KAMPFIKSING I WIMBLEDON: Til tross for at ATP fastlår at kampfiksing ikke er et utbredt problem i tennis, skal tre kamper fra Wimbledon være under mistanke. Ved starten av Australia Open er åtte mistenkte spillere blant deltakerne. FOTO: REBECCA NADEN / Scanpix.
KAMPFIKSING I WIMBLEDON: Til tross for at ATP fastlår at kampfiksing ikke er et utbredt problem i tennis, skal tre kamper fra Wimbledon være under mistanke. Ved starten av Australia Open er åtte mistenkte spillere blant deltakerne. FOTO: REBECCA NADEN / Scanpix.

Hemmelige dokumenter: – Store tenniskamper kan ha vært fikset

16 spillere i verdenstoppen var blant de mistenkte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et oppgjør mellom Nikolay Davydenko og Martin Vassallo Arguello i 2007 skal ha skapt mistanke om kampfiksing. De to spillerne ble aldri funnet skyldige, men kampen ledet etterforskerne inn på sporet av et større kampfiksingsnettverk.

Det kommer frem i et hemmelig dokument som BBC har fått tilgang til.

I løpet av det siste tiåret skal 16 spillere rangert blant verdens 50 beste ha blitt mistenkt for deltakelse i kampfiksing. Blant de mistenkte finner man Grand Slam-vinnere og kamper fra Wimbledon. Ingen av spillerne ble utestengt.

Kampfiksere fra Russland og Italia

Etterforskningen ble startet av Association of Tennis Professionals (ATP). I 2008 ble tennisorganet varslet om 28 spillere som burde etterforskes videre. Dette skal ikke ha blitt fulgt opp.

I stedet skal Tennis Integrity Unit (TIU), sportens eget anti-korrupsjonsorgan, ha informert om at sakene ikke kunne forfølges da et nytt anti-korrupsjonsregelverk ble iverksatt året etter.

Mens rapporten varslet om 28 mistenkelige spillere, klarte også etterforskerne å spore betting-aktiviteten til Russland, Nord-Italia og Sicilia. Gamblerne skal ha spilt flere hundre tusen pund på kampene, hvor tre av disse ble spilt i Wimbledon-turneringen.

I årene som fulgte skal ny mistanke ha blitt rettet mot en tredel av de 28 spillerne. Heller ikke denne gangen ledet det til sanksjoner fra anti-korrupsjonsorganet TIU.

– Sterke beviser

BBC har vært i kontakt med en av etterforskerne fra 2007, Mark Phillips, som hevder mistanken var rettet mot en konsentrert gruppe spillere.

– Det var en kjerne på rundt ti spillere som vi mente var mest notoriske regelbrytere. Vi anså disse som roten til problemet.

– Bevisene var svært sterke. Det så ut til å være en god sjanse til å angripe roten i problemet og sende et avskrekkende signal til de råtne eplene.

BBC har fått tilgang til navnene på de mistenkte spillerne, men har valgt ikke å publisere disse da mistanken ikke lar seg bekrefte. BBC har også vært i kontakt med ATP-president Chris Kermode, som sier han er klar over at kampfiksing eksisterer i tennis, men at det skjer på et «utrolig lite nivå».

Da Australian Open startet natt til mandag var imidlertid åtte av de tidligere mistenkte spillerne på deltakerlisten.

Djokovic: – Jeg fikk tilbud om å fikse

I forbindelse med åpningskampen i Australia Open fikk verdensener Novak Djokovic spørsmål om avsløringene. Han valgte da å avsløre at han selv hadde fått tilbud om å fikse kamper.

– Jeg ble ikke kontaktet direkte, men gjennom folk som jobbet med meg på det tidspunktet. Selvfølgelig avslo vi med en gang. Det ble ikke engang forelagt meg direkte. Det ble ingenting ut av det, sa han ifølge NTB.

– Dessverre var det rykter på den tiden om personer som snek seg rundt. De ble tatt hånd om. I løpet av de siste seks, sju årene har jeg ikke hørt om noe lignende. Personlig har jeg aldri blitt kontaktet direkte, så jeg har ikke noe mer å si om det, fortsatte serberen.

Nyhetsbyrået AFP skriver at Djokovic skal ha blitt tilbudt 200 000 dollar for å tape kampen.