WASHINGTON, DC - OCTOBER 22: Bill Taylor, the top U.S. Diplomat to Ukraine, leaves Capitol Hill on October 22, 2019 in Washington, DC. Taylor testified to the house committees regarding the impeachment inquiry looking into President Donald Trumps relationship with Ukraine.   Alex Wroblewski/Getty Images/AFP
== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
WASHINGTON, DC - OCTOBER 22: Bill Taylor, the top U.S. Diplomat to Ukraine, leaves Capitol Hill on October 22, 2019 in Washington, DC. Taylor testified to the house committees regarding the impeachment inquiry looking into President Donald Trumps relationship with Ukraine. Alex Wroblewski/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == Foto: Alex Wroblewski
Analyse

Donald Trumps maktmisbruk

WASHINGTON D.C. (TV 2): Merk deg navnet Bill Taylor like godt først som sist. Karrierediplomatens vitnemål for kongressen tirsdag 22. oktober var oppsiktsvekkende.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Taylor, som ble utnevnt til USAs sendemann til Ukraina av Trumps utenriksminister Mike Pompeo i sommer, kom med informasjon som kan sende president Trump utfor stupet.

Presidentens nemesis

Det Bill Taylor fortalte var helt i tråd med hva den så mye omtalte varsleren har fortalt. Men ved at det nå kommer fra en mann som har et halvt århundres fartstid i diplomatiet, og ikke fra en anonym kilde, gjør at saken for å stille presidenten for riksrett står langt sterkere.

En president har ikke lov til å motta utenlandsk støtte for å vinne et valg. Det fastsetter den amerikanske grunnloven. Den samme grunnloven president Trump under ed har lovet å beskytte.

«Galskap»

I den lukkede høringen kunne Taylor fortelle at presidentens folk sørget for å holde tilbake militær bistand til Ukraina for å presse landets nyvalgte president Volodymyr Zelenskyj.

Trumps folk ville ha Zelenskyj til å sette i gang etterforskning som kunne svekke president Trumps antatt sterkeste politiske motstander foran 2020-valget, Joe Biden. Selv om det ikke foreligger bevis for at tidligere visepresident Biden eller hans sønn Hunter har gjort noe galt.

Taylor oppdaget at USAs utenrikspolitikk overfor Ukraina ble ført via to separate kanaler. Presidentens private advokat Rudy Giuliani drev det ene. «Dette er galskap,» uttrykte Taylor i en SMS til en kollega. Han visste at det var eksplosivt og potensielt ødeleggende for Donald Trump

Hva vi vet

Så hva mer vet vi nå om president Trumps brennbare forhold til Ukraina? Vi vet at ansatte både i Det hvite hus og i utenriksdepartementet har reagert på at Giuliani fører USAs utenrikspolitikk som frilanser. Hvorfor går ikke dialogen mellom de to landene tjenestevei, hvis det ikke er fordi noen har noe å skjule?

Bill Taylor kunne også informere om at presidentens tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver, John Bolton, satte alt inn på å forhindre et møte mellom Trump og Zelenskyj. Bolton fryktet rett og slett at Trump ville si noe galt. At presidenten ville presse sin ukrainske kollega og at det ville bli offentlig kjent.

Under en pressekonferanse i Det hvite hus i forrige uke, innrømmet presidentens stabssjef Mick Mulvaney at den amerikanske bistanden til Ukraina ble holdt tilbake for at Trump skulle tjene på det politisk. Mulvaney ble senere tvunget til å trekke uttalelsen.

Det blir pekt på at de eneste som tjener på at Trump holder tilbake militær bistand til Ukraina, er Russland. Igjen lurer folk på hvorfor det er så sterke interessebånd mellom Trump og Putin.

Republikanere vakler

For enkelte republikanere i kongressen er begeret i ferd med å bli fullt. Flere av dem tar til orde for at man nå gjennomfører etterforskning for å se om det er grunnlag for å stille presidenten for riksrett.

Demokratene ville først få denne prosessen raskt gjennomført. Nå er det flere som ser at ved å gjøre den grundig og offentlig, vil amerikanerne få bedre forståelse for at de ikke driver en politisk heksejakt. Dessuten vil de nødig at republikanerne skal få tid til å stable på beina et godt alternativ til Donald Trump før neste års presidentvalg.

Trump sviktes av sine egne

Donald Trumps plutselige militære tilbaketrekking fra de kurdiske områdene nord i Syria, fikk mange republikanere til å reagere. De har liten sans for at USA lar sine allierte i stikken. Det svekker USAs sikkerhetspolitiske omdømme. Trumps militære retrett blir omtalt som en gavepakke til Putin. Russland har nå et grep om Midtøsten som de aldri før har hatt.

Da presidenten i forrige uke trosset alle advarsler og annonserte at neste års G7-møte skulle holdes på hans eget hotellanlegg utenfor Miami, kom det også skarpe reaksjoner fra republikanere. Igjen ble det understreket at en president ikke kan motta noen som helst støtte fra utlendinger. Donald Trump ga etter for kravet om å droppe dette, men viser at han er på kraftig kollisjonskurs med politiske normer.

Presset

Igjen legger mange merke til at presidenten føler seg stadig mer presset. Trump kaller varsleren som fortalte om forsøket på få hjelp fra Ukraina for å vinne valget i 2020 for en spion. Han omtaler Tyrkias angrep på kurderne i Syria helt feilaktig som «en liten kamp som varte i to dager». Og han krever lojalitet fra sine egne partifeller.

Den ødeleggende telefonsamtalen Trump hadde med Ukrainas president i sommer, har han de siste par dagene omtalt som et «perfekt skrevet brev.» Det bidrar til at det igjen stilles spørsmål ved hans mentale stabilitet. Sjelden har USAs leder vært under sterkere press og massiv kritikk.

Donald Trump hevder at han er utsatt for lynsjing. Å sammenligne en lovlig demokratisk prosess med lynsjing vekker sterke reaksjoner i et land der folk fortsatt har minner om hvordan svarte amerikanere ble dratt ut av sine hjem, torturert og hengt opp i nærmeste tre.

Et flertall av amerikanske velgere ønsker at Donald Trump blir stilt for riksrett og kastes ut av Det hvite hus.