Tar du disse utdanningene er du nærmest garantert jobb

– I dag kan du ikke bare følge drømmen og tro at du får et lykkelig arbeidsliv, sier studie- og karrièreveileder Mette Manus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er fortsatt noen måneder igjen til årets avgangselever ved ungdomsskoler og videregående må bestemme seg for hvilken utdannelse de vil ta. Noen av dem vet allerede hva de vil bli, mens andre ikke har en anelse.

– Ikke få panikk, er rådet studie- og karrièreveileder Mette Manus gir de som ennå ikke har bestemt seg.

– Det er veldig vanlig å ikke vite hva man skal bli når man er så ung. Det er lurt å begynne med å tenke gjennom hvem du er, hva du er god til og hva du liker å gjøre. Hvilke fag liker du? Hvorfor liker du akkurat disse fagene? Alle vet om de er mer praktiske, kunstneriske eller om realfag er noe for dem, sier Manus.

– Bruk fornuften

Dersom man sliter med å avgjøre om man skal følge hjertet eller fornuften i valg av utdanning og yrke, har Manus en klar oppfordring.

– Man må bruke fornuften. Slik samfunnet er i dag, så kan man ikke bare satse på drømmen og tro at dette fører til et lykkelig yrkesliv. Det er klart at du skal velge noe du liker og interesserer deg for, men det må være en del av en plan. Utdanningen skal føre til en jobb, forklarer hun.

Garantert jobb

Dersom man ønsker å være garantert jobb etter endt studie, er det særlig to yrkesgrupper som skiller seg ut ifølge bemanningsselskapet Manpower.

– Samfunnet mangler faglært arbeidskraft og ingeniører, forteller konsernsjef i Manpower Group, Maalfrid Brath.

Yrkesfag og realfag er altså de utdanningene som vil garantere deg jobb de nærmeste åra.

– Faglært arbeidskraft ligger på toppen og ingeniører som nummer to. Selv om flere ingeniører nå mister jobben er det fortsatt stor etterspørsel etter realkompetanse, da spesielt innen IT, men også ingeniører innen bygg og anlegg, avslutter Brath.

Forsatt usikker på hva du bør velge? Få oversikt over utdanningsmesser du kan besøke i ditt område her!

Søknadsfrister

Videregående opplæring

  • Søknadsfristen er 1. februar for søkere på særskilt grunnlag, minoritetsspråklige søkere til individuell behandling, søkere til lærekandidatordningen
  • Søknadsfristen er 1. mars for søkere til ordinært inntak og søkere til lærefag

Høyere utdanning

  • 1. mars for spesielle søkergrupper. Denne søknadsfristen gjelder for søkere til Politihøgskolen, luftfartsfag ved Universitetet i Tromsø, søkere med dokumenterte grunner for tidlig opptak eller særskilt vurdering, søkere med IB eller videregående utdanning fra land utenfor Norden og søkere som ber om realkompetansevurdering. Les mer hos Samordna opptak.
  • 15. april er ordinær søknadsfrist. Denne fristen gjelder for alle med norsk videregående opplæring og generell studiekompetanse som opptaksgrunnlag.

Kilde: ung.no