Kommentar

«Har det rablet for danskenes statsminister?»

København, Danmark 20190603.Formand for Venstre Lars Løkke Rasmussen, da han og Jan E. Jørgensen deler valgmateriale ud ved Kongens Nytorv mandag den 3. juni 2019.Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix / NTB scanpix
København, Danmark 20190603. Formand for Venstre Lars Løkke Rasmussen, da han og Jan E. Jørgensen deler valgmateriale ud ved Kongens Nytorv mandag den 3. juni 2019. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix / NTB scanpix Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix
KØBENHAVN (TV 2): Er han helt desperat, er han genial? Gambler han, eller har det rett og slett rablet for han? Det er ikke lett å si. Det statsminister Lars Løkke Rasmussen gjør dagen før valget er uansett oppsiktsvekkende.

Tenk deg følgende bisarre situasjon: Det har vært en lang stortingsvalgkamp. De rødgrønne leder på målingene. Det er uro på borgerlig side. Dagen før valget erklærer Erna Solberg at hun gjør det slutt med Frp og sier Høyre heller vil gå i regjering med Arbeiderpartiet, selv om det betyr at Jonas Gahr Støre da blir statsminister i en Ap/Høyre-regjering (!) Det er det som skjer i Danmark nå.

Mandag beskyldte han sosialdemokratenes leder Mette Frederiksen for å ville gjøre Danmark til et fattigere land.Tirsdag varslet statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) at han ville i regjering sammen med hovedfienden. I morgen går danskene til stemmeurnene. Hva i huleste er det som skjer i Danmark?

Den danske valgkampen har vært ellevill.

For hvordan vil dette slå ut for partienes oppslutning? Normalt ville jeg sagt at dette er katastrofe for Venstre, at det har rablet for Løkke. Dagens regjeringspartnere Liberal Alliance og Konservativt Folkeparti reagerer naturlig nok sterkt og mener Løkke svikter det borgerlige samarbeidet. Han startet valgkampen med å si at han gikk til valg på det sittende regjeringsprosjektet, så kaster han det samme regjeringsprosjektet i søpla, dagen før valget.

Nå går den sittende statsminister til valg på å danne regjering med hovedmotstanderen, og det uten at hovedmotstanderen vil. Det er knapt til å tro. Så sent som mandag sa Løkke Rasmussen at Mette Frederiksen var en trussel mot det danske samfunn. Med skatteøkninger og en ny innvandringspolitikk, beskyldte han henne for å ville gjøre Danmark til et fattigere land. En sterk beskyldning fra en moderat og folkekjær statsminister. Dagen legger han altså våpnene ned, rekker ut en hånd og kneler foran henne.

Men Lars Løkke Rasmussen er en ringrev. Han er drivende god i valgkamp. Ved valget til Europaparlamentet for en uke siden overrasket han stort da Venstre ble største parti. Han fintet ut motstanderen sin da han skrev bok rett før valgkampen og åpnet døren på gløtt for å samarbeide med sosialdemokratene, riktignok hvis de borgerlige mistet flertallet. Det ble sett på som en lynavleder, en finte, som skapte litt spinn inn i sosialdemokratenes valgstrategi. Men ikke mer enn det. Det siste utspillet er noe helt annet.

Det er oppsiktsvekkende at han med dette etter alle politiske tyngdelover dermed også frivillig gir fra seg statsministerjobben til sin argeste konkurrent en dag før valget, og i så fall også abdiserer fra dansk politikk (det er utenkelig at han skal få en statsrådjobb i en eventuell storkoalisjon, ledet av Frederiksen)

Eller er dette noe helt annet? Det kan også sees på som en utfordring til den rødgrønne statsministerkandidaten. Er dette i realiteten en siste desperat, men gjennomkalkulert handling? Et hårete mål om å bli Danmarks største parti, og sikre seg fire nye år i Statsministeriet?

For selv om den rødgrønne blokken har ledet på alle meningsmålinger, har sosialdemokratene slitt med oppslutningen, og ligger på enkelte målinger under valgresultatet som endte med tap for fire år siden. Det er de to røde ytterpartiene og det liberale Radikale Venstres fremgang som eventuelt redder det rødgrønne flertallet.

Er dette et genialt grep som vil skape begeistring hos moderate liberale velgere som er lei av at Dansk Folkepartis innflytelse på dansk politikk? Hvem vet? De danske meningsmålerne deler ikke bakgrunnstall. Det er derfor vanskelig å vite hvor mange tidligere Venstre-velgere som har satt seg på gjerdet etter fire år. Dansk Folkeparti har fått diktere mye av danskenes strenge innvandringspolitikk. Mange liberale velgere er nok frustrerte over det. Kanskje Løkke har sett målinger vi andre ikke har?

Hvis de danske meningsmålerne også denne gangen har bommet, slik de gjorde under Europavalget sist uke og under folketingsvalget for fire år siden, kan det kanskje være en mulighet.

Det skal ikke være mulig, men er det noe politikken har gjort de siste årene i land etter land, så er det å overraske.

Dette er uansett politisk gambling på høyt nivå. De borgerliges lagleder tar ut keeperen og sender alle mann i angrep når det kun er minutter igjen av kampen. På idrettsbanen ender dette som oftest med tap og flere baklengsmål, men det hender også at gamblingen fører frem.

Det skal bli uhyre spennende å se den første valgdagsmålingen når valglokalene stenger onsdag kl. 20.

Enten blir Løkke Rasmussen valgkampens store geni eller så ender han opp som idioten som gamblet seg ut av dansk politikk.

Lik på Facebook