Man kan gjerne putte ti demokrater på debattscenen for å la dem krangle om hvem som er best skikket til å være USAs president. De må gjerne snakke varmt om hvordan de skal skape en bedre velferdsstat. Men, elefanten i rommet heter fortsatt Donald Trump (pun intended).

Det er umulig for demokratene å gjennomføre en skikkelig presidentdebatt midt i en uke der amerikansk politikk nærmest er lammet av de pågående riksrettsforberedelsene mot president Donald Trump.

Hvem kan slå Trump?

Kanskje var det Bernie Sanders som sa det tydeligst ganske tidlig i debatten: «Hvis vi lar oss oppsluke av Donald Trump, kommer vi til å tape valget.» Etter det handlet debatten i stor grad om nettopp Donald Trump.

I den femte presidentdebatten handler det fortsatt om å vise seg som en som kan takle Trump. En i starten litt famlende Joe Biden banket inn et velbrukt argument om at han må være den mannen som USAs sittende president frykter aller mest å møte som motstander i neste års presidentvalg.

«Hvem vil mest sannsynlig vinne mot Donald Trump?» spurte Biden. «Jeg har skjønt at Donald Trump ikke vil at jeg skal være motkandidat, og at Putin ikke vil at jeg skal vinne.» Dette er kanskje hans sterkeste poeng akkurat nå. Han leder fortsatt på meningsmålingene.

Tett bak, og ganske likt liker Bernie Sanders og Elizabeth Warren. Med sine forholdsvis radikale forslag til skattlegging og helsetjenester kjemper de to i hovedsak om de samme velgerne.

Kvinnelig president

Den norsktalende ordføreren Pete Buttigieg fra Indiana har hentet frem gamle Trump-argumenter (på engelsk, ikke norsk) om at Washington trenger en outsider. Ikke en president hentet fra kongressen, der de fleste kandidatene har sitt virke i dag.

Krigsveteranen som kan bli USAs yngste president stiger på målingene, og ligger svært godt an i flere av de første delstatene som allerede fra februar avgjør hvem som skal bli demokratenes kandidat. Men Buttigieg gjør det dårlig blant svarte velgere, og er egentlig USA klar for en mannlig president som er gift med en annen mann?

Ifølge senator Amy Klobuchar fra Minnesota er det i hvert fall på høy tid med at USA kan holde seg med en førstemann i stedet for en førstedame. Svært mange amerikanere ble skuffet da USA ikke Hillary Clinton vant i 2016. Tør velgerne å satse på en kvinne også i 2020? Den eneste som i tillegg til Warren fortsatt ser ut til å kunne nå opp er Kamela Harris.

Kongressrepresentant Tulsi Gabbard fra Hawaii hadde bare støtte av rundt to prosent da hun gikk på scenen. Kanskje var det derfor hun tok mot til seg og gikk til tøffe angrep på både Hillary Clinton, Kamela Harris og Pete Buttigieg. Dette var kanskje hennes siste sjanse. Hun ble i alle fall lagt merke til. Aloha!