MOSKVA, RUSSLAND 20190416.
Frode Berg og hans forsvarer Ilja Novikov ved byretten i Moskva ved domsavsigelsen tirsdag
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
MOSKVA, RUSSLAND 20190416. Frode Berg og hans forsvarer Ilja Novikov ved byretten i Moskva ved domsavsigelsen tirsdag Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald
Analyse

Mørke skyer over norsk-russisk krigsmarkering

Russisk storavis advarer utenriksminister mot dårlig stemning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Russiske medier har igjen begynt å skrive om Frode Berg-saken.

Det kan være et positivt tegn for den fengslede nordmannen.

Mørke skyer truer nå en planlagt norsk-russisk tilstelning på toppnivå dersom spionskandalen ikke får en løsning, advarer i dag storavisa Kommersant.

Feiring med bismak

I slutten av neste måned kommer nemlig Russlands mektige utenriksminister Sergej Lavrov på besøk til Norge.

I Kirkenes skal han sammen med representanter for den norske regjeringen, Stortinget og kongehuset feire at det er 75 år siden Øst-Finnmark ble frigjort fra nazistene.

Det var soldater fra Den røde armé som høsten 1944 jaget tyskerne ut av Finnmark.

For et stadig mer isolert og tilsidesatt Russland er det sentralt å være til stede på denne markeringen. Ikke minst for å minne oss nordmenn om at vi fortsatt har en takknemlighetsgjeld til vårt store naboland i øst.

Sovjethæren sparket ikke bare tyskerne ut, de unnlot også selv å okkupere de områdene de befridde, i motsetning til andre steder i Øst-Europa. Det skal vi i dag være glad for.

Men uten Frode Berg, kan dette bli en dårlig fest, advarer nå den russiske avisa.

Byttehandel

16. april i år ble Kirkenes-mannen dømt til 14 års fengsel i Russland for spionasje.

Siden da, og muligens også før, har norske myndigheter forsøkt å få ham fri. Foreløpig har imidlertid disse forhandlingene ikke gitt resultater.

Norge er fanget i ytterst pinlig situasjon, siden Berg har innrømmet at han var på oppdrag for den norske E-tjenesten, da han ble arrestert på gata i Moskva 5. desember 2017.

Da statsminister Erna Solberg møtte Vladimir Putin i St. Petersburg 9. april, utelukket ikke den russiske presidenten at Berg kunne bli benådet.

TILBØD SPIONBYTTE: Ifølge storavisen Kommersant skal Vladimir Putin ha tilbudt Erna Solberg et spionbytte, da de to møttes i St. Petersburg 9. april. Foto: Øystein Bogen.
TILBØD SPIONBYTTE: Ifølge storavisen Kommersant skal Vladimir Putin ha tilbudt Erna Solberg et spionbytte, da de to møttes i St. Petersburg 9. april. Foto: Øystein Bogen.

Kommersant, som pleier å ha gode kilder i det russiske statsapparat, skriver i dag at Putin under samtalene i april foreslo for Solberg at Berg kunne byttes mot en russisk statsborger som sitter fengslet i et annet NATO-land.

Hvem dette eventuelt skulle være, blir ikke sagt, men flere av våre nærmeste allierte har i dag dømte russiske spioner bak lås og slå, for eksempel USA, Estland og Litauen.

Avlyste møter

5. september skulle Norge og Russland etter planen ha møttes til politiske samtaler i Oslo, men møtet mellom UDs statssekretær Audun Halvorsen og den russiske viseutenriksminister Vladimir Titov ble uten forklaring avlyst på meget kort varsel.

Det er foreløpig ikke berammet noe nytt møte på et slikt nivå, og med én måned igjen til jubileumsmarkeringen i Kirkenes, begynner ting å haste - både for norske og russiske politikere.

Norge mangler for tiden gode kommunikasjonskanaler til Russland. Etter den russiske anneksjon av Krimhalvøya og den pågående støtten til opprørere i Øst-Ukraina har den politiske kontakten vært minimal.

I storpolitikkens verden kommer ingen ting gratis, og Norge har ingen åpenbare ting å tilby Putin i bytte mot Berg, slik at den mektige russiske lederen kan redde ansikt ved en eventuell benådning.

Sist, men ikke minst mangler det norske statsapparatet erfaring med såkalte spionbytter. Under den kalde krigen var slike utvekslinger relativt vanlige mellom supermaktene, men lille Norge sto på sidelinjen.

Også i nyere tid har både USA, Storbritannia og Estland klart å gjennomføre utvekslinger av fanger med russerne.

Bare det faktum at Berg nå har sittet fengslet i snart 22 måneder, tyder på at Norge også mangler politisk valuta til å få hjelp fra våre nære allierte med å løse saken.

Livsfarlig transport

Frode Bergs advokater mener det er et lyspunkt at Frode Berg fortsatt sitter i varetektsfengselet Lefortovo i Moskva, og ikke er blitt overført til fangeleiren der han i henhold til dommen skal sone sine resterende 12 år.

Hvis forholdene i russiske fengsler er tøffe, beskrives selve transporten til soningsstedet som umenneskelig, ja i noen tilfeller direkte livsfarlig.

Fangene blir fraktet over det enorme landet i spesielle tog, såkalte Stolypin-vogner. Der stues de sammen tett i tett i knøttsmå celler i flere døgn – ja i noen tilfeller i mange uker.

Russiske fanger som har opplevd dette har fortalt hvordan man under reisen blir svært røft behandlet av vokterne. Det kan gå flere dager mellom hvert toalettbesøk. Mat og medisinsk oppfølging er det også smått med.

For en mann på Frode Bergs alder kan en slik overføring vise seg å bli svært farlig, har hans russiske advokat Ilja Novikov advart.

Utålmodig lokalsamfunn

I Kirkenes er utålmodigheten etter å få Frode Berg hjem voksende, og det er derfor utenriksminister Lavrov nå advares mot den velkomsten han kan få.

Etter at dommen falt i april, har russiske medier skrevet lite om Frode Berg. Betydningen av dagens oppslag i en av landets mest respekterte aviser bør derfor ikke undervurderes.

I Russland er det ofte slik at ulike etater ikke vet hva andre driver med, og det fins en rangordning mellom departementer og direktorater som gjør at det heller ikke er så greit å spørre.

I Frode Bergs sak er det den mektige sikkerhetstjenesten FSB som fortsatt sitter i førersetet.

Forsvarer Ilja Novikov har de siste månedene avstått fra å kommentere nordmannens videre skjebne.

Men i dag skriver han på Twitter at det ikke er sikkert at det russiske utenriksdepartementet vet hva FSB har for planer med Kirkenes-mannen. Derfor kan man ikke se bort fra at utenriksminister Sergej Lavrov kan få ubehagelige overraskelser i Kirkenes dersom Berg ikke settes fri før besøket.

Men det er ikke bare Lavrov som risikerer å få festen ødelagt.

Også norske politikere må forberede seg på vanskelige spørsmål fra Bergs sambygdinger og et fulltallig pressekorps hvis spionskandalen ikke har fått en løsning innen de neste fire ukene.