(FILES) In this file photo taken on October 19, 2019 Demonstrators hold placards and EU and Union flags as they take part in a march by the People's Vote organisation in central London on October 19, 2019, calling for a final say in a second referendum on Brexit. - Whether Prime Minister Boris Johnson succeeds in having his Brexit agreement adopted quickly or not in the British Parliament, uncertainty for business is far from being dispelled. (Photo by Niklas HALLE'N / AFP)
(FILES) In this file photo taken on October 19, 2019 Demonstrators hold placards and EU and Union flags as they take part in a march by the People's Vote organisation in central London on October 19, 2019, calling for a final say in a second referendum on Brexit. - Whether Prime Minister Boris Johnson succeeds in having his Brexit agreement adopted quickly or not in the British Parliament, uncertainty for business is far from being dispelled. (Photo by Niklas HALLE'N / AFP) Foto: Niklas Halle'n
Analyse

Brexit-tretthet har nærmest blitt en diagnose

Mange briter skjønner ikke hvordan politikere kan ha brukt over tre år på brexit.

– Det beste jeg kan si denne morgenen, er at ingen ble funnet død i en grøft.

Det sa en av EUs 27 diplomater, til Financial Times Brussels korrespondent, etter et møte med EUs sjefsforhandler Michel Barnier.

Alle hadde fått med seg at «Superlørdag» i London, ikke hadde blitt så super likevel.

Da parlament satt på en lørdag, for første gang på 37 år, stemte de ikke engang over den nye brexit-avtalen.

Årsaken? Et vedtak som krever at all nødvendig lovgivning går igjennom parlamentet før avtalen godkjennes.

To brev

Dermed fikk EU to brev fra Boris Johnson. Ett hvor han ba om en utsettelse til 31. januar, og ett hvor han sa at en utsettelse ville være et feilgrep som ville skade forholdet mellom EU og Storbritannia.

Det første brevet signerte ikke Johnson. Det var unektelig et vanskelig brev for han å sende, han har tross alt sagt at han heller vil ligge død i en grøft enn å be EU om en utsettelse.

For Boris Johnson er brexit 31. oktober fortsatt «do or die».

Alt kan skje, men også ingenting.

Høres det kjent ut? Det er bare 10 dager igjen til deadline, men veien videre er fortsatt uviss. Alt kan fortsatt skje.

Boris Johnson kan klare å få gjennom sin nye avtale innen 31. oktober, det er ikke umulig, men sjansen minker for hver dag som går.

En utsettelse anses som mer sannsynlig.

Zoombie-parlament

EU er riktignok lei brexit og holder taktisk igjen for å se om dramaet i Underhuset endelig kan føre til at avtalen blir vedtatt. Uansett, alt tyder på at de vil gi en utsettelse, muligens i siste liten dersom nødvendig.

Men mellom i dag og frem til da, kan mye skje.

Britene har et parlament som beskrives som en zoombie, rett og slett fordi de ikke blir enig om mye annet enn å utsette brexit. Noen parlamentsmedlemmer vil ha en ny folkeavstemning, andre ønsker en permanent tollunion.

Når regjeringen nå legger fram lovgivning i utmeldelsesavtalen, gir det parlamentet anledning til å fremme endringsforslag og tillegg. Endringer som kan gjøre Johnsons avtale ugjenkjennelig.

Slike forslag hadde ikke vært noen trussel om Boris Johnson hadde hatt en solid majoritet i Underhuset, men det har han ikke – tvert imot. Dermed kan Johnson bli tvunget til å gå for en mykere brexit, eventuelt gi opp parlamentet og forsøke å trigge et nytt parlamentsvalg.

Det er også en viss fare for at Theresa May atter engang vil få déjà vu på bakbenkene. Flertallet i parlamentet kan stemme «nei» til alt og man kan befinne seg i en fastlåst situasjon nok engang.

Mr. Optimist

Boris Johnson er selverklært optimist. Journalister med kritiske spørsmål har fått til svar «å se lyst på fremtiden» av en smilende Johnson, som helst ikke vil snakke om problemer.

Han er helt sikker på at han vil få avtalen sin godkjent av parlamentet, også helt sikker på at han vil levere brexit 31. oktober.

Men så var han jo også sikker på at han ikke ville be EU om en utsettelse. Likevel, Boris Johnson har overrasket mange, selv EUs største fan, Donald Tusk, sa han var overrasket over hvor effektiv Johnson var.

Han hadde helt klart også en god tone med EU-toppene, det ble noen runder med «high five» på EU-toppmøtet da den nye brexit-avtalen ble sikret.

Johnson har tross alt klart det mange trodde var umulig, han gjenåpnet utmeldelsesavtalen med EU, og han erstattet det kontroversielle sikkerhetsnettet på den irske øya med et alternativ. Det til tross for at EU gjentatte ganger sa at ingen av de to tingene ville skje, noen sinne.

Boris Johnson har også klart å overbevise mange av de som var skeptisk til Theresa May sin avtale. Britiske medier anslår at det nærmest er dødt løp mellom de som vil stemme «ja» og «nei» til avtalen. Det er altså knyttet langt mer spenning til avstemningen over Johnsons avtale, enn det noen gang var til Mays utskjelte brexit-avtale.

Brexit-tretthet

Men tilliten til de folkevalgte er skjør. Mange briter skjønner ikke hvordan politikere kan ha brukt over tre år på brexit.

Det er både flaut og pinlig sier mange av dem som alltid har vært stolt av å være britisk, men ikke når de ser på dem som styrer landet.

Brexit-tretthet har nærmest blitt en diagnose. Det er noe britiske medier også har tatt innover seg. Nå har Sky News lansert en egen brexit-fri nyhetskanal hvor B-ordet er forbudt.

Selv mange av dem som stemte imot brexit sier at de har fått nok og bare vil ut nå, jo før jo bedre. Samtidig kjemper mange videre for et Storbritannia i EU.

«House of Fools»

På «Super Saturday» marsjerte titusener av briter for en ny folkeavstemning, de mener situasjonen er annerledes nå, tre år etter. Det er også de som innser at brexit ikke er over med en godkjent utmeldelsesavtale.

Handelsavtaler tar flere år å forhandle fram, og skrekken for at brexit vil holde et hardt grep om britene i flere tiår fremover, er nok til at flere nå ønsker å skrote hele brexit. Men en ny folkeavstemning vil definitivt skade tilliten til demokratiet og skape nye problemer. Brexit har splittet, ikke bare parlamentet, men folket.

Selv familier og vennskap har tatt skade av prosessen.

«The House of Fools» skrev The Mail on Sunday på sin forside om parlamentet. De spurte hvorfor de folkevalgte ikke ville la nasjonene leges, men i stedet utsette brexit nok engang. Men parlamentet er en refleksjon av splittelsen i folket.

Det går uansett mot nyvalg i Storbritannia, det ønsker både regjeringen og opposisjonen seg i nær fremtid. Og hvis EU godkjenner en lengre utsettelse, er det lite sannsynlig at en opposisjon som har mast om nyvalg i lang tid vil kunne utsette akkurat det.

Mange håper at et nytt parlamentsvalg vil gi klarhet og et fungerende parlament, men er nytt valg fører med seg risikoen for å rykke tilbake til start og ende opp i samme fastlåste situasjon.

Déjà vu.