A man walks among debris at the Mudd neighborhood, devastated after Hurricane Dorian hit the Abaco Islands in Marsh Harbour, Bahamas, September 6, 2019. REUTERS/Marco Bello     TPX IMAGES OF THE DAY
A man walks among debris at the Mudd neighborhood, devastated after Hurricane Dorian hit the Abaco Islands in Marsh Harbour, Bahamas, September 6, 2019. REUTERS/Marco Bello TPX IMAGES OF THE DAY Foto: Marco Bello
Analyse

Paradiset som forsvant

På kaia i Marsh Harbour står en liten gutt med sixpence og knuger morens hånd. To år gamle Adlees liv er snudd på hodet. På en stol foran Adlee og moren sitter en politikvinne og fører inn navn i en bok. – Navn og alder? spør hun. –Er noen i familien savnet?

Et par bagger med klær er alt de fikk med seg før de stilte seg opp i køen med mennesker som blir tvangsevakuert til hovedstaden Nassau. Marsh Harbour er erklært ulevelig inntil videre. Adlee og moren går ombord i katamaranen som skal frakte dem vekk fra en verden de kjenner og til første stopp på det som blir en reise til et sted hvor de skal bygge sine liv på nytt.

Knust paradis

Marsh Harbour var et yndet reisemål for seilere og yachtfolk. Nå er havnen knust. De båtene som ikke ble slengt på land av den sterke vinden, hviler på havets bunn. Palmene på de kritthvite strendene utenfor byen ligger knekt mot sanden.

Barer, restauranter, hotellanlegg, butikker, kirker, skoler og hjem. Maltraktert til det ukjennelige. Jeg går gjennom en by som hadde orkanen Dorian hengende over seg i nesten to døgn, før den for videre mot den amerikanske østkysten. Før eller siden kollapser alt. Biler har smadret husvegger. I dette kaoset kjempet fortvilte mennesker for livet. Ikke alle klarte seg.

Døden

Jeg kjenner det først ved ett hus, og så et annet. Lukten som har fulgt meg gjennom hele min karriere. Den lukten du aldri glemmer. Lukten av død. Av ødelagte kropper i plankehaugene. Redningsmannskapene har hatt mer enn nok med å ta seg av de levende. De døde kommer i neste rekke. Hvor mange som ble skyldt på havet eller som døde i sine egne hjem er det ingen som vet. Det er varslet at tallet trolig blir svært høyt.

Noen få velger å trosse myndighetenes evakueringsordre. De har en by å bygge opp. Det skal ryddes, rives og snekres, forteller de. Om fem, kanskje ti år, kan Marsh Harbour gjenoppstå fra ruinene. Men det kommer mange stormer før det.

Nytt uvær på vei

Klimaendringene og den økte havtemperaturen gjør stormene sterkere. Flere områder blir ulevelige. Mennesker tvinges på flukt. Noen av dem vil banke på vår dør.

Myndighetene følger med bekymring utviklingen til to urolige værsentre langt ute i Atlanterhavet, mellom Afrika og Amerika. De har potensiale til å danne uvær på størrelse med Dorian. Alle vet at det kommer nye orkaner, og at de er flere og kraftigere enn før.