Analyse

DAG 2:

Sin egen største fiende

Høringsnotater fra Washington.

Få er så aktive på Twitter som president Donald Trump, men å si at han behersker kunsten å tvitre, eller kvitre som det vel bør hete på norsk, er å ta svært hardt i. Det viste han til fulle under fredagens høring.

Det er ingen tvil om at Marie Yovanovitch er et av de viktigste vitnene i riksrettshøringene som nå føres for å legge grunnlag for en eventuell riksrettssak mot presidenten. Flere vitner støtter opp om forklaringen at hun som USAs ambassadør i Ukraina ble sett på som et hinder av Trump og hans medhjelpere.

At hun ikke kom til å akseptere at ukrainske myndigheter ble presset for å gjøre Donald Trump private tjenester. I alle fall ikke uten å melde fra om at presidenten begikk maktmisbruk.

Fikk sparken

I over tretti år har hun jobbet som diplomat. Hun er tildelt flere hederspriser for sitt arbeid og profesjonalitet, og fikk så sent som i april i år forlenget tillit av president Donald Trump. Men bare noen uker senere snudde alt.

Plutselig fikk hun høre at hun ikke lenger hadde presidentens tillit. En kampanje ble satt i gang for å sverte den erfarne karrierediplomaten. Kampanjen ble kjørt ut av TV-kanalen Fox News og andre medier som er opptatt av å hjelpe presidenten til å vinne neste års presidentvalg.

Blant de mest aggressive i jobben med å ødelegge Marie Yovanovitch sitt frem til i vår, gode navn og rykte, var presidentens sønn Donald Junior, presidentens personlige advokat Rudy Giuliani og President Donald Trump selv.

Yovanovitch fikk sparken og ble hjemkalt. I Ukraina fikk hun beskjed om at hun kunne være i fare, og ble redd for hva det kunne bety. Kvinnen som ble redd er ingen hvem som helst når det gjelder forståelse av fare.

Hennes første utstasjonering var i krigsherjede Somalia, der hun blant annet havnet mellom partene i en flere timer lang skuddveksling. Ved å fortsette arbeidet der har hun vist at hun ikke er av den lettskremte typen.

Twitter-angrep

Her i den amerikanske kongressen hvor jeg følger høringene for TV 2 var det mange i dag som snakket om hvor sympatisk hun fremstod. Hvor overbevisende hun fortalte om overraskelsen over de plutselige angrepene fra presidenten og hans folk og beskyldningene om at hun var udugelig.

Og, mens hun satt der og svarte på spørsmål, klarte ikke presidenten å la telefonen ligge. Han bare måtte. Måtte kvitre litt. Og skrev: «Overalt hvor Marie Yovanovitch dro, gikk det galt. Hun startet i Somalia, og hvordan gikk det?» Som om Yovanovitch kan klandres for at det ikke har gått så bra i Somalia.

Det mest oppsiktsvekkende ved presidentens Twittermelding, der han også hevder at Ukrainas president snakket ufordelaktig om henne, er likevel ikke innholdet. Men det faktum at presidenten, mens en person vitner under ed mot ham selv, velger å angripe henne på Twitter. Jeg minner om at Trump fortsatt kan kalles Verdens mektigste mann.

Da Yovanovitch midt under høringen ble gjort oppmerksom på presidentens angrep, sa hun at den opplevdes som skremmende. Og, det var kanskje hensikten? Å skremme både henne og de andre som er innkalt til høringer i kongressen. Demokratene beskylder presidenten for nok en forbrytelse, ved å forsøk å påvirke vitner.

Forsvaret sprekker

Republikanerne vil redde president Trump fra et fall, og har lagt opp en forsvarsstrategi som innebærer å svekke vitnenes troverdighet. Den strategien spente Donald Trump bein på da han gikk til angrep på Yovanovitch. At hun fremstod sympatisk og med stor troverdighet gjør ikke republikanernes jobb enklere.

Jeg har møtt mange Trump-supportere på mine reiser rundt i dette fantastiske landet jeg er så heldig å få lov til å dekke for TV 2. Folk som kommer til å stemme på Trump igjen, hvis han fortsatt er republikanernes kandidat om ett år. Men de aller fleste jeg snakker med har det til felles at de ikke setter pris på presidentens kvitring og utskjelling av folk han ikke liker. De ønsker seg mer anstendighet.

Vi vet at ingen kommer til å ta telefonen fra Donald Trump. Men at republikanerne i kongressen har sendt en klar melding til presidenten er det ingen tvil om. Trump kan ikke kvitre som det passer ham. Det kan ødelegge deres strategi for å forsvare ham. De vil nok forsøke å forklare ham at uten deres støtte, er han ferdig som president. Om det endrer noe, gjenstår å se.