På TV 2s nettsider bruker vi og våre partnere informasjonskapsler (cookies) for personlig tilpasning av annonser og måling. Du kan lese mer om dette i vår personvernpolicy og vår informasjonsside om informasjonskapsler.
Bolledeig er basis for mange ulike varianter av søt bakst.
Ingredienser
Porsjoner (20)
Slik gjør du
Best resultat får du når deigen eltes i en kjøkkenmaskin. Varm melk og egg til fingervarmt.
Ha hvetemel og resten av det tørre i bakebollen til kjøkkenmaskinen. Bruk en eltekrok.
Tilsett den fingervarme væsken mens maskinen går og elt til en glatt smidig ikke for fast deig. Deigen skal så vidt slippe kantene på arbeidsbollen.
Tilsett mykt smør, 1- 2 ss av gangen. Elt deigen til alt smør er eltet inn og elt videre i ca 10 min.
Tilsett mykt smør (ikke smeltet) litt eller litt mens maskinen går. Elt til deigen er glatt, men ikke for fast .
Tips:
Hvis deigen er for klissete, elt inn litt hvetemel, men så lite som mulig. For mye mel gir kompakt hvetebakst.
Dekk til bakebollen med et klede og sett til heving i 45-50 min, til dobbel størrelse.
Smør bakebordet med litt mykt smør, bruk hendene. Da slipper du å bruke ekstra mel til utbaking.
For hvetesnurrer, del deigen i to . Kjevle den ene del ut til et rektangel, smør vaniljekrem (se egen oppskrift). Brett deigen dobbel, kjevle lett over.
Skjær i 14-15 strimler ca 1 ½ cm brede. Rull hver strimmel rundt fingrene og lag en knute og sett på bakepapirkledt stekebrett med litt avstand mellom hver knute.
Kjevle ut den andre deigbiten og form på samme måte. Dekk til og sett til etterheving i ca. 45 minutter.
Varm stekeovnen til 225 grader. Pensle eventuelt knutene med egg og stek på midterste rille i varm stekeovn i 12-15 min til lys brune.
Avkjøl og ringle eventuelt over melis eller salt karamell ved servering.
Tips:
Fryses uten melis eller salt karamell.
For boller, del deigen i passe store evner og form boller. Etterhev i ca. 45 minutter og stek i varm stekeovn 225 grader i 10-15 min.