Oslo  20161124.
Mulla Krekar ble i Oslo tingrett torsdag framstilt for varetektsfengsling på grunn av fare for at han vil unndra seg rettsforfølgelse i Italia.
På bildet Mulla Krekar (t.v) og hans advokat Brynjar Meling.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Oslo 20161124. Mulla Krekar ble i Oslo tingrett torsdag framstilt for varetektsfengsling på grunn av fare for at han vil unndra seg rettsforfølgelse i Italia. På bildet Mulla Krekar (t.v) og hans advokat Brynjar Meling. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Gorm Kallestad
Analyse

Hva skjer med mulla Krekar nå?

I 16 år har Norge prøvd å få sendt ut mulla Krekar fra Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siste nytt er at Najmuddin Faraj Ahmad, som mullaen egentlig heter, ble dømt til 12 års fengsel i Italia mandag kveld.

Timer senere ble han pågrepet i Oslo.

Krekar er dømt for å ha vært med på å bygge opp en internasjonal terrororganisasjon ved navn Rawti Shax. Krekar nektet å reise til Italia og svare på anklagene.

Derfor har han nå fått dommen uten at han selv var tilstede. Uten at han har blitt avhørt. Faktisk også uten at han har snakket med den italienske advokaten som har forsvart ham. Dette er ikke uvanlig i Italia. Der kan man bli dømt «in absentia». Spesielt hvis det er snakk om mafia eller terror.

Spørsmålet er hva som kommer til å skje med mulla Krekar nå? Mandag kveld gikk Politiets sikkerhetstjeneste til aksjon og pågrep Krekar. Det gjorde de på bakgrunn av en internasjonal etterlysning og arrestordre fra italienske myndigheter. I løpet av en dag eller to vil mullaen fremstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett.

Som journalist har det vært en merkelig reise å følge Krekar helt fra han ble rikskjendis i 2002. Før det, helt siden 1991, var han en anonym flyktning på Grønland i Oslo.

Så kom den store avsløringen.

Krekar var egentlig en kurdisk geriljaleder for den islamistiske organisasjonen Ansar Al Islam i Nord-Irak. Helt siden den gang, i 16 år, har norske myndigheter forsøkt å bli kvitt mannen.

Ifølge Høyesterett er han en fare for rikets sikkerhet. Men alle regjeringer har nektet å sende Krekar til Nord-Irak av frykt for dødsstraff. Den kurdiske firebarnsfaren har ikke oppholdstillatelse, ingen bosettingstillatelse og ingen arbeidstillatelse. Han har ikke engang et bankkort. Likevel har han klart å bite seg fast i kongeriket.

Nesten all etterforskning mot Krekar har endt med henleggelse. Han har vært siktet og etterforsket for terror, finansiering av terror, drap og drapsforsøk, kidnapping, oppfordring til selvmordsangrep, samt rasisme mot amerikanske borgere. Ingenting resulterte i en tiltale.

I løpet av de siste 16 årene har navnet hans dukket opp i flere europeiske etterforskninger. Blant annet i Spania, Sveits, Finland, Tyskland og i Sverige. Også det uten resultat. En straffesak mot mullaen havnet ikke i domstolen før 2012. Først da fikk han fengsel i to år og ti måneder for å ha truet Erna Solberg og tre kurdiske menn. Det var første gang mullaen ble dømt av en norsk rett.

Det betyr ikke at det ikke har vært pågripelser og varetektsfengslinger. Ifølge mullaen selv har han vært 60 ganger inn og ut av norske rettsaler. Derfor er det umulig å spå det endelige utfallet av den italienske dommen.

Nå har italiensk påtalemyndighet utstedt en arrestordre som følge av dommen på 12 år og bedt Norge ta affære. Derfor valgte PST å pågripe mullaen i går kveld. Politiet mener vilkårene for varetektsfengsling er tilstede. Neste fase blir domstolen. De kan enten gi PST medhold i krav om varetektsfengsling eller løslate Krekar. Det får vi svar på i løpet av uka.

Et annet spørsmål er hva som vil skje hvis Italia etter hvert sender en formell utleveringsbegjæring til Norge. De har noen uker på å gjøre det. Italienerne sendte en slik utleveringsbegjæring i 2015. Da sa alle tre rettsinstansene ja til at vilkårene for utlevering var til stede. Altså at mullaen kunne sendes til Italia. Så var det opp til Justisdepartementet å avgjøre om han faktisk skulle bli sendt dit.

Plutselig kom det en helomvending fra italienerne. De ville ikke ha Krekar likevel. Dermed var Krekar igjen en fri mann.

Vil de sende en ny utleveringsbegjæring nå eller vente til rettskraftig dom? Det blir interessant å se hva som skjer de neste dagene og månedene. Norske myndigheter klarte aldri å få Krekar dømt for terror. De klarte ikke å sende ham til Nord-Irak. De klarte ikke å sette ham i forvaring slik Frp lovet for 10 år siden. Man klarte ikke engang å sende ham til Kyrksæterøra. Det har vært nederlag etter nederlag.

I mellomtiden har mulla Krekar blitt bestefar. Nå får vi se hvor lang tid ankerundene i Italia vil ta. Verken mullaen eller advokat Brynjar Meling vil gi seg uten å ha gått helt til topps i det italienske rettsapparatet. Spørsmålet er om italienerne vil ha mullaen utlevert mens ankene pågår eller ikke.

VGs kommentator Yngve Kvistad kjenner Italia svært godt. Han skriver at en italiensk rettssak tar i gjennomsnitt elleve år innen endelig dom foreligger. Dommen fra Italia kan være den mest alvorlige saken så langt for Krekar. Men det kan også være den som vi må vente lengst på for å få et endelig svar. Pågripelsen i går kveld er bare første fase i enda et kapittel om den ekstreme islamisten i Norge.