Arendal  20180813.
Trond Giske deltar i debatt om løsarbeidersamfunnet  under Arendalsuka.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Arendal 20180813. Trond Giske deltar i debatt om løsarbeidersamfunnet under Arendalsuka. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje
Mening

Et politisk attentat

VG, TV 2 og andre medier har latt seg bruke i et politisk attentat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var ingen ting der, absolutt ingen ting.

Det var hva amerikanerne kaller en stor «nothingburger».

Men vi i mediene lot oss bruke i et politisk attentat. En politisk «hit-job» verdig Nixon/Trump-trikseren Roger Stone – utført av to fagforeningspamper som tydeligvis ønsket å bli kvitt Trond Giske en gang for alle.

VG var først ute med «sensasjonen». En video av Trond Giske og en ung kvinne på bar! Eller som avisen skrev: «VG har sett den aktuelle videoen. Den viser at Giske henger over ryggen på en kvinne i 20-årene og holder hånden sin på kvinnens hofteparti, mens de danser. Kvinnen bøyer seg deretter unna Giske.»

Her planter avisen et bilde i lesernes hode. Vi i TV 2 var ikke bedre. I tillegg til å fortelle at Giske danset tett med en ung kvinne, kunne vi fortelle at han var «åpenbart beruset». Mange lesere/seere fikk et bilde i hodet av en eldre, siklende, full politiker som hang over en ung kvinne mens hendene hans vandret både hit og dit. Som venner av meg sa etter først ha lest VG, sett TV 2-nyhetene og så sett videoen:

– Jeg trodde det var mye verre enn dette.

For det eneste videoen viste var at Giske stilte opp på en selfie, så smilende inn i kameraet fem sekunder og deretter trakk HAN seg unna. Som et slags alibi for å skrive saken hadde VG intervjuet kvinnen på videoen.

De brukte ett eneste sitat fra henne: – Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra, sier hun til VG.

Setningen underbygger insinuasjonen i VGs artikkel.

Giske henger over ryggen på henne, holder hånde på hennes hofteparti, kvinnen bøyer seg unna, det ble litt mye… Hva ble «litt mye»?

Var dette den eneste setningen kvinnen sa til VG? Hvor dårlige journalister er dere? Egentlig?

For i et intervju med NRK – de eneste mediet som kommer noenlunde helskinnet ut av denne saken – kan kvinnene bak selfien fortelle en helt annen historie om bar-videoen: Da de så ham i barkøen, tok de kontakt. Men de opplevde ikke topp-politikeren som særlig pratsom. Ut på natten kom Giske likevel bort til bursdagslaget. De ba om å få ta selfies med ham, og i halv to-tiden på natten ble den etterhvert så berømte videosnutten filmet.

– Giske sto tett. Det var gøy et lite øyeblikk. Så var det over. Han hadde hånden på hoften min, det gjør at det ser drøyt ut. Men jeg opplevde det uproblematisk, sier kvinnen.

De to kvinnene er medlemmer i LO-organisasjonen Fagforbundet. De ble direkte misbrukt av sine egne styremedlemmer Knut Sandli og Terje Ferstad.

– Det er sjokkerende å bli brukt på denne måten til fordel for forbundets politiske interesse, sier kvinnen på videoen til NRK.

Styremedlem i Fagforbundet Sjukehus og helse i Oslo, Terje Ferstad, sendte trussel-sms til lederen av valgkomiteen i Trødelag Ap og truet med VG hvis Trond Giske ikke ble vraket til alle verv.

Da valgkomiteen ikke bøyde seg for trusselen, sendte Sandli en «bekymringsmelding» til Arbeiderpartiets partisekretær. Dette gjorde de to kanaljene utan å snakke med kvinnene det gjaldt, utan å høre hele historien om selfien.

– Fagforbundet skal jo beskytte medlemmene sine, her har de utnyttet meg til sitt eget formål, sier kvinnen som danser på videoen til NRK.

De to «tillitsmennene» i LO ville tydeligvis ikke la seg forvirre av fakta. De var åpenbart kun ute etter en ting – å bli kvitt Trond Giske for godt.

Og for å oppnå sitt mål, gjorde de alvor av trussel-sms-en. De gikk til VG, og de spredte videoen til andre redaksjoner. VG, TV 2 og andre medier har latt seg bruke i et politisk attentat.

Jeg har jobbet i pressen siden september 1973, i mange år med politisk journalistikk. Jeg kan ikke huske å ha sett en ikke-sak bli brukt på denne måten.

Dette er Pål T. Jørgensens personlige mening i kraft av mange års erfaring i pressen og som tidligere politisk journalist.