Analyse

Team Jumbo-Vismarider Belgium's Wout van Aert (C) celebrates, past Bora-Hansgrohe rider Ireland's Sam Bennett (R) and Team Deceuninck-Quick-Step rider France's Julian Alaphilippe, as he crosses the finish line at the end of the fifth stage of the 71st edition of the Criterium du Dauphine cycling race, 201 km between Boen-sur-Lignon and Voiron in Voiron on June 13, 2019. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT / AFP)
Team Jumbo-Vismarider Belgium's Wout van Aert (C) celebrates, past Bora-Hansgrohe rider Ireland's Sam Bennett (R) and Team Deceuninck-Quick-Step rider France's Julian Alaphilippe, as he crosses the finish line at the end of the fifth stage of the 71st edition of the Criterium du Dauphine cycling race, 201 km between Boen-sur-Lignon and Voiron in Voiron on June 13, 2019. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT / AFP) Foto: Anne-christine Poujoulat

Rytterne som kan gi deg en drømmestart på Tourmanager

Nå er det på tide å sette opp et Tourmanager-lag.

Er du klar for å slå vennene dine? Sett opp ditt Tourmanager-lag her!

Tour de France kommer til en tv-skjerm nær deg fortere enn du aner. Lørdag starter det spektakulære sykkelrittet i Brüssel.

Det kan være spennende nok å følge Touren tråkk for tråkk sammen med Christian Paasche og Johan Kaggestad, men om du vil ha litt ekstra spenning i hverdagen er Tourmanager et godt alternativ.

I potten ligger gjeve premier og ikke minst heder og ære i vennegjengen.

Men hvordan fungerer Tourmanager? Hvilken strategi bør du velge? Og hvilke ryttere bør du ha på laget ditt? Under følger noen tips for den første uken.

Det er gratis å delta. Budsjettet er 100 millioner virtuelle kroner. Du skal plukke ut 12 ryttere i forskjellige kategorier samt én sportsdirektør. Poeng deles ut på innlagte spurter, på toppen av kategoriserte fjell og ved målgang.

Første bud er å gjøre seg kjent med reglene.

Da finner man ut at poengene til ungdomsryttere og hjelperyttere ganges med fire. Klatrerer og temporyttere med tre, mens kapteiner og spurtere ganges med to. I løpet av de tre ukene har du 25 bytter til rådighet. Disse bør man tenke nøye gjennom, for det er kjedelig om man ikke har bytter igjen når det nærmer seg slutten.

Denne analysen tar for seg de sju første etappene. Det er tre flate etapper, to kuperte etapper, en fjelletappe og en lagtempo.

Lagtempo-etappen kommer allerede på dag to. Derfor kan det være lurt å ha med ryttere på laget som vil hevde seg i toppen på denne. Samtlige ryttere på vinnerlaget får nemlig 200 poeng, selv om rytteren må slippe lagkameratene underveis på etappen.

Ryttere som kjemper i toppen på flate og kuperte etapper og som i tillegg sykler på gode lag er derfor svært ettertraktede. Om man sorterer rytterne etter de som er mest valgt får man en indikasjon på hvilke ryttere man bør velge.

I spurtkategorien er det tre ryttere som skiller seg ut den første uken: Peter Sagan (11,5), Dylan Groenewegen (11,0) og Elia Viviani (10,5). Groenewegen og Viviani er kanskje de største favorittene på den første etappen. Åpningsetappen i Brüssel avsluttes med spurt i slak motbakke. Det favoriserer normalt Viviani og Sagan. Groenewegen vil selvsagt være helt der oppe, men vinner han? Jumbo-Visma-toget er samkjørte og vil garantert posisjonere superspurteren bra. Ser man til femte etappe av Sveits rundt, der de siste 500 meterne avsluttet med en stigning på 4,9 prosent, vant Viviani foran Sagan, Stuyven, Trentin og Matthews. Groenewegen og Ewan deltok ikke i Sveits rundt.

At Jumbo-Visma trolig vil kjempe om seieren på lagtempo-etappen gjør at Groenewegen er et trygt valg. Også Vivianis Deceuninck Quick-Step er sterke på lagtempo. Sagan vil normalt plukke en del mindre poeng på etappe to, men er til gjengjeld blant de største favorittene på etappe tre. Etappe fire har en liten twist med en 4. kategoristigning 15 km før mål. 3,2 km a 5 prosent. Her vil mange lag garantert ønske å kjøre hardt for å kvitte seg med Groenewegen. Jeg tror Viviani, Sagan og Caleb Ewan takler denne stigningen greit, men er mer usikker på Groenewegen. Den femte etappen vil også by på utfordringer for Groenewegen. Spurterne kan glemme etappe seks. Etappe sju ender etter all sannsynlighet med massespurt.

Er du klar for å slå vennene dine? Sett opp ditt Tourmanager-lag her!

I kapteinskategorien er Wilco Kelderman (7,0) og Enric Mas (7,5) billigere alternativer. Begge sykler på gode tempolag. Et dyrere alternativ er Adam Yates (10,0). Han vil plukke masse poeng på lagtempo, være med i toppen på etappe tre og kan fint stå som en av kapteinene på etappe seks. Da sparer man et bytte. De øvrige dyre kapteinene kan man fint vente med til etappe seks.

I tempokategorien er bruddkongen Thomas De Gendt (6,5) et populært valg. Problemet er at det er vanskelig å komme med i brudd i den første uken. Ofte ender det opp med «ukjente» ryttere fra de svakeste lagene. Yves Lampaert (5,5) er et billigere alternativ som i tillegg sykler på et bedre tempolag enn De Gendt. Michal Kwiatkowski (8,0) og Jonathan Castroviejo (6,0) vil gjøre det bra på tempo, men er bundet opp av Thomas og Bernal på de andre etappene. Tony Martin (7,0) vil også plukke en del poeng på Groenewegen-triumfer samt lagtempo om man har pengene.

I ungdomskategorien er det flust med spennende alternativer. Wout van Aert (8,0) vil plukke mye poeng den første uken, men han er dyr. Egan Bernal (8,2) er fin på etappe 2 og 6, men prisen blir fort for stiv til at man velger colombianeren. Matej Mohoric (4,5) er veldig billig og kan fort plukke med seg en del poeng. Minuset er at resultatene hans denne sesongen ikke er noe å skryte av. Tiesj Benoot (7,0) kan gjøre det bra på 3.- og 6. etappe. Flere Sunweb-ryttere vil plukke poeng på lagtempoen. Det samme vil Grøndahl Jansen (5,5) og De Plus (5,0). Asgreen (6,5) er også et fint alternativ, men passer nok bedre i uke to.

I klatrekategorien peker Julian Alaphilippe (8,2) seg ut som det beste alternativet. Dyr, men trolig en mann du må ha med. Tim Wellens (5,5) kan være en grei mann å ha på laget, men ikke forvent at poengene renner inn den første uken. Alejandro Valverde (8,2) er en luring og kan fort kjempe i toppen på 3. etappe. Prisen er stiv, men med Valverde vet man aldri. Han er som oftest en fri fugl den første uken av Tour de France. Bennett, Yates, Poels og Moscon vil plukke tempopoeng. Konrad en dark horse, men kanskje bedre i uke to.

I hjelperytterkategorien er Edvald Boasson Hagen (7,5) og Matteo Trentin (7,0) de mest valgte rytterne. Jeg ville valgt Trentin om du kun har penger til én av dem. Han vil plukke mest poeng av hjelperytterne den første uken. Jasper Stuyven (5,5) er spennende, men det spørs hvor mye han må jobbe for å beskytte Richie Porte. Alberto Bettiol (6,0) kan fort få litt frihet den første uken og har kjørt imponerende i år. EF Education er også blant 5-6 lag som vil være i toppen på lagtempoen. Dylan Teuns (6,5) kan være et alternativ, men han er litt for dyr når man ikke helt vet hva man får. Ellers er det flere billige hjelperyttere på de beste tempolagene (Ineos, Sunweb, Mitchelton-Scott, Deceuninck Quick-Step, Jumbo-Visma).

I sportsdirektør-kategorien ville jeg valgt enten Jumbo-Visma (10,5) eller Deceuninck Quick-Step (10,5) . Her har man potensielle etappevinnere på samtlige dager. Bora (10,0) litt billigere, men da er man svært avhengig av at Sagan lykkes. Lotto-Soudal (9,5) har Ewan, Benoot og Wellens den første uken. Sunweb (9,0) vil gjøre det bra på lagtempo, men burde kanskje hatt med Tom Dumoulin for å gå helt til topps på den etappen? Matthews vil være i topp 10 på de flate og kuperte etappene.

Et siste råd: Fortvil ikke om du ligger et stykke bak de beste etter den første uken. De som er i toppen har trolig brukt langt flere bytter enn deg, noe som vil straffe seg i uke to og tre. Planlegg gjerne hvilke ryttere du vil ha inn til de forskjellige etappene og sjekk at du har budsjett til å gjøre det. Bon voyage!

Lik på Facebook