De har trekantsex, og den unge kvinnen blir filmet uten at hun vet det. På ryggen hennes ligger en stripe med hvitt pulver. Videoen deles på Snapchat.
Mennene dømmes til 30 og 90 dagers ubetinget fengsel. En av dem har anket dommen.
Hun bruker kokain på en fest og blir kastet ut fordi hun ikke tar smittevernet på alvor. Hun forteller politiet at hun ble voldtatt samme kveld. Politiet mener forklaringen er falsk.
Kvinnen dømmes til 30 dagers betinget fengsel og en bot på 10.000 kroner for falsk forklaring.
Han har nesten 300.000 kroner i narkotikagjeld. På grunn av trusler fra bakmenn stiller han bankkontoen sin til disposisjon for hvitvasking av 1,75 millioner kroner.
Mannen dømmes til 10 måneders fengsel, fire av dem betinget.
De fire domfelte har én ting til felles. De har deltatt i populære realityprogrammer.

Reality Check

Gjennom programmene «Paradise Hotel» og «Ex on the Beach» har unge mennesker blitt offentlige profiler med en stor følgerskare og påvirkningskraft. TV 2 har spurt en rekke tidligere deltakere om deres erfaringer fra deltakelsen og hvordan de vil beskrive miljøet som mange blir en del av etter innspilling.

Flere har fått erfare at ikke all oppmerksomhet er positiv. De siste årene har tidligere deltakere gjentatte ganger havnet i medienes søkelys fordi de har havnet på kant med loven.

For å kartlegge omfanget av lovbruddene og hva slags kriminalitet det er snakk om, har TV 2 sett på straffehistorikken til deltakere i fem sesonger av «Paradise Hotel» og to sesonger av «Ex on the Beach». Gjennomgangen viser at 23 av de 153 tidligere deltakerne har en dom på rullebladet.

Idet sommernatten er i ferd med å bli til morgen, barker to unge menn sammen utenfor et utested.

Tilskuerne ler, og en av dem filmer. Flere kjenner igjen den ene mannen som slåss. Han har nylig deltatt i et realityprogram.

Kameraet fanger opp at mannen legger armen sin rundt halsen til en annen. Mens realitydeltakeren holder kvelertaket, presser han mannen ned i bakken.

Først når en politimann stormer inn i mengden, avsluttes slåsskampen.

Noen måneder senere er den samme realitydeltakeren igjen på byen. Klokken halv tre om natten har dørvaktene fått nok av ham. Også denne gangen blir stemningen amper. Mannen tar fart og skaller til en kvinnelig dørvakt. I retten forklarer mannen at det hele var et uhell.

Han dømmes til 21 dagers ubetinget fengsel for slåsskampen på byen og volden mot dørvakten.

Mannen på videoen er en av ni realitydeltakere som er straffedømt etter å ha vært på TV. Samtidig var 16 deltakere domfelt allerede før de ble plukket ut til å delta, viser TV 2s kartlegging. To er straffedømt både før og etter deltakelse.

«Paradise Hotel» har engasjert og provosert siden programmet gikk på lufta for første gang i Norge i 2009. Hundretusener av seere har fulgt med på deltakere som er 110 prosent seg selv i jakten på pengepremien og kjendisstatusen som følger med.

«Ex on the Beach» skapte overskrifter lenge før første episode ble sendt i 2018. Deltakeren Melina Johnsen (24), som vant Gullruten for «årets deltaker» året etter, toppet hitlistene med låta «Bitch, hør her», basert på en krangel hun havnet i under innspillingen av programmet.

Programmene er populære, særlig blant unge seere. «Paradise Hotel» vil ikke oppgi sine seertall, men ifølge TV-selskapet Discovery ser over 300.000 nordmenn på «Ex on the Beach». De fleste strømmer programmet. Av disse er en tredel mellom 10 og 20 år gamle.

Promobilde for «Paradise Hotel», Triana Iglesias er i ført en blå badedrakt og masse smykker, hun holder hendene på ryggen til to menn.

Via SMS og e-post har TV 2 spurt 340 tidligere deltakere fra elleve sesonger «Paradise Hotel» og tre sesonger «Ex on the Beach» om deres erfaringer med deltakelsen i realityprogrammene. 127 eks-deltakere har svart på undersøkelsen.

Én av fem svarer at de bevisst gjorde ting under innspilling for å få offentlig oppmerksomhet.

For noen, som for eksempel Melina Johnsen og Isabelle Eriksen (24), ender deltakelsen med kjendisstatus, titusener av følgere i sosiale medier og påfølgende jobbmuligheter. For Petter Pilgaard (40), som deltok i første sesong av «Paradise Hotel», var deltakelsen et springbrett til en karriere som programleder og TV-personlighet. Kristin Gjelsvik (34), som deltok i samme program i 2012, har i etterkant blitt en stor influenser og samfunnsdebattant. Også artister og TV-profiler som Adrian Sellevoll (23) og Stian «Staysman» Thorbjørnson (38) ble kjent gjennom disse programmene.

Adrian Sellevoll sitter barfot i gresset, han har på seg en sort t-skjorte og holder høyre hånd til håret, han har på seg smykker og er tatovert. Bildet er tatt i forbindelse med deltakelse i Farmen Kjendis

Likevel blir ikke det store flertallet av deltakerne i «Ex on the Beach» og «Paradise Hotel» superkjente. Det betyr imidlertid ikke at de ikke har makt og innflytelse, mener Kamilla Steinnes ved Oslo Met, som forsker på barn og unges digitale hverdagsliv.

– Faktisk viser studier at influensere med færre følgere kan ha større påvirkningskraft, fordi følgerne føler seg mer spesielle som én av få enn én av mange. De får en tettere tilknytning til influenseren, et følt vennskapsbånd, sier hun.

«Ekstremt spesielt». Det er ordene Petter Sjurseth Berg (24) bruker for å beskrive tiden etter at han deltok i både «Paradise Hotel» og «Ex on the Beach».

Berg ble selv dømt for å ha kjørt for fort og mistet førerkortet som 18-åring, noen år før han deltok i sitt første realityprogram. Dommen hans er blant de minst alvorlige i TV 2s kartlegging av tidligere deltakeres straffehistorikk, og han var åpen om denne overfor produksjonsselskapet.

Det er sommerdag i Oslo. Foran et tre står en smilende Petter Sjurseth Berg. Han har capsen bak frem, sort t-skjorte og grønn jakke

– Det var jævlig sykt å komme tilbake til hverdagen den første gangen. Det var ubehagelig i starten, at alle skulle ha en mening om deg. Du går fra å være «ingen» til å bli kjent i løpet av to måneder, sier han til TV 2.

I TV 2s undersøkelse har vi spurt tidligere deltakere om tiden etter deltakelse og hvordan de vil beskrive det som gjerne kalles «realitymiljøet». Noen skriver at hverdagen stort sett gikk tilbake til normalen, mens andre forteller om et miljø preget av festing og sterke vennskap.

Etter deltagelse på noe sånt blir det et bånd mellom oss. Som går utenfor sesonger og sikkert program også. Vi har liksom noe til felles som «bare vi forstår».
Mye dop festing og drama.
Det er hardt og vanskelig for dem som vil leve i miljøet. Det er mye festing og rus.
Realitymiljøet er fullt av fester. Det er fest fra Onsdag–Søndag morgen. Det er et kjør uten like.
Ambivalent, mye narkotika, kriminelle handlinger og upålitelige folk.
Kortvarig, sterke vennskap, intenst og gøy.
De som vet, de vet.

Petter Sjurseth Berg forteller at det er vanlig at tidligere deltakere henger mye sammen, og at miljøet en del av dem vanker i, er preget av festing og dop. Han understreker samtidig at det ikke gjelder alle.

– Det blir en slags intensitet fra alle kanter. Du har opplevd spenning og elsker livet i de seks-syv månedene hvor du er kjent. Og når det avtar, så jager noen etter rusen og adrenalinet på andre måter.

Syv av de ni som er domfelt etter at de var på TV, har begått lovbrudd i forbindelse med festing og bruk av rusmidler, viser TV 2s gjennomgang. De to siste sakene gjelder økonomisk kriminalitet. Hendelsene har funnet sted over store deler av landet.

Her er innholdet i noen av dommene:

Natten på utestedet Lawo i Oslo går mot slutten. To menn, som har blitt kjent med hverandre gjennom deltakelsen i et realityprogram, drar videre til en leilighet sammen med to kvinner.

Mennene har sex med hver sin kvinne. Det ene paret er på soverommet, det andre befinner seg i stua.

Når akten i stua er ferdig, går mannen inn på soverommet der kameraten og kvinnen er. Der har de frivillig trekantsex. Under samleiet filmer den ene mannen det som skjer i cirka 10 sekunder, uten at kvinnen får det med seg. Den andre mannen smiler og gjør en håndbevegelse til kameraet. På kvinnens rygg er det en stripe med hvitt pulver.

Sort hvit illustrasjonsbilde som viser en mobil med et uklart motiv.

Noen dager senere er kvinnen på byen, der flere spør henne om hva hun gjorde helgen i forveien. En kompis sender en melding og forteller at det finnes en video, og hun får den tilsendt. Idet hun ser den, svartner det for henne, forklarer hun i retten.

Den ene mannen dømmes til fengsel i 30 dager for å ha filmet samleiet, mens den andre dømmes til 90 dagers fengsel for å ha delt filmen på Snapchat. Sistnevnte har anket dommen til lagmannsretten.

Ingen av de to domfelte har ønsket å snakke med TV 2.

Han finner en metode som fungerer. På Finn.no hevder den tidligere realitydeltakeren at han har stereoanlegg, kameraer og mobiltelefoner til salgs.

For å etablere tillit bruker han eget navn og telefonnummer. På forespørsel sender han bilder, hentet fra internett, av tingene. I god tro betaler kjøperne for varene, men de kommer aldri i posten. Når kjøperne forsøker å kontakte selgeren, har han gjort seg utilgjengelig.

Mannen blir tatt etter å ha begått 33 bedragerier i løpet av 11 måneder. Totalt har han svindlet til seg 106.000 kroner.

I retten gir mannen en uforbeholden tilståelse. Dommerne mener at han har gått frem på en respektløs og hensynsløs måte. De fastsetter straffen til fengsel i 120 dager, i tillegg må han betale erstatning til de han har bedratt.

Mannen har ikke ønsket å la seg intervjue av TV 2.

Etter en tur på byen sitter den tidligere realitydeltakeren i en taxi med en mann hun kjenner litt fra før. Det han ikke vet, er at hun har blitt tilbudt 10.000 kroner for å lokke ham med seg. Når taxien stopper, står en hel gjeng og venter på ham.

Det oppstår et basketak, og mannen blir lempet inn i bagasjerommet på en varebil. Forskrekkede vitner ringer politiet, men varebilen kommer seg unna. Nesten fire timer senere blir mennene stoppet av politiet.

Sort hvit illustrasjonsbilde av skygger og lys i bevegelse.

Kvinnen hevder hun ikke visste at mannen skulle kidnappes. Hun blir likevel dømt til 120 dagers betinget fengsel for medvirkning til frihetsberøvelse.

Kvinnen har ikke ønsket å la seg intervjue av TV 2.

Hun er på fest i en leilighet med omkring ti andre personer. Den tidligere realitydeltakeren er veldig full og har brukt kokain. De andre festdeltakerne synes hun er «litt for energisk med tanke på koronasituasjonen», så de ber henne dra.

Kvinnen tar taxi til en bensinstasjon. Der forteller hun en annen kvinne at hun har blitt voldtatt tidligere samme kveld, og politiet kontaktes. Til politipatruljen sier den tidligere realitydeltakeren at hun har blitt voldtatt et helt annet sted enn det hun først sa. På voldtektsmottaket oppgir hun enda et åsted.

I senere politiavhør står kvinnen fast ved at hun har blitt voldtatt, men denne gangen hevder hun at det skjedde bak bensinstasjonen. Hun har tidligere snakket om to gjerningspersoner, men nå er det én «høy og veldig sterk» mann. Videoovervåking viser at forklaringen hennes ikke kan stemme.

Dommerne påpeker at falske voldtektsanklager kan svekke voldtektsofres troverdighet. Hun dømmes til 30 dagers betinget fengsel og en bot på 10.000 kroner for falsk forklaring.

Kvinnen har ikke ønsket å la seg intervjue av TV 2.

Blant de ni som er domfelt etter realitydeltakelsen, finner vi også Isabelle Eriksen. Med sine 118.000 abonnenter på YouTube og over 130.000 følgere på Instagram er hun en av landets største influensere.

Året etter at hun deltok i «Paradise Hotel» var hun på en fest i Oslo. Der havnet Eriksen i konflikt med en mann. Eriksen slo mannen før hun, ifølge dommen, kastet eller slang en flaske eller et glass mot hodet hans. Mannen fikk et kutt i panna, en hevelse og en mild hjernerystelse.

Eriksen ble dømt til fengsel i 90 dager. Retten mener at hun har vært voldelig med et særlig farlig redskap.

Et drøyt år senere ble hun voldsdømt igjen. Det skjedde etter at hun slo og bet en droisjesjåfør.

For dette ble Eriksen dømt til 30 dager fengsel. 24-åringen har tidligere beklaget hendelsene på bloggen sin. Nylig ble det også kjent at Eriksen har skrevet bok om tiden i fengsel.

Bokcover Isabelle Eriksens bok med tittelen «Min historie, insatt nummer 19 227».

– Jeg var livredd, samtidig som jeg var dritflau og skammet meg, sier hun til TV 2-programmet «God Kveld Norge» om tiden før soningen.

Eriksen har ikke ønsket å la seg intervjue til denne saken.

Listen over domfelte realitydeltakere kommer til å vokse. Tidligere «Paradise Hotel»-deltaker Carl Aksel Jansen (25) har erkjent delvis straffskyld i en omfattende bedragerisak, der det nylig ble tatt ut tiltale. Han ønsker ikke å stille til intervju med TV 2.

Promobilde for TV3 av Carl Aksel Jansen i forbindelse med «Paradise Hotel» i 2016. Han har på seg hvit hatt og singlet, han har tatoverte armer og bryst. Han tar seg til den hvite hatten med venstre hånd.

I denne saken er også den kvinnelige realitydeltakeren som i desember ble dømt for en falsk voldtektsanklage, tiltalt. Politiet mener at hun hvitvasket 163.000 kroner av pengene Jansen har svindlet til seg. Kvinnen nekter straffskyld og ønsker heller ikke å kommentere denne saken.

Også realityprofil Melina Johnsen risikerer fengsel. Natt til 23. august i fjor sparket hun først en mann i skrittet inne på et gatekjøkken i Oslo. En time senere satt hun bak rattet på en Porsche Cayenne mens hun var påvirket av rusmidler. Hun hadde heller ikke gyldig førerkort. Johnsen kjørte gjennom store deler av Oslo vest og nektet å stoppe selv om politiet brukte både blålys og sirene.

24-åringen må møte i Oslo tingrett i mars. Johnsen har erkjent straffskyld på alle punkter, og ifølge forsvarer Cecilie Nakstad «angrer hun veldig» og har sagt at «hun aldri kommer til å gjøre noe slikt igjen».

Melina Johnsen har selv ikke ønsket å uttale seg i denne saken.

Portrett av Melina Johansen, tidligere deltaker i «Ex on the Beach», som smiler til kamera.

I tillegg til sakene over ble en tidligere realitydeltaker siktet for vold mot en kvinne i romjulen. Voldsepisoden fant sted utendørs i forbindelse med en tur på byen.

– Offeret har vært veldig heldig som ikke ble mer skadet. Det er snakk om spark mot hodet, for så å skalle hodet i en betongvegg. Det kunne gått riktig ille, sier kriminalsjef Trine Berg i Sør-Øst politidistrikt til TV 2.

Mannens forsvarer ønsker ikke å svare på hvordan han stiller seg til skyldspørsmålet.

TV 2 omtaler Eriksen, Jansen og Johnsen med navn fordi de er store profiler. Eriksen og Jansen har begge snakket offentlig om sakene sine. I de andre sakene har TV 2 valgt å anonymisere de involverte, på bakgrunn av en helhetsvurdering og i noen tilfeller av hensyn til de fornærmede.

En som vet hvordan det er å bli kjent over natten, er Kevin Soleng Hansen (32). I månedene etter at han deltok i «Paradise Hotel», følte han seg som en rockestjerne. På flyplasser, på matbutikken og hjemme i Stavanger. Overalt ville noen ha en bit av ham.

– Det var en veldig spesiell fase. Jeg pleier å tulle med å si at jeg følte jeg var med i bandet «One Direction». Jenter løp etter oss og folk skrek. Det var helt ville tilstander, sier han til TV 2. Men det første halvåret med voldsomt trykk gikk fort over. I perioden som fulgte, følte Hansen seg til tider mobbet.

– Å være kjent gjennom reality er veldig spesielt. Du møter masse folk som liker deg, og masse folk som ikke liker deg. Det er en følelsesmessig «rollercoaster».

Tre år etter deltakelsen i «Paradise Hotel» ble han dømt for underslag, etter at han som personlig trener ved et treningssenter i hjembyen tok betalt under bordet.

Overfor kundene byttet han ut treningssenterets kontonummer med sitt eget, slik at han fikk 48.000 kroner rett inn på egen konto. Da Hansen ble oppdaget, fikk han sparken.

I Jæren tingrett ble han dømt til 30 dagers betinget fengsel. I tillegg måtte han betale 48.000 kroner i erstatning til treningssenteret.

Portrett av Kevin Soleng, tidligere deltaker i «Paradise Hotel». Han er avbildet hjemme, iført rød jakke og grønn vest, i bakgrunnen er det et grønt led-lys, Redbull og champagneflasker.

– Jeg hadde en vanskelig periode og følte ikke at arbeidsplassen min møtte meg med forståelse. Så kom Paradise, og arbeidsplassen min fikk masse oppmerksomhet på grunn av det. Alle ungdommer i byen visste jo at jeg jobbet der. Så jeg følte at jeg gjorde mye bra for dem, men ble behandlet kjipt. Og da gjorde jeg noen dumme valg fordi jeg kom i en presset situasjon.

TV 2 har vært i kontakt med treningssenteret der Hansen jobbet, som ikke kjenner seg igjen i hans beskrivelser. De sier at de strakk seg langt for å hjelpe ham økonomisk, både på og utenfor arbeidsplassen.

Det er Nordic Entertainment Group (NENT) som sender «Paradise Hotel». Medieselskapet står blant annet bak kanalen TV3 og strømmetjenestene ViaFree og ViaPlay. NENT ønsker ikke å stille til et intervju om TV 2s funn, men skriver i en e-post at de siden 2018 har jobbet kontinuerlig med å forbedre castingrutinene sine.

«Vi tar castingansvaret for alle våre produksjoner med det største alvor. Alle deltakere går gjennom en flere måneder lang prosess som inkluderer intervjuer og møter med psykolog», skriver kommunikasjonsrådgiver Thomas Horni.

NENT skriver også at alle deltakere har tilgang på psykolog fra før innspillingen begynner og så lenge de har behov for det.

«Ex on the Beach» distribueres av Discovery Network. Ifølge kommunikasjonsdirektør Hanne McBride bruker de mye tid på å følge opp deltakere etter at de er tilbake i Norge. Deltakerne debriefes av folk fra produksjonen umiddelbart etter at de kommer hjem, de har samtaler med kanalrepresentanter, og alle deltakerne får tilbud om psykologsamtaler.

– Vi ønsker svært gjerne at alle deltakerne skal snakke med psykolog også når de kommer hjem, og det er noe de fleste benytter seg av. Det er ikke noe vi kan påtvinge dem. Vi kan heller ikke tvinge dem til å holde kontakten med oss, men både kontakten med oss, produsent og psykolog er et tilbud uten utløpsdato, sier McBride.

Kommunikasjonsdirektøren forteller at en viktig del av castingprosessen er å vurdere om kandidatene er rustet til å tåle offentlighetens lys i etterkant av å ha vært på TV.

Bilde av Kommunikasjonsdirektør i Discovery Network, Hanne McBride, utendørs foran et rødt hus.

– Vi har både skriftlige intervjuer, møter med dem og en gjennomgang med psykolog før vi signerer en avtale med de aktuelle deltakerne. Det å se på både hvordan de vil kunne håndtere selve produksjonsperioden og hvordan de er rustet til å møte hverdagen etter at kameralampene skrus av, er blant vurderingene vi gjør, sier hun.

– Tenker du at dere har et ansvar for de lovbruddene som deltakerne begår etter å ha vært på skjermen?

– Jeg tenker at vi har et ansvar for deltakernes ve og vel, at de har det bra. Hvis det er noe de trenger hjelp med, så skal vi kunne bistå der. Men vi kan ikke være et slags borgerpoliti for folk som har vært på skjermen hos oss. Det er voksne mennesker som har ansvar for egne handlinger.

TV 2s kartlegging av straffehistorikken til deltakerne i de syv sesongene viser også at 16 deltakere allerede var domfelt da innspillingen begynte.

Én av dem var Petter Sjurseth Berg, som kjørte for fort som 18-åring. Her er resten av dommene:

Fire personer var dømt for ruspåvirket kjøring, to av dem i kombinasjon med andre lovbrudd. En var dømt for vold. En person var dømt for flere trafikklovbrudd, blant annet å ha kjørt fra politiet.

Fire var dømt for bruk og/eller besittelse av narkotika. En person var dømt for innbrudd og tyveri. En person var dømt for å ha lugget en kvinne så kraftig at hun mistet deler av håret da de to satt i en taxi sammen.

En person var dømt for å ha hatt seksuell omgang med to personer under seksuell lavalder. Vedkommende var selv tenåring på dette tidspunktet.

En person var dømt for ikke å ha møtt opp til avtjening av førstegangstjenesten.

En person er dømt for vold. Ifølge dommen holdt vedkommende en varm kniv mot låret til voldsofferet slik at han fikk et varig brennmerke.

I tillegg var en av deltakerne dømt for hvitvasking. Ifølge dommen hadde han en narkotikagjeld på 300.000 kroner, inkludert renter. Da bakmennene rettet trusler mot familien, valgte han å stille bankkontoen sin til disposisjon for hvitvasking av 1,75 millioner kroner.

Mannen tilsto alt, og straffen ble satt til ti måneders fengsel, hvorav fire ble gjort betinget.

Den siste av de 16 deltakerne som hadde en dom på rullebladet før deltakelsen, er Robin Johansson (26). Han var med i «Paradise Hotel» i 2019.

Voldshendelsen han er dømt for, fant sted en septemberkveld i 2015. På det tidspunktet var Johansson samboer med influenser Sophie Elise Isachsen (26).

Under en tur på byen begynte paret å krangle. Da en venninne brøt inn, slo han venninnen i ansiktet med knyttet hånd, slik at hun falt i bakken. Mens venninnen lå nede, sparket han henne, ifølge dommen fra Oslo tingrett.

Da politiet kom til stedet, spente Johansson ben på en betjent, før han truet ham på livet.

Retten mener han utøvde brutal vold. Selv bestrider han at han noen gang sparket Isachsens venninne. Straffen ble satt til 90 dager i fengsel, og han ble dømt til å betale oppreisning på 10.000 kroner til Isachsens venninne.

Det vekket sterke reaksjoner da det tre år etter dommen ble kunngjort at Johansson var en av deltakerne i den kommende sesongen av «Paradise Hotel».

Robin Johansson sitter på en stein foran havet i Aruba, han har fargerike klær, masse tatoveringer og gule solbriller på hodet, foto av Robin Johansson

– Jeg var helt åpen om det jeg hadde gjort, overfor produksjonen. Jeg er et annet menneske i dag, alt det dumme skjedde da jeg var 20. Jeg syns ikke man skal straffes for det hele livet. Men jeg forstår at folk reagerer, sier Johansson til TV 2.

NENT, som distribuerer «Paradise Hotel», sa i 2019 at de mente det var riktig å la Johansson delta, blant annet fordi han hadde gjort opp for seg og angret på det han hadde gjort.

Kommunikasjonsrådgiver Thomas Horni sier at han ikke er kjent med vurderinger som ble gjort rundt Johanssons deltakelse. På spørsmål om hvordan produksjonen generelt undersøker deltakernes straffehistorikk i forkant av deltakelse, forklarer Horni at det sjekkes gjennom flere runder med intervjuer der de får spørsmål om temaer som vold og narkotika.

«Deltakerne blir stilt konkrete spørsmål om de har tidligere domfellelser og må signere en kontrakt på at de ikke holder tilbake vesentlig informasjon. Vi har ingen juridisk mulighet til å innhente politiattest», skriver Horni.

Arbeidsgivere som skal ansette personer som blant annet skal jobbe med barn, skal kreve å få se politiattesten til søkere. Det har ikke produksjonsselskaper adgang til. Horni mener det hadde vært lettere for TV-selskapet å kontrollere vandel om de hadde hatt mulighet til å innhente flere opplysninger om deltakerne enn de har i dag.

«Vi bruker imidlertid store ressurser på å unngå slike situasjoner, og skulle vi finne ut av at en aktuell kandidat er tidligere straffedømt, mister personen muligheten til å delta».

Også Hanne McBride i Discovery tar til orde for at produksjonsselskapene burde kunne innhente politiattest fra aktuelle deltakere.

– Det hadde åpenbart vært nyttig og bedre gjort oss i stand til å gjøre gode vurderinger. Det er jo noe som har vært problematisert av en samlet TV-bransje flere ganger og i mange år. Vi er avhengige av at de som ønsker å inngå et samarbeid og være på skjermen hos oss, er åpne og ærlige og svarer oppriktig, sier hun.

Grønt og sort illustrasjonsbilde, uklart motiv, kan skimte skygger og palmer.

Deltakerne i «Ex on the Beach» får spørsmål opptil fem ganger om deres straffehistorikk, både muntlig og skriftlig, før de havner på skjermen, opplyser McBride.

Av dem som var domfelt før deltakelse i «Ex on the Beach», kjente Discovery til alle utenom to dommer før innspilling.

– Vi kjente til seks dommer, og det er saker som har endt i bøter eller korte betingede fengselsdommer. Det er snakk om dager, ikke måneder. Dessuten ligger dommene langt tilbake i tid, den siste falt i 2015. De to dommene vi ikke kjente til på forhånd, er vi naturlig nok lei oss for, sier McBride.

– En av dem er en voldsdom, en som ble bøtelagt for en voldshandling, og vårt utgangspunkt er at vi ikke ønsker å ha med voldsdømte i realityproduksjoner. Det er både av hensyn til offer og av hensyn til hele produksjonen, sier hun.

McBride sier det ikke er naturlig at hun kommenterer inngående på enkeltsaker, og at hun derfor ikke kan svare på om den andre dommen de ikke kjente til, ville ha diskvalifisert fra deltakelse.

– Men vi lever i en rettsstat i Norge, der et av grunnprinsippene er at har du sonet din straff eller betalt din bot, så skal du kunne returnere til samfunnet. Og det er veldig vanskelig å trekke en linje på hva som skal kunne diskvalifisere til TV-deltakelse. Derfor gjør vi vurderinger for hvert enkelt tilfelle vi er kjent med.

På samme måte som forskere beregner forventet levealder, kan de beregne forventet kriminalitet i en befolkning. Ut fra denne metoden forventes det at rundt 8 prosent av Norges befolkning vil få en dom før de fyller 30 år, forklarer kriminolog Torbjørn Skardhammer ved Universitet i Oslo. Da er enkelte trafikklovbrudd, som fyllekjøring og råkjøring, trukket fra.

Trekker man fra deltakerne som kun er dømt for trafikklovbrudd, viser TV 2s oversikt at 12 prosent av realitydeltakerne er straffedømt enten før eller etter at de deltok i programmene.

– Dette utvalget ligger over snittet, sier Skardhammer til TV 2.

McBride reagerer på måten TV 2 har kartlagt og presentert andelen straffedømte i denne saken.

– Dere har gjort et vilkårlig utvalg av både programmer og sesonger. Dere har valgt dere ut to sesonger av «Ex on the Beach» av de tre som har gått på skjermen, til tross for at dere har jobbet med saken siden vårparten i fjor. Det gir en ufullstendig fremstilling av fakta, sier hun.

Rosa og sort illustrasjonsbilde, uklart motiv, kan skimte sjø, strand og palme.

McBride reagerer også på at TV 2s nyhetsredaksjon velger å utelate TV 2s mest populære realityprogrammer fra kartleggingen.

– To minutter med Google viser at det finnes sesonger av kjendisversjonene av «Farmen» og «Torpet» i løpet av det siste året med langt høyere prosentandel straffedømte, sier hun og fortsetter:

– Det forteller meg at redaktører på tvers av kanal velger å anerkjenne at vi lever i et rettssamfunn der det at du har sonet din straff, gjør at du kan vende tilbake til samfunnet og bli både justisminister og «Farmen Kjendis»-deltaker.

Kathrine Haldorsen er programdirektør i TV 2. Hun skriver følgende om hvordan TV 2 jobber med utvelgelse av deltakere til kanalens realityproduksjoner:

«TV 2 har tydelige rutiner på castingprosessene i våre programmer. Det kan også ligge forskjellige vurderinger til grunn for utvelgelsen, avhengig av programformat. TV 2 ikke bare anerkjenner, men er selvsagt tilhenger av rettssamfunnet. TV 2 vurderer individuelt ut fra hvem som er målgruppene for de forskjellige programmene våre.»

Portrettfoto av Kathrine Haldorsen, programredaktør i TV 2. Bildet er tatt utendørs.

TV 2s har kartlagt «Ex on the Beach» og «Paradise Hotel» fordi de har unge deltakere og en ung målgruppe, der flere av deltakerne blir store profiler i offentligheten. Alkohol, sex og sosiale relasjoner er en sentral del av konseptet i begge programmene.

TV 2 har også undersøkt deltakerne i realityprogrammet «Love Island», som er det mest sammenlignbare konseptet til TV 2. Med unntak av én deltaker, som ikke hadde vedtatt et forelegg, var ingen av dem domfelt.

Les mer om hvordan TV 2 har jobbet nederst i saken.

Rune Swahn er sjef for Oslo-politiets forebyggende enhet. Han mener kjente personer har et ekstra stort ansvar for å være gode forbilder.

– Det er helt åpenbart at det å begå kriminalitet kan bidra til at man er et dårlig forbilde, særlig hvis du markedsfører tilværelsen din som noe glorifisert og noe å se opp til. Vi i politiet, og de som selv er i miljøet, vet at den tilværelsen ofte har en skyggeside. Den er gjerne preget av utrygghet, angst og tap av muligheter.

Foto av Rune Swahn, sjef for Oslo-politiets forebyggende enhet, iført politiuniform, han kikker opp til venstre, defokusert bakgrunn med gatelys i ulike valører.

Swahn sier at tidligere deltakeres beskrivelser av realitymiljøet, med mye festing og bruk av rusmidler, går igjen i andre miljøer politiet er i kontakt med. Han mener denne typen miljøer fremmer usunne idealer.

– Det gjør dem til dårlige forbilder for barn og unge. Det kan være en økt risikofaktor for tilbøyelighet til å begå kriminalitet, sier han.

Flertallet i TV 2s gjennomgang har ingen straffehistorikk – 130 av de 153 deltagerne hadde altså ingen dommer viser kartleggingen.

I TV 2 spørreundersøkelse svarer mer enn hver fjerde deltaker «ja» på spørsmål om de ble med i programmene med mål om å bli en offentlig kjent person. Nesten åtte av ti ville ha deltatt igjen.

TV 2 har også spurt realitydeltakerne om hva som var motivasjonen deres for å delta.

Mange oppgir at de ville ha en gratis ferie og hadde et ønske om å oppleve noe nytt og spennende, mens andre hadde som mål å bli kjent. Her er noen av svarene:

Jeg skulle bli kjent og få kjenne på et liv som få andre får gjort. Det fikk jeg jo kjenne på ganske umiddelbart da vi kom hjem fra Mexico, men for min del var det et jævlig mas og mer stress enn det var moro. Bare det å gå på butikken kunne være et kjør uten like, og det var ikke ålreit.
Gøy! Gratis ferie, opplevelser og oppmerksomhet.
Kunne leve av sosiale medier og oppmerksomheten i etterkant. Og gratis ferie til Mexico. Hvem kan si nei til det.
Jeg blogget og ville bli mer kjent. Så veldig opp til de tidligere deltakerne.
Har veldig lyst å jobbe i TV-bransjen og med sosiale medier.
Irritere eksen.

Eks-deltaker Petter Sjurseth Berg tror jakten på adrenalinkicket som oppmerksomheten gir, er en av årsakene til at noen tidligere deltakere tøyer strikken for langt.

– Den oppmerksomheten man får, den er ikke for alle. Jeg husker jeg sa til meg selv at jeg måtte holde bena plantet på jorden og ikke miste meg selv. For det merker jeg at det er mange som gjør, sier Berg.

I dag er han bevisst på rollen han har som influenser med 30.000 følgere på Instagram.

– Alle realitydeltakere har et ansvar, om de kun har 100 eller 250.000 følgere. Du har et ansvar fordi du blir et forbilde for dem som ser deg på TV. Jeg sier ikke at jeg er verdens beste forbilde, men jeg prøver så godt jeg kan å ikke gjøre dumme ting.

Han roser samtidig TV-selskapene, som ga ham god oppfølging både før og etter at programmene ble sendt.

Robin Johansson angrer ikke på deltakelsen i «Paradise Hotel».

– Da jeg var 19-20 år, fikk jeg mye hat for hvem jeg var som menneske. Nå får jeg ikke noe hat lenger. Jeg gjorde jo ikke noe dumt på «Paradise Hotel», så etter deltakelsen har det bare vært kjærlighet.

Han synes det var riktig at han fikk delta, på tross av sin kriminelle bakgrunn.

– Jeg synes ikke man kan legge alle mennesker i én boks. Man må se på person for person. Og være åpen for at alle kan forandre seg.

Slik har vi jobbet

På bakgrunn av tips og tidligere omtaler av enkeltsaker har TV 2 gjennomgått straffehistorikken til deltakerne i «Paradise Hotel»-sesongene 2015–2019 og til deltakerne i «Ex on the Beach»-sesongene 2018–2019.

2020-sesongene av de to programmene er ikke en del av utvalget, fordi disse ikke var sendt da kartleggingen ble gjennomført.

TV 2 har sett på disse programmene fordi de har unge deltakere og en ung målgruppe, der flere av deltakerne blir store profiler i offentligheten. Alkohol, sex og sosiale relasjoner er en sentral del av konseptet i begge programmene.

TV 2 har også gått gjennom straffehistorikken til deltakerne i 2019-sesongen av «Love Island», som ble sendt på TV 2. Med unntak av én deltaker som ikke hadde vedtatt et forelegg, fant vi ingen domfellelser.

TV 2 har vært i kontakt med eller forsøkt å komme i kontakt med samtlige av de 23 domfelte deltakerne enten direkte eller via deres forsvarsadvokater. I tillegg har TV 2 vært i kontakt med en rekke av de fornærmede, samt andre relevante kilder i straffesakene.

TV 2 kan ikke utelukke at det finnes dommer som vi ikke har fanget opp.

TV 2s spørreundersøkelse er sendt via e-post og sms til 340 tidligere deltakere. Totalt har 127 personer svart (37 prosent). Svarene er gitt i perioden 13. oktober til 12. desember 2020.

TV 2s nyhetsredaksjon jobber atskilt fra programavdelingen i TV 2.