Angelica fikk livsvarige skader etter plastiske operasjoner i Tyrkia.

Angelica Isaksen (27) stiller seg opp på badet hjemme i leiligheten. Hun tar på seg plasthansker, knepper forsiktig av seg sports-bhen og drar sakte av de store plastrene som er festet på undersiden av hvert bryst. Angelica er svensk og bor i Stockholm. Det er knappe to måneder siden hun ble så syk at hun ble innlagt på St. Görans Hospital.

Etter ukevis med store smerter og blødninger hadde multiresistente bakterier spist opp huden så brystet regelrett sprakk. Brystvorten hang delvis løs, og implantatet, som hun hadde fått operert inn uker i forveien, holdt på å falle rett ut av brystet, forteller Angelica.

Med blå plastikkhansker river Angelica Isaksen av plasteret fra undersiden av sitt høyre bryst.
Jeg vil vise alle der ute hvor ille det kan gå. Nå kan folk se selv hvor ødelagt man kan bli av plastisk kirurgi.
Angelica Isaksen

Angelica tok operasjonene på plastikk-klinikken Comfort Zone, som ligger i Istanbul i Tyrkia. Dette er samme klinikk der influencer Sophie Elise Isachsen fikk operert inn brystimplantater i rumpen ved en feil. Den siste uken har debatten om kroppspress og plastiske operasjoner rast i norske medier.

I starten av januar startet Angelica en instagramkonto, Comfortzone_botched, der hun har postet bilder og videoer som viser komplikasjonene hun fikk etter operasjonene. Hun var nervøs for responsen.

- Jeg var redd folk skulle syns jeg var dum i hodet som dro ned dit, og at jeg kunne skylde på meg selv, sier Angelica.

Instagramkontoen har allerede fått over 15.000 følgere, mange av dem er nordmenn. Hun har mottatt tusenvis av støtteerklæringer. TV 2 har sett flere av meldingene og bildene Angelica har mottatt. Hun anslår at over 30 kvinner har fortalt om lignende opplevelser som henne selv, og bilder som viser skadene de har fått. De fleste sier dette har skjedd på Comfort Zone.

Angelica Isaksen sveiper på smarttelefonen sin.

En kvinne har sendt et bilde som viser at det ene brystet ble sydd fast tett opptil armhulen.

- Det ble en drivkraft for meg at det var så mange andre som hadde blitt utsatt for dette og ikke våget å stå frem, sier Angelica.

Comfort Zone opplyser til TV 2 at de opererer rundt 2000 pasienter hvert år, blant dem norske kvinner, og at det alltid er en risiko med slike operasjoner.

- Vi driver et stort foretak her, jeg har ikke full kontroll på hver situasjon som har skjedd med hver pasient. Så jeg kan ikke kommentere det, sier Ozan Buyuktemur, direktør hos Comfort Zone, på telefon til TV 2.

Han sier deres ni leger kan operere opptil 18 pasienter på en dag. Han sier også at Angelica ikke kan ha fått de multiresistente bakteriene hos dem, at klinikken er svært bra og at legene er dyktige.

- Vi opererer ikke på en gård med sauer og hunder, vi gjør det på et privat sykehus, sannsynligvis det beste i Europa, sier Buyuktemur hos Comfort Zone.

To av Norges største sykehus, Rikshospitalet og Haukeland universitetssykehus, opplyser at de den siste tiden har behandlet flere pasienter med alvorlige komplikasjoner fra plastiske operasjoner utført i utlandet. TV 2 er kjent med at minst én av dem er operert i Tyrkia.

TV 2 møter Angelica Isaksen og familien hjemme i den lyse, stilrene leiligheten utenfor Stockholm. Til daglig jobber hun som innkjøpsassistent for legemidler til svenske sykehus. Da Angelica ble gravid med tvillinger, måtte hun gå med de to guttene i magen helt til termin. De veide tre kilo hver ved fødselen.

- Det er seks kilo baby i én mage! Helt sjukt å tenke på, sier Angelica, og setter smokken i munnen på den søvnige pjokken, som sitter og fikler med kosekluten på mammas fang.

Iført joggebukse og sports-BH, tar en høygravid Angelica Isaksen et speilbilde på badet sitt.

For Angelica var tilvenningen til mammakroppen brutal, forteller hun. Før hun ble mamma drev hun aktivt med konkurranseidretten bikini-fitness, som minner om kroppsbygging. Hun hevdet seg i toppen av nasjonale konkurranser. Etter fødselen tok hun opp igjen treningen.

- Uansett hvor mye jeg trente så ble jeg ikke kvitt løshuden rundt navlen. Jeg var ikke bekvem med hvordan jeg så ut og hadde store komplekser, sier Angelica.

Når Angelica forteller om det som skjedde i månedene etterpå, stryker samboeren Wictor henne over ryggen.

Angelica Isaksen og mannen hennes sitter på badegulvet og smiler til hverandre. Deres to sønner bader i hver sin balje på gulvet ved siden av.
Jeg bryr meg ikke om hun har store eller små bryster. Det er ikke derfor jeg elsker henne.
Wictor Berntsson

Siden disse operasjonene var noe Angelica ønsket svært sterkt støttet samboeren henne i valget. Angelica lette etter en svensk klinikk som kunne stramme opp «rosinhuden» på magen, men hun likte ikke bildene de la ut på Instagram. Hun kom inn på en Instagramkonto for en klinikk i Tyrkia som hadde mye bedre bilder, forteller hun.

- De før- og etterbildene som denne klinikken brukte var liksom helt magiske. Jeg tenkte «shit», er det sånne resultater du kan få? sier hun.

I dag innser hun at de svenske klinikkene har mer realistiske bilder av hvilke resultater plastisk kirurgi kan gi.

- Bildene på de tyrkiske kontoene er jo retusjert i hjel. Men jeg lot meg lure.

Overblikk over byen Istanbul, med høye og lave bygninger tett inntil hverandre. I horisonten står den tidligere kirken, og moskéen, Hagia Sofia.

I fjor sommer dro Angelica til Comfort Zone i Tyrkia for å korrigere magen. I bilen fra flyplassen forsøkte en representant for klinikken å selge henne flere operasjoner enn hun hadde bestilt, sier hun. Representanten foreslo en pakkedeal, en «Mommy Makeover», som lover å forbedre mammakroppen etter fødsler med tre ulike operasjoner.

- Jeg hadde aldri tenkt å ta noe «brazilian butt lift» før de anbefalte det. Det var en impulsgreie, jeg fikk ikke tid til å undersøke, sier Angelica, som dro til Tyrkia alene.

Inkludert i prisen var en uke på en luksusvilla, der sykepleiere skulle ta seg av henne etter operasjonen. Angelica sa ja.

Bassengkanten utenfor villaen i Istanbul fotografert fra solsengen.

Angelica var ikke fornøyd med resultatet etter de første operasjonene. Fordi legene lovet å korrigere magen uten ekstra kostnader, dro Angelica tilbake til Tyrkia i november 2019. Legen anbefalte også at hun skiftet fra store til mindre implantat i brystene, noe hun sa seg enig i.

Før operasjonene reagerte hun på flere ting, forteller hun: at kirurgen som skulle operere henne luktet sigarettrøyk og at hun fikk en konsultasjon med legen som varte i fem minutter før inngrepet. Comfort Zone sier det ikke kan stemme at samtalen bare varte i fem minutter. De sier også at de ikke vet hva som skjer på alle konsultasjonene eller hvor lenge de varer.

- Vi prøver å forandre folks liv her og gi de et bra resultat, sier klinikkdirektør Ozan Buyuktemur til TV 2, og legger til:

- Til syvende og sist er dette business.

Angelica beskriver smertene i dagene etter operasjonen i november som «uutholdelige». Det begynte å piple blod fra brystet, forteller hun.

- Jeg var livredd for at jeg skulle miste en brystvorte, fordi den ikke satt fast.

Angelica Isaksen ligger på en sykehusseng med bandasjer over, under, og på brystene sine. Fra magen og ned har hun på seg en støttende sele.

Angelica sier at det var mange pasienter i villaen og få sykepleiere til å ta seg av dem. Deler av døgnet var hun og de andre pasientene overlatt til seg selv, sier hun.

- Mange kunne gå rundt med dreneringsposer som var helt overfylte av blod, og de måtte tømme det selv fordi det ikke var noen som tømte det, og det skal ikke skje. De tømte dem selv i toalettet, sier hun.

Comfort Zone svarer til dette at de følger pasientene godt opp etter operasjonene.

- Villaene sjekkes fire ganger om dagen for å sjekke om pasientene er ok, og om de trenger noe, sier Buyuktemur.

- Vi passer på deg når du er her, men du må passe på deg selv når du kommer hjem igjen. Det er fakta, sier han på telefon.

En dag Angelica var på jobb i Stockholm, så hun at t-skjorten begynte å bli rød av blod. Hun skiftet store plaster flere ganger i løpet av dagen. Da hun kom hjem gikk hun inn i dusjen for å se hva som var skjedd. Hun plukket bort plastrene som var festet under brystene.

Samboeren Wictor hørte et høyt skrik i stuen.

- Jeg må på akutten, ropte Angelica.

En bandasje og biter med sammenkrøllet papir, ligger blodig i en vask.
Hele badet var fylt av blod, det var blod over hele gulvet, på veggene, det var overalt.
Wictor Berntsson

Han bøyde seg ned for å se hva som hadde skjedd. Han så et stort åpent sår og en svart klump som holdt på å falle ut av brystet - implantat og blod.

I slutten av november 2019 ble Angelica innlagt på St. Görans Hospital i Stockholm med infeksjoner i begge brystene, ifølge et brev fra legen. Prøver viste at hun hadde en såkalt MRSA-infeksjon, som er farlige bakterier som ikke kan behandles med antibiotika, og som i verste fall kan føre til død.

Angelica ønsker å vise frem bildene hun har tatt etter operasjonen i Tyrkia. TV 2 har valgt å publisere noen av disse bildene. Vi advarer derfor mot sterke inntrykk.

Sensitivt innhold, bildene kan virke støtende eller ubehagelige.
Trykk på bildet for å vise innlegg

På grunn av infeksjonene måtte implantatene fjernes med flere ukers mellomrom. Siden har sårene grodd, sakte men sikkert. Angelica sier operasjonene, reisene til Tyrkia og behandlingen i etterkant har kostet henne rundt 150.000 kroner. Det verste var likevel at dette har gått utover Wictor og guttene, sier Angelica.

I perioder var hun sengeliggende hjemme hos sin mor. Sårene var så store at hun ikke kunne risikere at guttene kastet seg oppi fanget hennes, slik de pleide å gjøre.

- Det var utrolig vanskelig. Helt fryktelig og grusomt. Det verste var å ikke kunne være hjemme i det hele tatt, sier Angelica.

Angelica Isaksen står i bar overkropp og løfter opp sitt høyre bryst, slik at arret som går fra brystet og nedover vises tydelig. Hun har flere små tatoveringer på overkroppen.

Fordi det ikke finnes noen offisiell oversikt over hvor mange nordmenn som opererer seg i Tyrkia, har TV 2 spurt ti populære klinikker om hvor mange norske kunder de har. Noen svarer en håndfull, mens de populære klinikkene, som Ýstanbul Aesthetic Center, opplyser at de tar imot opp mot 250 nordmenn hvert år. I 2018 oppga Comfort Zone, der Angelica var pasient, at de opererte rundt 200 nordmenn årlig. Nå er det langt færre.

Det er ikke bare lave priser på plastikk-kirurgi som trekker nordmenn til Tyrkia. Mange drar dit fordi tyrkiske kirurger er villige til å utføre operasjoner som norske kirurger sier nei til, ifølge flere kilder.

En av dem er Espen Johnsen, kjent fra Charterfeber på TV 3. Fordi de ikke setter inn «butt implants» i Norge, har Espen valgt å dra hit, til klinikken Esteworld i Istanbul. Han valgte Esteworld fordi han fikk klinikken varmt anbefalt av en norsk venninne, som jobber for klinikken.

Espen Johnsen sitter i en grå joggedress med en parkas over, på en grå sofabenk. Over han henger et stort bilde i en gullramme.
Jeg vil ha en rumpe som er stor og fast uten å måtte trene for å gjøre det.
Espen Johnsen

Nå sitter han på ett av kontorene på sykehuset, sammen med kirurgen som skal operere inn implantater i Espens rumpeballer. TV 2 følger Espen Johnsen før og etter operasjonen i januar i år. Han velger å gjennomføre operasjonen til tross for at han er blitt advart mot alt fra mislykket resultat til multiresistente bakterier.

Han forstår at andre er kritiske til hans valg, men velger likevel å la TV 2 følge ham. Espen sier han er påvirket av andre influencere og bilder i sosiale medier og har kjent på stort kroppspress. At han selv legger ut mange lettkledde bilder på Instagram med stort fokus på kropp, også etter han har gjennomført en plastisk operasjon i Tyrkia, ser han ikke på som problematisk.

- Jeg kan ikke gjemme kroppen min etter operasjon. Skal jeg ikke legge ut et bilde av rumpen min etter operasjonen fordi det kan påvirke andre? Det går jo ikke, sier Espen.

- Men hva hvis noen sier de blir påvirket av deg?

- Da sier jeg at folk gjør egne valg. Jeg kan ikke kontrollere hva andre velger å gjøre. Det er opp til dem selv.

Før operasjonen har Espen en konsultasjon med kirurgen som skal operere ham. Inne på kontoret stiller Espen spørsmål om det han lurer på.

Espen er inne konsultasjon med kirurgen og en sykesøster.

- Hvor ofte skjer det komplikasjoner med implantater, vil Espen vite.

- Rundt 30 prosent, altså én av tre pasienter, svarer legen, som ikke ønsker at TV 2 skal skrive navnet hans.

Espen tenker seg om og blir stille. Han har også lest på sykehusets nettsider at han kan få blødninger og skader på nerver og muskler av inngrepet, og i verste fall miste potensen.

- Vil du fortsatt gjennomføre operasjonen, spør legen.

- Jeg vil ta den risikoen. Jeg vil fullføre operasjonen, svarer Espen.

Han drar seg over ansiktet med hånden og smiler skjevt.

- Det er sykt å si, men jeg er villig til å dø for drømmekroppen. Det er bare en sjanse jeg må ta, sier han.

Espen har kjøpt en pakkedeal som inkluderer operasjon, transport til og fra sykehuset og en ukes opphold på et luksushotell. Mange hoteller i Istanbul har inngått avtaler med de ulike klinikkene. Nede i den luksuriøse foajeen på et av disse hotellene går en eldre mann rundt med bandasje på hodet. Mange kvinner og menn har store plaster og bandasjer på nesen og i ansiktet, flere av dem snakker svensk og dansk.

Når Espen legges inn på sykehuset og går over marmorgulvene i sykehusgangene, er det ettermiddag. Operasjonen tar fire timer. Når Espen våkner, hjelper ikke morfinen.

Espen Johnsen ligger på magen i sykehussengen med hendene under ansiktet sitt. Uttrykket i ansiktet tyder på at han føler på ubehag.
Jeg har aldri hatt så vondt før som jeg har nå. Jeg føler meg helt jævlig.
Espen Johnsen

Mellom rumpeballene er et hovent sår, der legen har skåret rumpeballene i to. Kroppen til Espen skjelver ukontrollert, han rister så mye at noen setter inn en varmepumpe med et rør som blåser varm luft inn under dynen på sykehussengen.

- Jeg har hatt så vondt at jeg har hatt lyst til å be dem om å fjerne implantatene, sier han.

- Angrer du?

- Nei, men jeg angret akkurat da jeg kom ut av narkosen, for det gjorde så vondt. Men jeg må bare holde ut smertene, for dette er noe jeg har hatt lyst til, sier Espen.

Når Espen får se et mobilbilde av sin nye rumpe, blir han glad.

- Wow, latino ass, utbryter han.

- Jeg tenker at den er verdt smertene. Perfekt! Det var akkurat sånn jeg så det for meg. Jeg er meget fornøyd.

- Til tross for at du vrir deg av smerter?

- Jeg kommer meg gjennom det.

Dagen etter inngrepet må Espen Johnsen operere på nytt. Han har enorme smerter og det har oppstått en blødning i den venstre rumpeballen. Etter dette blir han bedre.

TV 2 møter en av Esteworld-klinikkens eiere, Dr. Servet Terziler, inne på hans kontor. Terziler sier Esteworld behandler rundt hundre pasienter fra Skandinavia hver måned. Det inkluderer tannlegebehandling og hårtransplantasjoner.

Direktøren i Esteworld sitter på en kontorstol i en svart piquet med et skjevt smil om munnen.

- Hva tenker du om at så mange kommer og opererer seg her?

- Jeg liker det. For hvis mange opererer seg, får vi mer erfaring. Da kan vi gjøre flere operasjoner og bli større, sier han til TV 2.

- Etter min mening må alle i verden gjennomgå plastisk kirurgi. De som gjør plastisk kirurgi, jeg elsker dem, sier Terziler.

- Hva tenker du om å gjøre business av folks usikkerhet?

- Veldig bra. Ingen problem, sier han.

På flyet tilbake til Norge en uke senere, må Espen sitte på en spesialpute som han fikk utdelt på klinikken i Tyrkia. For å unngå blodpropp må han reise seg opp hvert tiende minutt hele flyturen hjem, en flytur på rundt fire timer. Han må også sove på magen i seks uker fremover.

Tilbake i Norge, en måned etter operasjonen sier Espen at han er fornøyd med sin nye rumpe.

- Jeg har hørt flere ganger at man ikke kan operere seg for at man skal få det bedre med seg selv. Men det kan jeg personlig avkrefte. For jeg har aldri hatt bedre selvtillit, sier Espen Johnsen.

- Hva tenker du om dem som ikke har en vellykket operasjon?

- Jeg synes det er veldig leit for de det ikke har gått bra med fordi det er jo et håp om forbedring som blir ødelagt, og man må igjennom en lang og smertefull prosess både psykisk og fysisk for å få rettet det opp.

Espen sier at han nå planlegger flere operasjoner i Tyrkia for å endre utseende ytterligere, blant annet kjeveimplantat, kunstig six-pack og implantat i armene.

I leiligheten til Angelica har tvillingene Milian og Tristan nettopp sovnet. Nå forsøker hun å legge den dårlige opplevelsen fra Tyrkia bak seg.

Angelica sitter ved spisebordet med tvillingene Milian og Tristan.

Selv om hun helst aldri skulle sett en operasjonssal igjen, vil hun rette opp skadene som plager henne daglig. Det må gå minst seks måneder før hun kan gjøre nye kosmetiske inngrep, men denne gang på en svensk klinikk.

Angelica har fått mange meldinger fra personer - også nordmenn - som har avbestilt sine operasjoner etter å ha sett bildene på Instagramkontoen, sier hun.

- Nå i ettertid tenker jeg at jeg aldri skulle dratt ned dit og operert meg. Det har blitt mye konsekvenser av det, sier Angelica.

Hun har også tatt et oppgjør med sine egne komplekser, og innser at man ikke kan operere seg bort fra dem.

- Man må ikke tenke at operasjoner er den enkleste veien ut, for det er det ikke. Det kan ende med katastrofe i stedet, sier hun.

- Og det er ikke så farlig å ha et keisersnitt på magen, det er ingenting å henge med leppen for. Jeg har tross alt født to barn.