Kommentar

«Behold tittelen, Märtha, du fortjener den»

«Behold tittelen, Märtha, du fortjener den»
Foto: JAN-PETTER DAHL
Hun er Norges siste skikkelige kongelige.

Kong Harald er koselig, kronprins Haakon er kjedelig, dronning Sonja åpner kunstutstillinger, kronprinsesse Mette-Marit leser bøker på toget.

Heldigvis har vi Märtha Louise.

Prinsesse Märtha Louise.

Mens resten av familien gjør alt de kan for ikke å skape overskrifter, oppfører prinsessen seg sånn som kongelige skal gjøre.

Sannheten er at det hun driver med er mye nærmere kjernen av monarkiet enn disse moderne aktivitetene til lillebroren.

Jeg mener det. Før i tiden var det ingen som ble konge av å avholde globale verdighetsdager. Ingen ble akseptert som enehersker fordi de var flinke til å klippe snorer og ta imot blomster.

Nei, de som ville bli konge, måtte overbevise folket om at de var Guds representant på jorden. Spesielle evner er det eneste som kan forsvare at enkeltpersoner skal få en sånn status.

Kong Harald gjør ingen forsøk på å få oss til å tro at han har noen magiske egenskaper som gjør ham verdig tittelen. Märtha Louise kan kommunisere med engler.

Likevel latterliggjøres hun for å tro på engler, samtidig som Norge holder seg med en grunnlov som tvinger faren hennes til å være kristen.

Sære ekteskap og kjærlighetsforhold er også en grunnverdi i monarkiet. Kong Harald leverte sitt bidrag da han ble sammen med Sonja med rødt blod, og dagens kronprinsesse har en fortid.

Disse kontroversene blir smått sammenlignet med Märtha Louises eks-ektemann Ari Behn og hennes nåværende sjamankjæreste Durek Verrett.

Sjaman-forholdet er ikke helt på linje med kong Henrik den åttende og hans seks koner. Eller dronning Juana av Castilla som ble kalt «Juana la Loca» fordi hun bar rundt på liket til ektemannen lenge etter hans død.

Ikke er det innavl, heller.

Men underholdende, det er det. Og absolutt i tråd med kongelige tradisjoner. Ifølge sjamanen skal moren hennes ha spådd at han skulle møte en prinsesse fra Norge. Det høres veldig Disney-kongelig ut.

Passende er det også at hun fant seg en utlending. Før var hele poenget med kongelige bryllup at de skulle bygge allianser for å sikre mer makt og penger. Akkurat som når prinsessen og sjamanen blir kjærester før de legger ut på turné.

Nei, kongelige skal være sære, annerledes og bedre enn oss. Når Märtha Louise og sjamanen sitter på God morgen Norge og kritiserer pressen og alle som ikke forstår, gjør de det på en herlig nedlatende måte.

Folket forstår henne ikke. Det er akkurat sånn det skal være i et monarki.

Dette med at kongefamilien skal være folkelige, jordnære og vanlige mennesker, er en nymotens trend som bare undergraver monarkiet. Märtha Louise er den eneste som har skjønt det.

Hvem som helst kunne gjort jobben som resten av familien hennes gjør. Hun er den eneste som påstår å ha spesielle evner. Så hvis det er noen som bør kunne kalle seg prinsesse og ikke ha noe etternavn, er det henne.

Hvis bare likestillingen hadde kommet litt lengre da hun ble født, ville hun vært Norges neste dronning.

Da kunne vi fått nyttårstaler med horoskop.

Da kunne vi fått helbredelse.

Da kunne vi fått det endelige beviset på at det er sprøtt å utpeke en tilfeldig familie til å arve jobben som statsoverhode.

Lik på Facebook