Analyse

(FILES) In this file photo taken on May 2, 2019 Chris Froome of Team Ineos poses before the start of the first stage of the Tour de Yorkshire in Doncaster, north England. - Chris Froome embarks on June 9, 2019 on the mountainous eight-day stage race of the Criterium du Dauphine, the race traditionally seen as a litmus test for July's Tour de France. (Photo by Oli SCARFF / AFP)
(FILES) In this file photo taken on May 2, 2019 Chris Froome of Team Ineos poses before the start of the first stage of the Tour de Yorkshire in Doncaster, north England. - Chris Froome embarks on June 9, 2019 on the mountainous eight-day stage race of the Criterium du Dauphine, the race traditionally seen as a litmus test for July's Tour de France. (Photo by Oli SCARFF / AFP) Foto: Oli Scarff

Nå starter den virkelig tentamen

Critérium du Dauphiné er siste test før Tour de France, skriver Johan Kaggestad.

Se Critérium du Dauphiné på TV 2 Sport 2 og TV 2 Sumo hele uken.

Årets Tour de France blir spennende og hardt, løypetraseen er designet slik det er verdens viktigste sykkelritt verdig. Thierry Gouvenou er løypegeneralen, som for få siden kom inn på arenaen, og har gjort spennende og nødvendige endringer. Resultatet er flere varierte etapper, og de hardeste etappene er krevende så det holder.

Helt opp til 2.770 moh skal det klatres, til Col de l`Iseran, i tillegg til målgang oppe på Col du Tourmalet. Uten spesialtrening i høyden blir det svært vanskelig å vinne årets Tour.

Rytterne og støtteapparatet går inn i den siste fasen med spissing av form og mannskap. De siste plassene på laget skal fylles, og avgjørelsen faller i Criterium du Dauphine, som starter søndag førstkommende, og kjøres i åtte dager. Og, som delvis overlappes av Sveits Rundt (15.-23. juni). Begge sendes selvfølgelig på TV2 Sport.

TOUR DE FRANCE: Sykkelkommentator Johan Kaggestad i TV 2 skal kommentere Tour de France også i år. Men først venter Dauphiné.
TOUR DE FRANCE: Sykkelkommentator Johan Kaggestad i TV 2 skal kommentere Tour de France også i år. Men først venter Dauphiné. Foto: Torbjørn Pedersen, Tv 2

Dauphine er nok det viktigste av de kortere etapperittene (fra en uke til ti dager) på kalenderen. Tradisjonelt møtes her mange av de sterkeste pallkandidatene i Touren. Fire ganger de siste seks årgangene har vinneren av Dauphine og Touren vært samme mann.

Hvordan er formen til Froome?

For Chris Froome har det skjedd tre av de fire gangene han har besteget toppen av pallen på Champs-Elysees. Han har et hårete mål, endelig skal han lykkes å vinne sin femte Tour, som Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault og Miguel Indurain. Et av de store spenningsmomentene i Criterium er formen til Froome? Han har listet seg forsiktig fram i år, uten å markere seg som en rytter på høyt internasjonalt nivå. Men, han og laget – Ineos – er mestere i forberedelser. Men, nå er det så kort tid til starten i Brussel et vi forventer å se en Froomy der framme. Ellers kan det bli hjelperytterjobb for fjorårsvinner Gerraint Thomas, og den unge colombianeren Egan Bernal.

Thomas og Bernal er klare til Sveits Rundt. Hvis jeg skal prøve meg på en konspirasjonsteori? At «G»(Thomas) og Bernal kjører sammen, er det fordi Ineos ser denne duoen som sin prioritet? Presset på Froome er i hvert fall stort nok. Husk også at Storbritannia har vunnet seks av de siste Criterium du Dauphine.

For meg har Jakob Fuglsang vært vårens høydepunkt. Alltid der oppe, pall i alle tre Ardenner-klassikerne, kronet med seier i Liege-Bastogne-Liege. Han er god nok til å vinne Criterium, som han gjorde for to år siden. Nå har han restituert etter et hardt vårprogram, kjørt en roligere mengdeperiode, og er klar til spissing av formen. Vinneren av Giroen for to år siden – Tom Dumoulin – er en annen å følge med. Husk han ble nr.to i Touren i fjor uten å ha prioritert den. Etter sitt triste farvel fra årets Giro, møter den elegante rytteren fra Maastricht full av overskudd. Og, det er en tempoetappe han kan vinne tid på.

Frankrike har sine to beste etapperyttere til start i Romain Bardet og Thibaut Pinot. Begge har pall-plasser fra Tour de France tidligere, og er i skikkelig god form. Årets Tour har målgang på en etappe i Bardet`s hjemby -Brioude, hvilket vil være en ekstra inspirasjon i arbeidet mot toppform. Andre av verdens beste etapperyttere til start er Nairo Quintana, Emanuel Buchmann, Michael Woods, David Gaudu, Adam Yates, Steven Kruijswijk og Dan Martin.

Jeg vil følge nøye Julian Alaphlippe, som er sterk nok til å stå på pallen sammenlagt etter rittet, og ikke minst vinne etapper og bære den gule ledertrøya. Den meste allsidige av alle, backet opp av bl.a. Phlippe Gilbert.

Richie Porte er en rytter jeg har gode vibber for, han har vært så nær, men skadet seg og måttet bryte Touren flere ganger. Hvor gøy hadde det ikke vært om han endelig lyktes? Kommende ukes ritt gir svar på nå tilstanden. Vi har alle våre favoritter, og han er en av mine absolutt største.

Flere nordmenn starter

Flere av våre beste er med i feltet. Jeg syns Edvald Boasson Hagen viste en fin utvikling i Tour of Norway, og jeg gir ham en mulighet til etappeseier på en mellometappe. Wanty skal teste ut Odd Christian Eiking for Tour-laget. Nå har Askøyværingen sin livs sjanse til å tre inn på sykkelsportens fremste arena. Han er god nok, men må unngå en dårlig dag, og vil ganske sikkert måles på sin hjelperolle for Guillaume Martin. Vegard Stake Laengen er også nær en Tour – plass, men det er avhengig av hjelperytterkvaliteter i verdensklasse i Criterium.

Og, sist med ikke minst – Carl Fredrik Hagen, som har vært en liten åpenbaring i sin første sesong i Lotto-Soudal. Jeg venter spent på om han kan gjenta suksessen fra Romandiet Rundt. Det tror jeg, kjøringen i Tour of Norway var meget bra! For meg er Calle i dag den beste rytteren i Norge i harde løyper. Nok et fokusområde i kommende uke.

De to kommende ukene vil gi oss mulighet til å følge, stort sett, det som finnes av verdens beste syklister, i oppkjøring til årets viktigste ritt. For deg og meg en god anledning til å kartlegge formen til rytterne som skal inn på årets Tour Manager – lag. Vi er i gang, god fornøyelse! Det er alltid moro å se verdens beste utfolde seg – på TV2!

Lik på Facebook