AVLYST: Rektor ved Østerås ungdomsskole i Bærum har avlyst skoleballet for neste års 10. trinn. FOTO: Arkiv TV 2 
AVLYST: Rektor ved Østerås ungdomsskole i Bærum har avlyst skoleballet for neste års 10. trinn. FOTO: Arkiv TV 2 

Rektor i Bærum avlyser skoleball: – Et press vi ikke kan stå inne for

Rekor ved Østerås ungdomsskole i Bærum mener presset har gått over styr, og avlyser nå neste skoleball.

– Det har ikke vært en lett beslutning, men arrangementet er av en sånn karakter at det skaper et press for ungdommene som vi som skole ikke kan stå inne for, sier rektor Ronny Hoset til NRK.

Elevene ved Bærums-skolen ble informert om beslutningen tirsdag.

Ikke maktet å dempe presset

Nå vil det ikke bli arrangert skoleball på Østerås ungdomsskole.

Skolen og foresatte har ikke maktet å dempe presset elevene kjenner på med henhold til valg av antrekk, kostnader ved innkjøp av kjoler og gruppepress på sosiale medier i for- og etterkant av ballet. Disse faktorene påvirker skolens psykososiale miljø negativt, skriver skolens ledelse i et informasjonsbrev.

Flere rektorer ved skoler i både Asker og Bærum har den siste tiden kommet med nye tiltak for å dempe skoleball-hysteriet. Det er lagt ned forbud mot limousiner og helikoptre, og kommet felles regler for antrekk og kjoler.

Men Østerås-rektor Hoset mener det ikke er nok.

– Det er press på valg av antrekk, det stilles uttalte krav om hvordan man skal se ut og te seg på dette arrangementet og det oppleves som vanskelig for mange av elevene, og ikke minst for foreldrene, sier Hoset til NRK.

Skolen skriver at arrangementet nå forbindes med forbruk, selvhevdelse og det perfekt.

Da er det på tide at vi som ansvarlige voksne, stopper opp og vurderer hvilke verdier vi overfører til våre ungdommer. Her har skolen et klart samfunnsansvar.

Helikoptertur

TV 2 har tidligere fortalt om foreldre som er villige til å betale 30.000 kroner for at barna deres skal få ankomme juleballet i helikopter.

– Vi har foreldre som ringer oss og som gir uttrykk for at de har råd til å betale et slikt enormt beløp. Men det blir sjelden noe av. For man må også ha landingstillatelse fra politiet og grunneier, sier daglig leder i Helikopter flights limited, John-Erik Sogn.