verdensstjerne i Ana Gros, men det er en annen spiller Norge må passe like mye på.

Norge hadde nok ikke forventet at kamp to skulle bli avgjørende for semifinalesjansene.

Men etter Slovenias imponerende og overraskende seier over Nederland, så seiler de opp som en seriøs semifinaleutfordrer for Norge.

Norges gruppe krysser med gruppe B, hvor «alle slår alle». Det betyr at laget som tar med seg fire poeng fra Norges gruppe, vil ha et halvt bein i semifinale allerede etter gruppespillet.

Ana Gros har lenge vært den store stjernen i Slovenias landslag.

Den venstrehendte skytteren har i flere år vært en av håndballverdens mest målfarlige spillere. Enten det er klubb- eller landslag, så er Gros blant toppscorerne i turneringene.

Uansett hvor hun har spilt, så har hun gått fra tittel til tittel. I Krim i Slovenia, i Györ i Ungarn, tyske Thüringer og i Metz i Frankrike.

Nå er hun i hardt satsende Brest, som vil ta over den franske tronen etter Metz.

Men på landslaget har suksessen uteblitt. Der har hun vært sørgelig alene om ansvaret.

Helt til nå. For nå har Tjasa Stanko vokst frem som potensiell verdensstjerne.

23-åringen hadde en drøm om å lede Krim tilbake i den ypperste toppen av europeisk klubbhåndball.

Men den slovenske storklubben fikk problemer med økonomien og måtte i sommer kvitte seg med sine beste spillere. Dermed havnet Stanko i kroatiske Podravka.

Der blir hun nok ikke lenge. For Stanko skrev bare en ettårskontrakt med Podravka, og slik hun har spilt denne sesongen så kommer storklubbene til å stå i kø med lukrative kontrakter ved sesongslutt.

Stanko la også inn en solid jobbsøknad i VM-åpningen mot Nederland. Med tolv scoringer var hun banens gigant da Slovenia noe overraskende vant 32-26.

Hun var ikke noen gigant i fysisk forstand. For Stanko rager ikke mer enn 173 centimeter over bakken. Til å være bakspiller i internasjonal håndball er ikke det veldig høyt. Men Norges bakspillere har de siste årene vist at det er ikke størrelsen det kommer an på.

Men hun er en kraftpakke som få andre i håndballverden for øyeblikket, og kommer til å bli en verdensstjerne. Det er jeg helt overbevist om.

Stanko ble kåret til beste unge spiller i Champions League i 2018, og har utviklet seg enormt det siste året.

Jeg skrev i en annen blogg at hun er et resultat av den slovenske playmakerskolen.

Få nasjoner har mer fokus på å utvikle spilleforståelse hos spillerne sine enn Slovenia. Det er den klassiske balkanskolen, der en dyktig playmaker styrer spillet. På herresiden kan Slovenia vise til flere av verdens beste spillstyrere.

Dean Bombac, Miha Zarabec, Sebastian- og Stas Skube er alle blant det ypperste som finnes i klassen.

Stanko spiller vel så mye venstreback, og er også en skytter. Men det er spilleforståelsen, kraften og viljen som er hennes fremste styrker.

Slovenia bli altså den første virkelige testen for Norge i dette VM. Nå får man vist at forsvar- og kontringsspillet er der det skal være i et mesterskap. Får man kontroll på Gros og Stanko, så kan det bli veldig gøy å være norsk kantspiller. Da er det bare å koble inn turboen og løpe. For er det en ting slovenerne ikke er glade i, så er det å løpe hjem igjen i forsvar.

Norge har møtt Slovenia sju ganger tidligere, samtlige kamper er endt med seier. Ofte med ganske store seiersmarginer. Men man har ikke møtt dem siden 2010.

Og det er ingen grunn til å ødelegge den statistikken nå. Slovenia er et lag Norge skal slå i sju av ti kamper, og jeg er ganske overbevist om at de vinner i dag også.

Silje Solberg blir nøkkelen til suksess. Hun kjenner godt til skuddmønsteret til Gros fra sin tid i Frankrike, og hun har garantert fått massevis av data på Stankos skyting fra Norges videoteam.