Lygna  20190329.
Kristine Stavås Skistad under 5 km fri teknikk i NM på Lygna.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Lygna 20190329. Kristine Stavås Skistad under 5 km fri teknikk i NM på Lygna. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje
Kommentar

Gi denne diamanten et sprintlag!

TV 2-ekspert med oppfordring til Skiforbundet.

Om ikke mange dager offentliggjør avtroppende landslagssjef Vidar Løfshus neste sesongs landslag. Vinterens store sprintkomet, Kristine Stavås Skistad, vil naturlig nok være blant navnene som leses opp. Enn så lenge gjenstår det imidlertid å se hvilket lag hun havner på.

Samtidig vil vi også få svaret på det som har vært én av sesongens store snakkiser. Får vi et sprintlag for damene? Selv om svaret på dette ser ut til å være nei, finnes det ingen tvil om hva svaret burde vært. Selvsagt burde Norges Skiforbund ha et sprintlag for damer, og like selvsagt bør tidenes største sprinttalent være en del av dette.

Ironisk nok er det landslagsjentene selv som setter en stopper for et sprintlag for damene, og det som i så fall ville vært et stort steg for likestillingen i norsk langrenn. De etablerte sprintspesialistene ønsker visstnok å trene med Johaug, Østberg og Weng og vil ikke ha et eget lag ved siden av dette.

Hvorfor er det bare løperne selv som vet svaret på, men en kan jo spekulere i om frykten for å bli stemplet som et B-lag kanskje skyver ønsket om å ut utvikle seg til side. Det finnes imidlertid ikke noe B-preg over det Maiken Caspersen Falla og Stina Nilsson har levert de siste årene, og heller ikke Johannes Høsflot Klæbo for den saks skyld. Dette er idrettsprestasjoner fra øverste hylle.

Undertegnede frykter mangelen på et sprintlag for damene vil være en lissepasning til svenske, amerikanske og russiske konkurrenter. Et sprintlag bestående av det mest spennende norske talentet de siste 8-10 årene og tidenes beste langrennssprinter ville vært så A-lag som du får det. Som alle andre lag vil også dette A-laget ha godt av å trene sammen.

For det er ikke motbakkeintervaller et godt stykke lengre ned i bakkene enn Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg Kristine Stavås Skistad trenger for å ta det neste steget. Da kan hun like godt bli hjemme. Det er heller ikke det Maiken Caspersen Falla trenger for å ta opp kampen med de svenske damene, som i vinter ofte var vel så gode som tidenes beste langrennssprinter på kvinnesiden.

Der unge Stavås Skistad først og fremst bør jobbe med å øke kapasiteten i rygg på jevngode sprintere, er det nettopp kapasiteten som sørger for at rutinerte Caspersen Falla fortsatt matcher sine raskere konkurrenter. Og, der ungjenta viser en akselerasjon og toppfart langrennsjentene aldri har sett maken til og samtidig oser av ro i feltet, er det akkurat på disse områdene våre meritterte sprintspesialister har et enormt forbedringspotensiale.

Derfor er disse nærmest perfekte lagvenninner på det som ville vært et like perfekt sammensatt sprintlandslag bestående av kapasitetssterke veteraner og uredde ungjenter. Her kunne Stavås Skistad fått noen å strekke seg etter på langturene og de tøffe intervallene som tross alt utgjør den viktigste treningen også for en sprintspesialist. Klarer Konnerud-løperen å øke O2-opptaket og evnen til å tåle fire tøffe drag blir hun nærmest uslåelig.

Samtidig ville Caspersen Falla fått matchingen hun vil være helt avhengig av for å holde tritt med svenske, amerikanske og russiske jenter i årene som kommer. Kanskje viktigst av alt, får hun ikke matchet seg mot ungjentene på de områdene hun i dag har åpenbare mangler, kan det rett og slett tenkes at vinterens VM var siste mulighet til å kalle seg både Norges og verdens beste langrennssprinter.

Tidligere har mangelen på aktuelle løpere vært brukt som argument mot et sprintlag på damesiden. Å hevde det samme nå vil være et skikkelig glipptak, for ved siden av Kristine Stavås Skistad og Maiken Caspersen Falla finnes det en rekke norske jenter som har gjort sine beste renn i sprint. VM-medaljør Mari Eide, Tvillingene Tiril og Lotta Udnes Weng, klassiskspesialisten Anna Svendsen og VM-reserven Ane Appelkvist Stenseth hører alle hjemme på sprintlandslaget sammen med de to frontfigurene.

Kristine Stavås Skistad trenger Maiken Caspersen Falla. Maiken Caspersen Falla trenger Kristine Stavås Skistad. Norges Skiforbund trenger et sprintlandslag for damer. Løperne har vi. Nå trenger vi bare en ledelse som tar ut riktig lag. Svaret på dette får vi om noen dager.