Trondheim  20190906.
Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre under partilederdebatten på NRK fredag kveld.
Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Trondheim 20190906. Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre under partilederdebatten på NRK fredag kveld. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Foto: Ole Martin Wold
Kommentar

tv 2-kommentatorens dom:

Støre vant suverent

TV 2-kommentator Aslak Eriksrud triller terning på partilederne etter NRKs partilederdebatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Erna Solberg (H): Terningkast 4

Sliter med å forklare hvorfor store kommuner er bedre enn de små. Viser verken til forskning eller eksempler for å underbygge at små kommuner ikke leverer gode nok tjenester i duellen mot Vedum.

Løfter seg litt i diskusjonen om fødetilbud, men blir veldig omstendelig. Snakker altfor fort. Er overtent og kommer skjevt ut i sin egen i sin egen duell mot Støre. Klarer ikke hente seg inn.

Snakker om studieavskrivning, desentralisert samarbeid og kompetansereform. Blir veldig komplisert.

Skuffende opptreden av statsministeren, helt til hun endelig klarer å roe ned tempo og snakke tydelig og prinsipielt om Høyres paradegren, nemlig fritt skolevalg, at egen innsats skal telle, ikke postnumrene du bor i. Er også god og viser detaljkunnskap i delen mot Bastholm, men her må faktasjekkere inn og avgjøre hvem som har rett av de to.

Jonas Gahr Støre (Ap): Terningkast 6

Debattens soleklare vinner. Blir utfordret av både Siv Jensen og Erna Solberg i duellene og klarer å vri begge to til sin fordel. Imponerende.

Her aldri sett Ap-lederen så tydelig og trygg. Kommer godt i gang om distriktspolitikken, snakker tydelig om utfordringene i nord med desentralisering av utdfanningsintitusjoner, frykt for luftambulanse og ramsalt kritikk av regionreformen, i motsetning til tidligere i valgkampen.

Overrasket Vedum med å angripe han for å suge ut penger og fagfolk fra distriktene til Oslo ved å ville frede Ullevål sykehus. God i sine angrep.

Tydelig på at lærerutdanningen på Nesna skal reverseres og understreker at det er politikerne som har ansvaret for helsevesenet og høyskolene, ikke fagfolk. Sitater han vil bli møtt med om han en gang blir statsminister.

KOMMENTATOR: Aslak Eriksrud vurderer kveldens debatt.
KOMMENTATOR: Aslak Eriksrud vurderer kveldens debatt.

Siv Jensen (Frp): Terningkast 4

Ikke like frisk som under TV 2s partilederdebatt onsdag. Turnerte duellen som Lysbakken utfordret henne i godt. Mens Lysbakken kom med nyordet "sniksentralisering" under TV 2s partilederdebatt onsdag, angrep hun han for «tvangskommunalisering». Debattens nyord. Hvorfor har hun ikke brukt det før?

Men skuffer når hun utfordrer Støre til duell om favorittemaet integrering. Bruker det ganske forslitte uttrykket «sy puter under armene til folk». Litt søkt å spørre Støre om han vil være med på å kutte i sosialhjelpen, når hun strengt tatt burde spurt de tre andre hun har styrt landet sammen med i seks år.

Litt lei av at hun igjen angriper Vedum for ting den rødgrønne regjeringen gjorde for seks år siden.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp): Terningkast 3

Oser selvtillit, men er på langt nær så suveren som han var for to dager siden.

Argumenterer godt for at små kommuner skal forbli små, blant annet med signatursetningen: "det er ingen som drømmer om å komme på landets største sykehjem". Men blir veldig forutsigbar.

Blir angrepet mye. Klarer ikke parere alt. Vikler seg inn i sykehusdebatten i Oslo. Den bør han holde seg unna.

Trine Skei Grande (V): Terningkast 5

Den beste av statsrådene i å forsvare regjeringens satsing på distriktene med grønn omstilling i næringslivet. Blir stående sørgelig alene for å forsvare regjeringens politikk, både når det gjelder regionreformen og nedleggelse av utdanningsinstitusjoner i nord, i motsetning til Siv Jensen som sier regionreformen er første skritt på veien for å legge ned fylkeskommunen, og statsministeren som sier at regjeringen skal sikre flere desentraliserte utdanningsinstitusjoner.

Universitetene må ha faglig høy kvalitet. Vi må stole på fagfolkene, ikke nødvendigvis politikerne. Dristig strategi, men prinsippfast.

Var tydeligst av de borgerlige i dag. Offensiv og godt humør.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF): Terningkast 3

Fikk en god start, i motsetning til sist. Har glimt i øyet, og får inn talepunktene om at KrF har vunnet betydelige seire i økt barnetrygd og et fritidskort for barn.

Var ikke heldig med temaene under partilederdebatten. Ikke hans kjerneområde. Pisker seg selv da han erkjenner at han har gått på nederlag i regjeringen om nedleggelse av utdanningsinstitusjoner i Nord-Norge.

Svarer på angrep om fritt skolevalg-reformen til regjeringen, med å vise til at Krf har fått gjennomslag i landbrukspolitikken (!). Det er lov å prøve seg.

Audun Lysbakken (SV): Terningkast 4

Er gjenkjennelig med godt innøvde onelinere som sitter. Men er ikke så suveren som sist. Vikler seg blant annet inn i kompliserte resonnementer for detaljstyring om utviklingen av høyere utdanning.

Snakker til sine egne i duellen mot Siv Jensen, men klarer ikke å få delen inn i sitt spor. Er litt forutsigbar. Men er god i sin kritikk av fritt skolevalg, og arresterer Siv Jensen for faktafeil. Får slått fast at SV ikke er for loddtrekning. Viktig presisering for han.

Bjørnar Moxnes (R): Terningkast 1

Kom aldri helt inn i debatten. Slet med å vise til statistikk som underbygger påstanden om at stadig flere føder i grøftekanten. Traff ikke helt. Bruker vanskelig tilgjengelig språk.

Kom med debattens blødme år han angriper Erna med følgende tomme utsagn: «Akkurat som Mannen raste i går, vil du rase på mandag».

Une Aina Bastholm (MDG): Terningkast 2

Kommer aldri helt inn i debatten. Henger med i de fleste temaene, men ikke alltid like lett på plassere henne. Er best på distriktsdebatten, faller litt av på skole.

Forspiller en sjanse når hun utfordrer statsministeren på matjord som forsvinner. Ble for omstendelig, i stedet for å kjøre på med vinnersaker som bil, byluft og bompenger. Klarer ikke arrestere Erna Solberg når hun tvert imot mener at matjorda har økt under denne regjeringen.