Oslo 20191013. 
NM i terrengløp i Frognerparken med blant andre Didrik Tønseth
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Oslo 20191013. NM i terrengløp i Frognerparken med blant andre Didrik Tønseth Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: Tore Meek
Kommentar

– Hvor lurt vil det være for Tønseth å løpe EM i terrengløp?

Les hva TV 2-ekspert Petter Soleng Skinstad mener om Didrik Tønseths vurderinger kommende sesong.

I søndagens NM i terrengløp imponerte Didrik Tønseth nok en gang med piggsko på beina. Denne gangen ble det «bare» sølv til fjorårets gullvinner, men mer kunne en strengt tatt ikke forvente da Henrik Ingebrigtsen rakk starten etter en mildt sagt hektisk reisedag fra Østerrikes til Norges hovedstad.

I likhet med landslagskollega Therese Johaug har også Didrik Tønseth prestert både på tartanen og i terrenget denne sesongen. Det er kanskje lett å tenke at Tønseths prestasjoner er på høyde med Johaugs, særlig tatt i betraktning at han fulgte Henrik Ingebrigtsen til døra på gårsdagens 10 kilometer lange NM-løp. Slik er det imidlertid ikke.

Der Johaug med tiden 32.20 på 10 000 meter i NM klarte EM-kravet med nærmere ett minutt og løp inn til 1121 poeng på det internasjonale friidrettforbundets (IAAF) poengskala, er Tønseths pers på 29.48 snaut minuttet bak herrenes EM-krav. Tiden gir til sammenlikning «bare» 970 poeng på skalaen til IAAF. Skulle Tønseth matchet Johaugs prestasjon måtte han ifølge tabellen løpt hele 1.40 minutt raskere! Dette gir et godt bilde på hvor langt bak Johaug og Tønseth er bak verdenseliten i friidrett i sine klasser, der verdensrekordene på samme distanse gir henholdsvis 1288 og 1295 poeng til damene og herrene.

For Therese Johaug var sesongens andre NM-gull i friidrett en bekreftelse på at hun for alvor bør vurdere 10 000 meter i EM i friidrett neste sommer. Det skal faktisk ikke så mye til før hun er å regne som en reell medaljekandidat der, i et løp som neppe vil prioriteres av de aller beste i en OL-sesong.

TV 2 Sportens langrennsekspert Petter Soleng Skinstad.
TV 2 Sportens langrennsekspert Petter Soleng Skinstad. Foto: Olof Andersson/tv 2

Mens EM i friidrett først er i Paris neste sommer, går EM i terrengløp på sin side av stabelen allerede 7-8. desember, nærmere bestemt i Lisboa. Også der ville Johaug vært å regne med helt i toppen, men dette prioriterer hun neppe. Til det betyr viktige konkurranser på hjemmebane og verdenscupen sammenlagt for mye.

En som imidlertid vurderer å løpe EM i terrengløp er Didrik Tønseth, som etter fjorårets NM-gull i år måtte se seg slått av en Henrik Ingebrigtsen med full kontroll i innspurten.

Hvor lurt det vil være av Tønseth å løpe EM i terrengløp er en annen sak, men om trønderen ønsker dette selv bør han selvsagt bli med friidrettseliten til Portugal. Da må han imidlertid være forberedt på å ta konsekvensene av det valget.

Årets skisesong starter som alltid på Beitostølen i slutten av november. Deretter følger en minitour i finske Ruka, før løperne samtidig som EM terrengløp tar turen til Lillehammer. Der står blant annet 30 kilometer fellesstart med skibytte på programmet, i den eneste løypa Byåsen-løperen har krysset målstreken først i et verdenscuprenn. Etter Lillehammer-helga er det tre sprintrenn og kun ett distanserenn før Tour de Ski.

I en mesterskapsfri sesong vil Tour de Ski være et av sesongens soleklare høydepunkt. Selv om Didrik Tønseth er en aldri så god langrennsløper er han på langt nær forhåndskvalifisert til touren. Med sine 10 plasser har Norge færre plasser enn det er løpere på allround- og sprintlandslaget, og det er ikke gitt at Tønseth klarer å kvalifisere seg til Tour de Ski om han velger å stå over et av løpene som passer han aller best.

Se bare på denne lista over aktuelle landslagsnavn til Tour de Ski, som må reduseres innen uttaket offentliggjøres: Johannes Høsflot Klæbo, Martin Johnsrud Sundby, Emil Iversen, Simen Hegstad Krüger, Sjur Røthe, Hans Christer Holund, Niklas Dyrhaug, Finn Hågen Krogh, Sindre Bjørnestad Skar, Pål Golberg, Eirik Brandsdal, Erik Valnes, Mattis Stenshagen OG Didrik Tønseth.*

Legger en til at Didrik Tønseth sannsynligvis må jobbe hardt for i det hele tatt å havne blant de 20-25 beste i EM spørs det om ikke han bør la brødrene Ingebrigtsen ta seg av dette. Så langt er det faktisk opp til europa- og verdenseliten i friidrett for en løper som var rundt minuttet bak EM-kravet på 10 000 meter da han prøvde seg på distansen i vår.

Da bør i mine øyne én av verdens beste langrennsløpere holde seg til det han kan aller best, selv om han imponerte (og knuste) undertegnede i Frognerparken i går.

*Sprintlandslagets Sondre Turvoll Fossli er for ordens skyld utelatt fra listen over, da det ikke er avgjort om han fortsetter karrieren etter sommerens hjertesvikt.