Kommentar

Verdensrekord i forvirring

Kristine Stavås Skistads verdensrekord røk like fort som den ble satt. Eller gjorde den egentlig det?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag satte Kristine Stavås Skistad verdensrekord med 12,36 sekunder på 100 meter i Redbull Janteloppet, som du kunne følge på TV2.no. Eller, det var i det minste det vi trodde. For samtidig som flere av verdens raskeste skiløpere konkurrerte på Mosetertoppen i Norge, gikk mange av de beste svenskene samme type løp i svenske Ramundberget.

Der gikk svenske Maja Dahlqvist på 12,20 sekunder, mens lagvenninnene Johanna Hagström og Anna Dyvik fulgte på 12,22 og 12,33 sekunder.

Dette skjedde imidlertid i prologen og ikke i heatene, for der hadde ikke svenskene tidtaking i det hele tatt og fokuset lå på første kvinne eller mann til å krysse målstreken.

Og der fokuset lå på å kåre vinnerne og ikke på sluttiden i Ramundberget, var det først da rapportene om ny verdensrekord i Norge at svenskene fant ut at de skulle offentliggjøre prologtidene.

Gleden var dermed kortvarig for Stavås Skistad, som altså ikke har verdensrekorden likevel. Men hvem gikk egentlig fortest?

På Mosetertoppen gikk ikke Kristine Stavås Skistad noen prolog, for i Petter Northugs eget skirenn var både han og andre stjerner forhåndskvalifisert til utslagsrundene. Og mens det i heatene er startskuddet som starter klokka, er det utøverne selv som setter i gang tiden når de bryter startpinnen i prologen.

Enkelt forklart, får altså løperne nærmest en flying start i prologen, mens man i heatene må regne med reaksjonstiden på samme måte som i friidrett. Denne er regnet til å være minimum 0,2 sekunder, og i friidretten gir reaksjonstider raskere enn dette umiddelbart tjuvstart.

Med andre ord gikk sannsynligvis løperne minst 2-3 tideler raskere i heatene enn det sluttiden viste. Om dette stemmer, betyr det at Kristine Stavås Skistad sannsynligvis gikk nærmere 12-blank i finalen på Mosetertoppen, der hun blant annet slo tidligere verdensrekordholder Marte Nordlunde med nærmere halvsekundet.

Selvsagt kan man jo også tenke seg at også svenskenes nye rekordholder gikk fortere i ett av sine heat enn det hun klarte i prologen, og mest sannsynlig gjorde hun også det. Legger man til det som sannsynligvis er store føreforskjeller mellom konkurransene i Norge og Sverige, at løypene kanskje ikke var nøyaktig 100 meter og at tidtakingen på Mosetertoppen i beste fall virket noe upresis, blir forvirringen komplett. Ut ifra bildene kunne det nemlig se ut som om Stavås Skistad gikk finalen på nærmere 11,4 sekunder.

100 meter på langrennsski har et stort potensiale, i mine øyne, og jeg har tidligere tatt til orde for at FIS bør satse mer på denne øvelsen. I første omgang som en forøvelse til selve verdenscupkonkurransene, men på lang sikt kanskje også som en egen mesterskapsøvelse. Dette forutsetter imidlertid at konkurransen foregår under ordnede former, med lik startprosedyre i prolog og heat, og med klare regler for både løype og gjennomføring av konkurransen. Da kan dette bli meget bra.

For det vi fikk servert på Mosetertoppen i dag var tidvis stor underholdning, med millimeterdueller, action, kommentarer med glimt i øyet og høydepunkt på rekke og rad. Akkurat det langrennssporten har godt av, med andre ord.

Ludvig Søgnen Jensen gjenerobret tronen som verdens raskeste langrennsløper, da han satte på plass både verdensrekordholder Emanuele Becchis og resten av det stjernespekkede startfeltet.

Ironisk nok mistet han verdensrekorden til italienske Becchis i nettopp König Ludwig Lauf, mens «Kong Ludvig» selv satt hjemme med avrevet brystmuskel. Reaksjonene fra «Ludde» etter målgang på Mosetertoppen var derfor ikke til å ta feil av. Kongen er tilbake, og selv ikke Petter Northug i sjokkerende god form kunne ta fokuset vekk fra verdens raskeste langrennsløper i dag.

Samtidig viste Kristine Stavås Skistad oss hvorfor hun kommer til å bli verdens beste sprinter. Hun er rett og slett verdens raskeste kvinnelige langrennsløper, og den farten hun oppnådde mot slutten av dagens finale er det ingen kvinneløpere som er i nærheten av.

Får hun den kapasiteten som kreves for å stå prologen og tre tøffe heat, blir hun nærmest uslåelig i sprint. Jeg tror ikke Maja Dahlqvist eller noen andre jenter hadde slått Stavås Skistad i dag, men det får vi aldri svaret på. Det er imidlertid bare å glede seg til neste sesong allerede, for da blir det norsk-svenske sprintdueller nesten hver eneste helg. Og da er det ikke tiden, men første kvinne i mål som gjelder!

I morgen venter 30 kilometer i Redbull Janteloppet, og også der er det ventet stor fart og spenning. Verdensrekord kan vi også love, for aldri før har verden sett maken til langrennsløype! Rennet ser du på TV 2 fra klokken 16.00.