Virker som de ikke skjønte bæret

Dokumentene i saken tegner et bilde av et NAV som syntes Trygderetten var litt plagsom, og et departement som ikke skjønte bæret av hva det dreide seg om – før det hadde gått over to år.

Oslo 20191028. 
Arbeids og sosialminister Anniken Hauglie (H), th og  Nav-direktør Sigrun Vågeng holder pressekonferanse om retten til å ta med seg trygd til andre EØS-land har vært praktisert feil.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Oslo 20191028. Arbeids og sosialminister Anniken Hauglie (H), th og Nav-direktør Sigrun Vågeng holder pressekonferanse om retten til å ta med seg trygd til andre EØS-land har vært praktisert feil. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen

Det tok over to år fra Trygderetten første gang slo alarm til NAV, og regjeringen forstod alvoret i trygdeskandalen og trakk i nødbremsen.Hvorfor tok det så lang tid? For å prøve å finne svar må vi tilbake til forsommeren 2017.Trygderetten begynte i en serie kjennelser fra juni 2017 å gi NAV-brukere medhold i at de faktisk kunne reise til et annet EØS-land og likevel ha rett til sykepenger eller arbeidsavklaringspenger.