Analyse

(FILES) In this file photo taken on July 29, 2018 Tour de France 2018 winner Great Britain's Geraint Thomas (L), wearing the overall leader's yellow jersey, shakes hands with third-placed Great Britain's Christopher Froome on the podium after the 21st and last stage of the 105th edition of the Tour de France cycling race between Houilles and Paris Champs-Elysees. - Sky and 21st Century Fox have agreed the sale of Team Sky to chemicals giant Ineos,Team Sky announced on March 19, 2019. (Photo by Jeff PACHOUD / AFP)
(FILES) In this file photo taken on July 29, 2018 Tour de France 2018 winner Great Britain's Geraint Thomas (L), wearing the overall leader's yellow jersey, shakes hands with third-placed Great Britain's Christopher Froome on the podium after the 21st and last stage of the 105th edition of the Tour de France cycling race between Houilles and Paris Champs-Elysees. - Sky and 21st Century Fox have agreed the sale of Team Sky to chemicals giant Ineos,Team Sky announced on March 19, 2019. (Photo by Jeff PACHOUD / AFP) Foto: Jeff Pachoud

Et svekket Ineos uten Froome – et mer åpent Tour de France venter

Chris Froome var - etter min mening - den største favoritten til å vinne årets Tour de France. Nå er han ute av rittet, og i verste fall også resten av sesongen.

Dermed ryker årets store mål som i tillegg var en mulighet til å bli historisk.

Med enda en seier kan Froome ta del i det celebre selskap med Jaques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault og Miguel Indurain som alle står med fem sammenlagtserire i Tour de France.

Skadene Froome pådro seg på treningsturen før tempoetappen i Critérium du Dauphiné kan i verste fall spolere resten av sesongen.

Mads Kaggestad.
Mads Kaggestad. Foto: Junge, Heiko

Klokka går for Froome.

Til neste år er briten, født i Kenya, 35 år. Alderen gjør det ikke lettere å lykkes med å vinne en av verdens hardeste idrettskonkurranser. Kanskje Froome aldri kommer tilbake på et nivå hvor han igjen vinner verdens gjeveste sykkelritt?

Som det heter: den enes død, den andres brød. Når den største forhåndsfavoritten ryker ut, åpnes opp ny dynamikk.

Først og fremst har Team Ineos mistet sin plan A og store kaptein. Heldigvis har de et budsjett som gjør at de har flere kort i ermet. Geraint Thomas har uttalt at han vil forsvare seieren fra i fjor, og med en potensiell vinner mindre unngår Ineos en mulig kapteinstvist (en tvist de løste på utmerket måte i fjor da Thomas vant med Froome på tredje).

Bak Thomas har det britiske storlaget det kolombianske talentet Egan Bernal, som forhåpentligvis er tilbake for fullt etter skaden som holdt han borte fra årets Italia rundt. Kanskje var det hell i uhell at Bernal ikke fullførte treukersrittet i Italia som planlagt? I stedet stiller unggutten (forhåpentligvis) full av energi i Touren.

Bak Bernal er Wout Poels, som også har potensial til å overraske. Med Froome ute er det mulighetens tid for de lengre nede i Ineos- hierarkiet.

At det største laget har mistet sin største favoritt kan påvirke det taktiske spillet fra start i de kommende tre ukene i juli. Kanskje vil tapet av Froome gjøre Ineos mer avventende hva gjelder ansvaret for å kontrollere? Spørsmålet er om Ineos er like villige til å ofre den samme mengden energi på å kontrollere avstanden til et eventuelt stort brudd som kommer ut av kontroll? Kan vi få samme type overraskelse som i Giroen i mai da ecuadorianeren Richard Carapaz fra Movistar snek seg løs fordi favorittene var opptatt med å passe på hverandre?

I tillegg, er det sikkert at de samme hjelperytterne som jobber bra med Froome samarbeider like bra med Thomas? Ja, Thomas vant i fjor, men da vant han med Froome ved sin side. De to utfordret hverandre, men klarte også til en viss grad å samarbeide slik at Team Sky fikset kunststykke å få to ryttere på pallen sammenlagt i Paris. Tapet av Froome kan også skape motsatt effekt hva gjelder kontroll fra Ineos.

Med den erkesolide kapteinen ute, kan det gjøre Ineos mer nervøse fordi de ikke i like stor grad stoler på Thomas? I så fall, vil tomrommet etter Froome gjøre feltet mer nervøst?

Hva tenker Tom Dumoulin og hans Team Sunweb? Den elegante nederlenderen er normalt en rytter som foretrekker samme taktikk som Froome og Ineos. Dumoulin kan normalt nyte godt av taktikken og innsatsen til sine rivaler fordi hans eget lag mangler kjørestyrken til å gjøre det samme.

Konsekvensene av Froomes fravær kan dermed skape ulike ringvirkninger.

Hvem sa at sykkeltaktikk var forutsigbart og kjedelig? Det er gode muligheter for at tomrommet etter Froome gir de mindre temposterke, men dertil mer offensive klatrere som Quintana, Landa, Bardet, Pinot, Kruijswijk med flere styrket muligheten for å stå med gul trøye eller på pallen i Paris. Offensiv sykling får større mulighet for å lykkes fordi det er økt sjanse for at fjellene klatres med et mer ujevnt jag. Ineos er svekket uten Froome og det blir et lag mindre til å kontrollere i fjellene.

Ingen unner en konkurrert en exit grunnet velt og skader, men for noen er det allikevel en mulighet. Et mer åpent Tour de France venter.

Lik på Facebook