Antall visninger
Tre unge damer står pyntet i en gymsal. Det er god stemning på skoleavslutningen.
TV 2 Logo

Jentene er bygdas fremtid. Nå drar de.

En ung mann står i dongeribukse og genser, og holder seg til nakken. Rundt ham er et par sauer og norsk natur.

Single Magnus (20):
– En kan ikke påstå at det er mye damer å velge i

Inne på Uvdal Fjellhandel, en drøy halvtimes kjøring sør for Geilo, henger en svak lukt av tjære i luften. Garnnøster og kolonialvarer står stablet i hyllene. Bak disken står Torill Rennehvammen.


– Javel, så du skal møte Magnus? Jeg er «gammeltanta» hans.


Hun peker opp mot en svingete vei, og sender med en klar melding med smilet på lur:


– Det er på tide at han skaffer seg dame nå!


Noen hundre meter opp i veien ligger et gammelt gårdstun omkranset av flere hus, i et av husene bor Magnus Amundsen. Å få seg dame er ikke bare lett, ifølge 20-åringen.


Ungkaren Magnus bor nemlig i en av Norges ti mest mannstunge kommuner – Nore og Uvdal. De mangler unge folk, og spesielt unge kvinner.

Magnus står utenfor den brunrøde inngangsdøren til huset sitt. Det er et trehus som er mørkebrunt med karmer i samme farge som inngangsdøren. Ved inngangen henger en grønn postkasse. Rundt huset er det grønt og frodig fjellandskap, og et synlig nabobygg et lite stykke unna.

I Nore og Uvdal bor det 258 kvinner mellom mellom 20-44 år. I samme aldersgruppe er det 352 menn – altså nesten hundre flere.


– En kan ikke påstå at det er mye damer å velge i for å si det sånn, sier Magnus.


Den lille utkantkommunen er ikke alene. Det er mannsoverskudd i hele Norge. Felles for de 50 kommunene som har størst overskudd av menn i alderen 20-44 år, er at de alle ligger i utkanten.

«Mangel på damer? Det blir det sikkert snakket altfor mye om i den gjengen jeg er i.»

Magnus Amundsen

For Magnus gjør det at damejakten blir sesongbasert.


– Du får opp damer på Tinder her?


– Jajaja. På vinterstid er det bedre, for da er det flere som reiser til Geilo og Uvdal på skiferie. Dette er jo en hyttekommune blitt, sier han.

Magnus står smilende midt på kjøkkenet sitt. Det er et ganske enkelt innredet kjøkken av noe eldre dato, med en hvit komfyr som står alene mellom en gammel kamin og et søppelspann under noen brunbeisede kjøkkenskap. Det er gulhvitt trepanel på veggene.

– Hvor er det man går her for å sjekke damer?


– På vinterstid har du lavvoen, da. Der er det afterski. Ellers kommer det an på hvor det er en hjemmefest. Det er rett og slett det, sier Magnus, som selv har bygd seg en bar i stua, til formålet.


Hvordan skal vi holde liv i Distrikts-Norge? Det er en av de store debattene denne valgkampen.


En stadig mer aldrende befolkning er utkantkommunenes største utfordringer. Samtidig blir befolkningen mer mannstung.


Enkelt sagt er problemet at ungdommen flytter, og unge kvinner begynner å flytte flere år tidligere enn menn.


TV 2 har undersøkt hvilke kommuner i Norge som har størst overskudd av menn i alderen 20-44. Oversikten under viser de 10 kommunene med lavest andel kvinner i denne aldersgruppen, fordelt i distriktene over hele landet.

Bilde: Et kart over Norge som viser de 10 kommunene med lavest andel kvinner i aldersgruppen 20-44 år: Lebesby 38,9%; Loppa 39,2%; Hasvik 40,3%; Træna 41,2%; Gamvik 41,7%; Ibestad 42,1%; Nore og Uvdal 42,3%; Åmot 42,3%; Hamarøy 42,6%; Hyllestad 43%.

Victor D. Norman, professor emeritus ved Norges Handelshøyskole, har ledet det såkalte Distriktsdemografiutvalget. De har undersøkt om det er mulig å forhindre fraflyttingen fra distriktene, og hvor kritisk situasjonen er.


– Det distriktene trenger er unge mennesker, og mest av alt unge kvinner, sier han.


Skal Norge lykkes med det, må ikke unge mennesker føle at de blir innelåst dersom de velger å bli, eller flytte til bygda.


– Det trengs flere spennende jobber, og en boligpolitikk som ikke gjør at det er risikosport å flytte til bygda. Det må være mulig å selge igjen om du vil flytte på deg, sier Norman.

En moped kjører forbi en Shell bensinstasjon i sentrum av tettstedet Rødberg i Nore og Uvdal. Her ligger lave bygg med ulike næringslokaler langs hovedveien med parkeringsplasser rett utenfor. Det er få folk ute i gatene, men flere biler parkert ulike steder.
Befolkningen i bygdene våre blir eldre og mer mannstung. Ap-styrte Nore og Uvdal er blant de ti kommunene i landet med størst underskudd av unge kvinner.
Befolkningen i bygdene våre blir eldre og mer mannstung. Ap-styrte Nore og Uvdal er blant de ti kommunene i landet med størst underskudd av unge kvinner.

Totalt 46 milliarder kroner gikk til distriktspolitiske tiltak i fjor, ifølge regjeringen. Det har ikke endret stort på fraflyttingen fra utkantkommunene – heller ikke i Nore og Uvdal.


Her stemte flest på Senterpartiet ved forrige stortingsvalg, med Arbeiderpartiet hakk i hel. I lokalvalget i 2019 svarte Ap med å sikre seg flest stemmer og kapret ordførerklubba.


Fram mot valgdagen 13. september vil partiene knive om hver eneste stemme. Magnus er svært usikker på hvem han skal sette sin lit til når han skal stemme for første gang.


– Jeg er usikker på hva jeg skal stemme fordi jeg helt ærlig ikke har interessert meg for det, eller sett hva hver enkelt står for. Så jeg må nok bruke litt tid på det framover, sier 20-åringen.

TV 2 har bedt alle partiene forklare hvordan sikre unges fremtid i distriktene:

      Utenfor Nore og Uvdals eneste videregående skole står ATV-ene på rekke og rad. Inne i den innsvetta, furukledde gymsalen, sitter 60 avgangselever stivpyntet. De er omkranset av sprekkstolte foreldre og lærere.


      I lufta er det håp, hormoner og samhold. Beatles’ «Come together» ruver ut av høyttalerne.


      Avgangselevene har rød rose og vitnemål i hånda. Billetten til verden utenfor er gitt.


      Elevene som sitter her kunne vært bygdas fremtid. Nå skal mange av dem bort.


      Aurora Myhr Tollefsen (18) planlegger å gå på lærerstudiet i Tønsberg.


      – Det er litt skummelt at jeg nå skal ut i verden alene. Litt skummelt, men litt deilig også, sier hun.

      Aurora og de to venninnene i gymsalen med ribbeveggen bak seg. De ser ut til å ha latterkrampe. Aurora har på seg en fin svart kjole med mønster, mens den ene venninna har en fin kort hvit kjole og sistemann er ikledd bunad.
      Janne Marie Garpesa Strand, Aurora Myhr Tollefsen og Karina Trahaug Levrovsen på sin siste dag på Numedal Videregående skole. Nå venter verden.
      Janne Marie Garpesa Strand, Aurora Myhr Tollefsen og Karina Trahaug Levrovsen på sin siste dag på Numedal Videregående skole. Nå venter verden.

      – Skal du tilbake til Nore og Uvdal?


      – Det er vel en 50 prosent sjanse for at jeg kommer tilbake. Jeg vet at hvis jeg reiser tilbake så får jeg i hvert fall jobb. De trenger uansett en lærer, og det er et fint sted for barn å vokse opp her.


      At miljøet i bygda er så tett og nært, er både positivt og negativt, mener hun.


      – Det blir fort rykter. Det gjør at det er litt skummelt å være annerledes, kanskje.


      Venninnen Karina Trahaug Levrovsen (18) skal først i militæret. Senere er planen sykepleierstudier i Oslo. Hun ønsker seg mer «action» enn hva hjemmesykepleien i kommunen kan tilby.

      Karina sitter tankefull og bunadskledd på skoleavslutningen. Hun smiler lurt og kikker i kamera.
      «Jeg vil jobbe på sykehus og da må jeg ut av bygda.»

      Karina Trahaug Levrovsen

      Magnus står i en garasje med en stor Ford-logo og andre bil-bilder hengt opp villkårlig på veggen bak ham. Han har armene i kors og kikker mot høyre.

      Magnus, som er maskinfører, har fått seg jobb i kommunen. For jentene som drar fra bygda er det større sjanse for at de får seg kjæreste der de studerer. Da blir kanskje terskelen høyere for å flytte hjem igjen.

      «Kanskje de finner seg noen andre enn oss, da. Fordi de går på skolen og sånn, jeg skjønner jo det.»

      Magnus Amundsen

      Men det er jakten på heltidsstillinger og mer spennende jobber som er blant hovedgrunnene til at unge kvinner velger å bo i byen. Faktisk tjener kvinner mer på å flytte til byene enn menn gjør, viser en ny studie fra universitetet OsloMet.


      Arbeidsmarkedet på mindre steder har et større innslag av jobber som er attraktive for menn, for eksempel innenfor industri, transport, fiskeri og havbruk og håndverk.


      På vei hjem fra jobb stikker Magnus innom lokalbutikken for å handle med seg middag.


      Vanligvis er det mor eller bestemor som lager middag. Handler han selv, er veien kort til ferdigmiddagdisken.

      Magnus er på den lokale butikken. Han står ved kassen og legger en pakke ferdigmiddag på båndet. I kassen sitter en voksen dame. Kassen er omkranset av varer på alle kanter - alt fra epler og bananer på den ene siden, til undertøy, solkrem og godteri på den andre siden. Det er to godt voksne damer i butikken samtidig. Det henger fargerike vimpler i taket både over kassen og over et kjøleskap i enden.

      – Jeg jobber ofte fra klokka 7-19. Så eter jeg og legger meg, sier Magnus.


      – Hva skjer i helgene da?


      – Da reiser vi gjerne ned til Tønsberg. Det er ikke alltid at det skjer så mye oppi her, sier han.


      En pub der unge kan treffes er et stort savn, ifølge Magnus.


      – Det er jo ofte sånn ungdommen samles. Da tror jeg at flere ville blitt værende.


      Oppe på gårdstunet i Uvdal setter Magnus pris på stillheten og all plassen. Det eneste bråket her, er fra bjellene til naboens sauer.


      – Jeg liker at du ikke ser inn i ruta på naboen, sier Magnus.


      Selv har han ikke dårlig tid med å finne en kjæreste. Som 20-åring vil han nyte friheten.


      – Ser du for deg at du havner i et forhold til slutt?

      – I framtida må man vel det, ja. Jeg kan ikke være ungkar resten av livet. Det må jo være trist det óg.


      – Tror du at du finner en dame lokalt her?


      – Det er jo lov å håpe, men de fleste har vel reist sikkert innen den tid, sier han og utdyper:


      – De fleste damene reiser jo herfra, så vet jeg mange sier de skal tilbake, men ser du fem år tilbake så kan du se hvor mange som faktisk kommer tilbake. De fleste har sikkert ikke gjort det.


      Selv om det har sine ulemper å bo på en liten plass, trives han med å kjenne «hele» bygda. Han har ingen planer om å flytte på seg, og en dag blir også ansvaret for gården, hans.

      Magnus står på tunet utenfor huset sitt. Ved bena tusler det sauer i uklippet gress. Han har på seg en mørkeblå genser med arbeidslogo på og en dongreribukse. Han står avslappet og ser litt til siden, med den ene hånden i lommen og tar seg i nakken med den andre.
      «Søsteren min som egentlig har odel her, hun har flyttet ut. Hun bor i Fredrikstad. Så jeg kommer sikkert til å ta over denne gården etter hvert, regner jeg med. Jeg blir vel her.»

      Magnus Amundsen

      Antall visninger