Analyse

Forsøkte seg på en Nixon

Forsøkte seg på en Nixon

Washington D.C. (TV 2): Trump forsøkte seg på en Nixon, skriver Fredrik Græsvik.

I mai 2017, ga den ferske presidenten, Donald Trump, FBI-sjef James Comey sparken. Først løy Trump og sa han gjorde det fordi Comey var en dårlig leder. Dagen etter betrodde Trump seg til Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Russerne fikk vite at Comey hadde fått sparken fordi FBI etterforsket påstandene om at Russland hadde påvirket valget som Trump vant.

For Kreml, som ser ut til å ha som mål å svekke vestlige demokratiers moralske overtak på Russland, var innrømmelsen en gavepakke. Derfor ble den raskt kjent, og Trump innrømmet det hele på amerikansk TV. Dette var den direkte foranledningen til at justisdepartementet beordret en spesialetterforskning. Målet var å avdekke om og hvordan Russland hadde påvirket valget, og i hvilken grad Trumps valgkampapparat og eventuelt Trump selv hadde samarbeidet med russerne.

-Jeg er fucked!

Da Trump ble informert av sin daværende justisminister om at en spesialetterforsker var oppnevnt reagerte han, i følge Mueller-rapporten, med frykt. -Dette er fryktelig sa han til Jeff Sessions. -Dette er slutten på mitt presidentskap. Jeg er fucked!

Når man forstår at man vil havne i trøbbel med loven, er det grunn til å anta at vedkommende har gjort noe galt. Slik har da også president Donald Trump oppført seg de siste to årene, med stadige løgner og en rekke forsøk på å svekke amerikanernes tillit til FBI og spesialetterforskerens kontor.

Russland hjalp Trump

Det Robert Muellers team har kommet frem til, er at Russland angrep det amerikanske demokratiet med det mål å styrke Donald Trump i valgkampen mot Hillary Clinton. Den russiske militære etterretningsorganisasjonen GRU brøt seg inn i Demokratenes servere og sørget i samarbeid med Wikileaks for at e-poster ble publisert. E-poster som svekket Clintons sjanser til å vinne.

Trumps sønn Donald Jr og deler av Trumpkampanjen kjente til dette. I stedet for å varsle FBI om at det amerikanske demokratiet var under angrep av en fremmed makt, lot de det skje. Fordi, i følge Mueller-rapporten, de visste at det ville styrke Trump. Men spesialetterforskeren har ikke funnet bevis for at Trumpkampanjen hadde deltatt aktivt i de kriminelle handlingene.

Ikke renvasket

Det er den gode nyheten for Donald Trump. Han og hans folk blir altså ikke beskyldt for å ha samarbeidet med russerne. Når det gjelder spørsmålet om hvorvidt Donald Trump har forsøkt å hindre en pågående etterforskning, er Muellers svar et helt annet. Rapporten lister

opp en rekke eksempler. Når Donald Trump nå hevder at han er fullstendig renvasket, så er det rett og slett ikke sant.

Blant de alvorligste hendelsene er sparkingen av FBI-sjef James Comey for å få stanset Russlandsetterforskningen. Av en eller annen grunn ville ikke presidenten at det russiske angrepet skulle etterforskes. Mueller-rapporten legger også vekt på at Donald Trump har brukt mye energi på å svekke amerikanernes tillit til landets justismyndigheter, og at han gjentatte ganger uttrykte misnøye over at ikke justismininister Jeff Sessions ikke stanset etterforskningen.

Ville kopiere Nixons massakre

Men det kanskje aller mest alvorlige forsøket på å hindre etterforskningen, kom da president Donald Trump i 2017 beordret rådgiver Don McGahn i Det hvite hus til å sørge for at spesialetterforsker Robert Mueller fikk sparken. Han ville rett og slett ta en Nixon, ved å sparke de som etterforsket ham. Som kjent endte ikke det så bra for president Richard Nixon som i 1974 måtte forlate embetet i kjølvannet av Watergate-skandalen. McGahn ante en katastrofe. Han nektet å iverksette sjefens ordre.

Så, hva nå? Mueller-rapporten peker på punkter som kongressen kan fortsette å granske. Og det vil demokratene sørge for at de fortsetter med. Presidenten vil ikke bli tiltalt og stilt for en ordinær domstol. Representantenes hus kan velge å stille Donald Trump for riksrett. Men domstolen vil være Senatet. Med republikansk flertall i Senatet, er det liten grunn til å tro at det nødvendige flertallet på 2/3 vil dømme presidenten til å fratre sin stilling. Å kjøre en riksrettssak som ikke fører frem til fellelse kan slå tilbake på demokratene.

Mot gjenvalg?

Siden han ble innsatt som president, har Donald Trump gjort det han kan for å svekke amerikanernes tillit til mediene. Derfor er det svært mange her i USA som ikke tror på det som nå rapporteres fra Mueller-rapporten. Jeg har selv erfart noe av det samme blant seere og lesere hjemme i Norge.

Det er ikke sikkert rapporten får noen som helst konsekvenser for Trump. Det kan til og med hende at den ikke ødelegger hans muligheter for å bli gjenvalgt neste år. Under andre omstendigheter ville dette innholdet vært totalt knusende for en politiker. Men skandalene og løgnene har vært så mange. Amerikanerne er i ferd med å bli immune mot den poltiske støyen.

Lik på Facebook

Har du fått med deg disse klippene?

Vis mer