På TV 2s nettsider bruker vi og våre partnere informasjonskapsler (cookies) for personlig tilpasning av annonser og måling. Du kan lese mer om dette i vår personvernpolicy og vår informasjonsside om informasjonskapsler.
Lutefisk serveres med ertepuré, hvit saus, poteter og sprøstekt bacon.
Ingredienser
Porsjoner (4)
Slik gjør du
Hel lutefisk skjæres i tykke skiver på ca. 300 gram. Legg lutefiskskivene med skinnsiden ned i langpannen. Dryss rikelig med salt og la fisken ligge med saltet i ca. 1 time. Saltet vil gjøre at lutefisken slipper væske som gir en litt fastere fisk.
Tips:
Kjøp lutefisk av god kvalitet. Velg rause stykker om du ikke kjøper hel, jeg beregner 2 stykker lutefisk per person.
Varm stekeovnen til 200 grader. Når stekeovnen er varmet opp, dekk formen med aluminiumsfolie og stek fisken på stekes på nederste rille i 30-40 minutter. Tiden avhenger av tykkelsen på skivene.
Tips:
Tilbehør kan gjøres klart før lutefisken settes i stekeovnen. Kokte poteter hører med. Annet tilbehør kan være potetlefser eller flatbrød, sennep, revet brunost og tørrsaltet bacon.
Ertepuré
Legg ertene i bløt natten over i rikelig med kaldt vann. Hell av bløtevannet.
Tips:
Enkel variant med frosne erter: kok opp og hell av kokevannet. Mos med en stavmikser og smak til med smør, salt og pepper.
Kok ertene møre i nytt friskt vann. Vannet skal stå ¼ opp på ertene når de er ferdig kokt. Koketid er ca. 1 time.
Rør inn smør og smak til med salt, pepper og sukker.
Hvit saus
Smelt smør, rør inn hvetemel og spe med varm melk under omrøring.
Kok opp og la sausen trekke 6-8 minutter. Smak til med salt, pepper og eventuelt sennep.
Sprøstekt bacon
Skjær av ev svor på baconet, del baconet opp i små terninger. Stek gylne i en stekepanne. Rør om en gang imellom og stek til baconet er gyllent og sprøtt.
Tips:
Lages på forhånd. Hvis lite fett på baconet tilsett smør.