Oslo  20190430.
Konstituert 1. nestleder Sylvi Listhaug  på pressekonferansen i forkant av partiets landsmøtet til helgen.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
Oslo 20190430. Konstituert 1. nestleder Sylvi Listhaug på pressekonferansen i forkant av partiets landsmøtet til helgen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Foto: Berg-rusten, Ole
Kommentar

Bråkebøtta er tilbake i klasserommet

En fantastisk nyhet for Frp. Utrolig pinlig for KrF.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hun er tilbake. Sylvi Listhaug måtte komme tilbake, og det visste nok begge de små regjeringspartnerne, som helst ville se at den tidligere justisministeren tok første fly til Sunnmøre og slo seg ned på gårdsbruket hun kom fra.

Men hun måtte ikke komme tilbake akkurat nå. At hun var tilbake litt over fire måneder etter at et splittet Kristelig Folkeparti gjorde sitt inntog i regjeringen, er pinlig for den nyvalgte KrF-lederen Kjell Ingolf Ropstad.

Det er en påminnelse om styrkeforholdet i regjeringen. KrF og Venstre er bitte bitte små. Fremskrittspartiet har vært med siden begynnelsen, og Siv Jensen fungerer som regjeringens nestleder. Sånn er det bare.

Den politiske analysen av hvorfor Listhaug nå blir eldre- og folkehelseministeren er ganske enkel.

For det første trenger Frp et ekstra gir inn mot høstens lokalvalg. Målingene nå er dårlige. Listhaug er kanskje partiets sterkeste kort når det gjelder å mobilisere velgere. Nå kan hun reise rundt som statsråd til sykehjem landet rundt.

For det andre trenger Frp en liten boost av selvbildet internt. Mange i partiet, både politikere, medlemmer og velgere, har følt at Frp blir herset med av juniorpartnerne. De har ikke glemt at det var KrF som presset Listhaug ut av regjeringen for et år siden. Nå slår Siv Jensen fast at Ropstad og gjengen ikke kan holde noen gisler.

For det andre trenger Listhaug en plattform for å bygge seg opp som fremtidig partileder. Nestlederposten er ikke nok for henne. Dersom Frp skal velge henne som leder om noen år, vil det være til god hjelp at hun har troverdighet som enn toppolitiker i statsrådsbil.

Ingen av disse punktene handler om å gjennomføre politikk. Det er fordi at eldre- og folkehelseministerposten er den mest innholdsløse jobben i regjeringen. Da den ble opprettet og gitt til Åse Michaelsen, var det for å få regjeringskabalen til å gå opp etter at Venstre kom inn i regjering. Det var pynt for Frp, attpåtil usynlig pynt.

Nesten all eldrepolitikk styres av kommunene, ikke staten. Folkehelsepolitikk er for det meste fine ord som implementeres i andre departement og i kommunene.

Jobben handler om å minne folk på at Frp bryr seg om de eldre.

Det passer perfekt for Sylvi Listhaug. Som ungdom jobbet hun på sykehjem, og hun er oppriktig engasjert i eldrepolitikk. Samtidig er hun flinkere til å skape oppmerksomhet enn til å gjennomføre politikk.

Selv om utnevnelsen til slutt ville være uungåelig, er den et problem for borgerlig side. Personen og politikeren Sylvi Listhaug har alene vært det største ankepunktet mot Frp-samarbeid i både Venstre og KrF. Også i Høyre er det mange som misliker henne, men Høyre-folk kan svelge det meste.

Sannheten er at dette neppe ville skjedd uten at KrF gikk inn i dagens regjering. Dersom Hareide i dag var KrF-leder og regjeringen levde på hans nåde, ville kanskje ikke Solberg tatt sjansen. Og, åpenbart, hvis Hareide fikk viljen sin og dannet en Ap-regjering, ville Listhaug også blitt holdt unna statsrådskontorene i flere år. Det er Kjell Ingolf Ropstads blå seier som la grunnlaget for at Listhaug kom inn i regjering. Det må svi litt.

For Venstre er det også ille. Partiet til Trine Skei Grande har kastet anker under sperregrensen. Listhaug i fri dressur vil neppe gjøre det enklere å mobilisere misfornøyde Venstre-politikere til å drive valgkamp.

Alt ligger til rette for at Sylvi Listhaug kan bli Frps neste partileder. I mange år har det blitt omtalt av politikere i KrF og Venstre som døden for en borgerlig flertallsregjering. Listhaugs image, uregjerlighet og manglende samarbeidsevne gjør at mange ikke med god samvittighet kan drive valgkamp for et prosjekt som inkluderer henne i en så mektig posisjon.

Vel, vel, det er lenge til. Kanskje har hun lært. Kanskje bryr hun seg ikke.

Mest sannsynlig det siste. For én ting er sikkert: Sylvi Listhaug ser ikke på det som hennes oppgave å redde verken KrF, Venstre eller regjeringen. Hun er opptatt av to ting: Fremskrittspartiet og Sylvi Listhaug.