Analyse

Presidenten som ønsket seg Grønland

Å ikke ville diskutere en grønlandshandel ble tatt ille opp av presidenten. Såpass ille at hans forestående besøk til Danmark blir avlyst.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Her i den amerikanske hovedstaden begynte ryktene om president Donald Trumps siste oppkjøpsplaner å surre rett før helgen. Han savner kanskje sin gamle jobb. Det kan være de siste målingene som har fått ham til å lengte etter mer ukompliserte tider ­– da han drev med kjøp og salg av eiendommer. Selv målingene til yndlingskanalen Fox News viser at Trump ligger ganske dårlig an.

En spøk?

Først ble meldingene om at Donald Trump var inne på tanken om å kjøpe Grønland møtt med litt hoderystende munterhet. Det kunne da umulig stemme. Tiden for salg og kjøp av land og folk er vel forbi? Eller, vent nå litt. Vi har å gjøre med historisk sett svært ukonvensjonell president. En mann som vet å overraske. Det kan neppe være en kontroversiell observasjon, heller ikke av en journalist.

I det den amerikanske presidenten var i ferd med å avslutte sin siste golfferie i New Jersey og skulle fly tilbake til Washington DC sist søndag, tok han turen bortom pressefolkene som han så å si alltid har hengende i frakkeslagene. Donald Trump var i godt humør, og hadde en hel del på hjertet.

Strategisk viktig

Og, jo da. President Trump ønsket faktisk å kjøpe Grønland, kunne han fortelle. Ikke at verdens største øy og de som bor der var lagt ut for salg, men hvorfor ikke?

I mange tiår har Grønland vært strategisk viktig for USA. Amerikanerne har hatt militærbaser på øya siden 1943. Dessuten er der store og økonomisk interessante naturressurser som sakte men sikkert avdekkes nå som isen smelter. Og det gjør den faktisk, enten man tror på det ene eller det andre.

Nesten 700 millioner dollar kunne Trump fortelle pressekorpset og verden at Danmark taper årlig på å ha et delansvar for Grønland, som forøvrig har selvstyre. Det kan godt være at beløpet er riktig, men det er forholdsvis liten tradisjon i moderne Europa for å selge unna landområder som ikke går i pluss til andre stater. For husfredens skyld dropper jeg norske eksempler her.

Ikke til salgs

«Absurd» , lød det fra Danmarks nyslåtte statsminister Mette Frederiksen da hun mottok budskapet fra den amerikanske presidenten. Grønland var aldeles ikke for salg. Fra øya selv ble nyheten møtt med langt hardere skyts. Folket ville aldeles ikke la seg selge til amerikanerne.

Og der kunne egentlig denne historien sluttet. Som Trump selv gjorde det klart, var ikke dette noe som stod øverst på listen over hva han skulle foreta seg.

Men, nå som vi jo har fått litt tid på oss til å bli kjent med Trump, vet vi jo at en hel del ikke blir slik vi tror. Så også historien om den amerikanske presidenten som ønsket seg Grønland.

Eventyrets slutt

I sin godlynte samtale med journalistene i New Jersey la Donald Trump vekt på at USA hadde beskyttet Danmark i en årrekke, og at danskene burde være takknemlige. Mente han med det at Danmark rett og slett burde selge ham øya og folket han ønsket seg når han ba om det? At såpass skyldte de USA etter alle disse årene?

Straffen for ikke engang å ville diskutere en handel ble tatt ille opp av president Trump. Såpass ille at han natt til onsdag gjorde det klart at hans forestående todagersbesøk til Danmark blir avlyst. Et statsbesøk som etter planen skulle finne sted om to uker. Avblåst fordi de ikke vil selge ham Grønland.

«Basert på statsminister Mette Frederiksen kommentar om at hun ikke er interessert i å diskutere et oppkjøp av Grønland, utsetter jeg vårt møte til en annen gang», kunne presidenten meddele via Twitter, selvfølgelig.

Dronning Margrethe stakkar, som helt sikkert har satt halve hoffet på hodet i sine anstrengelser etter å være en god vertinne for presidenten, må nå finne på noe annet å fordrive tiden med i begynnelsen av september.

Tenk på alt sølvet som er pusset til ingen nytte. Fasanene som er skutt, rådyrene som er slaktet og ølet som er brygget. Eller hva de nå serverer når presidenter kommer til Amalienborg. Alt bortkastet, fordi Donald Trump ikke fikk kjøpe seg Grønland.

Mest alvorlig vil nok likevel presidentens oppførsel overfor en av USAs viktige allierte bli oppfattet. Jeg har vært på flere reiser med danske soldater i Afghanistan og Irak. 30 000 danske soldater har kjempet med amerikanerne i disse krigene. Mer enn 50 av dem kom aldri tilbake i live. Det kan godt være at danskene har behov for en solid bekreftelse på at amerikanerne fortsatt vil være en alliert de kan stole på