U.S. President Donald Trump speaks at a campaign kick off rally at the Amway Center in Orlando, Florida, U.S., June 18, 2019. REUTERS/Carlo Allegri
U.S. President Donald Trump speaks at a campaign kick off rally at the Amway Center in Orlando, Florida, U.S., June 18, 2019. REUTERS/Carlo Allegri Foto: Carlo Allegri
Analyse

Til angrep på Hillary

ORLANDO, FLORIDA (TV 2): En stund føltes det som om det var han og henne igjen. Donald Trump og Hillary Clinton.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som om verden ikke har gått videre siden forrige presidentvalg.

Han vant valget i 2016, til tross for at hun fikk tre millioner flere stemmer.

Hun kommer aldri til å stille mot ham i noe valg igjen, men han klarer ikke å la henne være i fred.

Demoniserer demokratene

Da den 73 år gamle presidenten gikk opp på podiet her i Orlando natt til onsdag var han energisk og i krigshumør. Gjennom kvelden langet han ut mot media, slik han pleier. Åtte angrep. Han er besatt av oss. Vi er løgnere må vite. Ingen må tro på noe av det vi sier og skriver. Vi er en del av den ulovlige heksejakten mot ham, løy Donald Trump og siktet til etterforskning og granskning som har rammet ham og folkene hans. Målet er å rive ned folkets tillit til mediene, for så å være den som besitter sannheten. Mye tyder på at han delvis lykkes med dette.

Donald Trump gikk i strupen på demokratene som han beskyldte for å ville røske fullvokste fostre ut av sine mødre, og for å ville henrette nyfødte barn. Han beskyldte sine politiske motstandere for å være drevet av hat og raseri mot velgerne. Og for å splitte det amerikanske folket. Demokratene kommer til å straffeforfølge sine politiske motstandere og ødelegge USA, skal vi tro den amerikanske presidenten.

Hillarys e-poster

Men da Trump raste over Hillary Clintons forsvunne eposter og hvordan hun slapp alt for lett unna, var det åpenbart at å straffeforfølge politiske motstandere ikke er helt utenkelig for Donald Trump. «Vi får se hva som skjer,» sa Donald Trump til en nesten fullsatt basketballarena. «Vi har en veldig bra justisminister,» sa han med en antydning om at Hillary Clinton har noe ubehagelig i vente.

«Lock her up!» «Bur henne inne!» brølte mange av de rundt 20 tusen fremmøtte taktfast. Gang på gang. De forstod hva han hintet om. At Hillary Clinton er en kjeltring sier han rett ut hver gang han holder et folkemøte. At han så tydelig antyder at hun nå vil bli straffeforfulgt er noe nytt.

Mueller-rapporten

«No collusion. No obstruction.» «Ingen konspirasjon. Ingen hindring.»

Trump fortsetter å hevde seg renvasket av spesialetterforskeren som han beskylder for å ha drevet en ulovlig heksejakt. Men det er feil.

Man må nesten anta at Trump har lest Mueller-rapporten og vet at Robert Mueller selv er ganske tydelig på at Trump har forsøkt å hindre en pågående etterforskning.

USA går så det suser

President Donald Trump kunne nøyd seg med å skryte. Av økonomien, av den rekordlave arbeidsledigheten og økt satsing på forsvar. At krigsveteraner har fått høyere prioritet enn tidligere. Han kunne nøyd seg med dette, uten å lyve eller true. Men han gjorde ikke det.

«Vi har aldri hatt renere luft og vann,» påstod han, som en slags forklaring på at det var riktig å trekke USA ut av internasjonalt klimasamarbeid. «USA! – USA! – USA!» skrek massene begeistret. Før presidenten fortsatte med at hans politikk utjevner sosiale ulikheter og gir folk et mer rettferdig helsesystem. «Vil du ikke ha rett til helsehjelp, skal du heller ikke betale for det.»

Trump forteller velgerne sine at han er garantien for en videre vekst i økonomien, og at de bilaterale handelsavtalene som nå erstatter de internasjonale er best. Greatest! «Kanskje får vi til en god avtale med Kina. Kanskje får vi ingen avtale i det hele tatt. Det er like greit.» Det høres enkelt ut, men jeg har møtt noen av Trump-velgerne som rammes av handelskrigen med Kina. Trump bør være forsiktig med å tro at velgerne uten videre støtter ham neste gang.

Skal utrydde AIDS

Donald Trump er den nest minst populære presidenten etter andre verdenskrig, kun slått av demokraten Jimmy Carter. Det finnes ingen garanti for gjenvalg. Selv ikke om man lover fortsatt økonomisk vekst, at det skal bygges mur mo Mexico og at AIDS skal utryddes. Ja, Donald Trump går faktisk til valg på dette siste. Det er modig gjort om man regner med å bli holdt ansvarlig for løftene man gir.

Meningsmålingene ser ikke bra ut for Donald Trump akkurat nå. Men de er langt, langt bedre enn at noen tør å ta en demokratisk valgseier i 2020 for gitt.