Ekstremværet «Hans»

TV 2 Play
Min konto
9. august 09:31

DIREKTE: Siste nytt om «Hans»

TV 2 følger situasjonen rundt ekstremværet «Hans» tett, og gjennom dagen får du siste nytt på TV 2 Nyheter. 

Dette kan du også følge direkte i videovinduet over.

7. august 10:29

Kjenner du ekstremværet «Hans» på kroppen?

Da vil vi i TV 2 gjerne høre fra deg. 

Har du bilder eller video fra ekstremværets herjinger, eller en opplevelse du ønsker å dele med oss, kan du tipse oss på tips@tv2.no, eller via denne lenken.

18. august 17:11

Åpner E6 ved Augla i Gudbrandsdalen fredag

E6 ved Augla i Gudbrandsdalen åpner innen klokken 18 fredag, etter å ha vært stengt som følge av ekstremværet Hans, melder Statens vegvesen på sine nettsider

– Arbeidet etter Hans sine herjinger på E6 ved Augla i Sør-Fron i Gudbrandsdalen har gått raskere enn forventet, skriver de. 

Vegvesenet gjør oppmerksom på at det blir nedsatt hastighet. 

– Det er lagt ned en utrolig innsats av entreprenør og ansatte i Statens vegvesen som gjør at vi nå kan åpne opp i dag. Det er viktig ikke minst knyttet til skolestart mandag, så vi unngår trafikk på omkjøringsveiene, sier seksjonssjef Asbjørn Stensrud i Statens vegvesen.

De skriver at arbeidet ikke er helt i mål, som fører til kveldsstenging mandag 21. og tirsdag 22. august fra klokken 18:00 til 06:00. Omkjøring vil bli skiltet. 

– Vi tar forbehold om at det kan være nødvendig med mer kvelds- og nattestengning om det skulle bli nødvendig, presiserer Stensrud.

16. august 10:24

Kronprinsparet besøker flomrammede områder 

Torsdag besøker Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen flomrammede områder på Østre Toten. Senere på dagen vil Kronprinsen også besøke flomrammede i Ringebu kommune, skriver Kongehuset i en pressemelding. 

Lørdag besøkte kronprins Haakon flomrammede områder i Hole, Ringerike og Søndre Land.

15. august 12:50

Været stopper Støres helikopter fra å besøke Otta

Foto: Joakim Halvorsen / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) må droppe et besøk til Otta når han tirsdag er på helikoptertur til flomrammede områder. Været gjør det umulig.

Støre skulle etter planen besøke Otta i Sel kommune og Ål kommune, men nå utgår det ene besøket.

Statsministerens kontor opplyser at politiets helikoptertjeneste har vurdert det slik at været gjør det usannsynlig at de kan komme fram til Otta.

– Jeg hadde sett fram til å besøke Sel kommune for å møte dem som er berørt av ekstremværet, og mange som har lagt ned en uvurderlig innsats den siste uken. Men værforholdene gjør dessverre at vi ikke kommer oss dit i dag, sier Støre.

(©NTB)

14. august 17:12

Statsministeren besøker Ål og Sel

Statsminister Jonas Gahr Støre besøker Ål og Otta tirsdag 15. august i forbindelse med konsekvensene av ekstremværet «Hans», melder statsministerens kontor.

I tillegg reiser samferdselsminister Jon-Ivar Nygård til Innlandet for å se flomskadene på Randklev bru i Ringebu tirsdag, melder regjeringen i en pressemelding

Nygård skal i tillegg se på skadene flere steder langs E6, blant annet ved Sør-Fron, opplyser de. 

14. august 16:51
NESBYEN: Dronebilder viser omfanget av oversvømmelsene i Nesbyen etter ekstremværet Hans.

Skadene etter Hans øker – kostnadene anslås til 1,6 milliarder så langt

Foto: Tore Haraldset

Forsikringsselskapene har registrert rundt 7000 forsikringsmeldte skader på bygninger, innbo og tomter. Skadene anslås å koste rundt 1,6 milliarder kroner.

Det viser beregninger fra Norsk Naturskadepool.

– Vi understreker at anslagene kun gjelder allerede innmeldte skader og er foreløpige. Mange av de skadelidte har store belastninger nå, sier administrerende direktør Ståle Solem Ingebrigtsen i Norsk Naturskadepool.

I tillegg kommer innmeldte skader på blant annet campingvogner og biler. (NTB)

14. august 09:37
Deler av Bergensbanen raste ut i terrenget ved Hagafoss under ekstremværet «Hans».

Ekstremværet «Hans»: Fortsatt stengte strekninger og forsinkelser i togtrafikken

Foto: Frederik Ringnes / NTB

Det er forsinkelser i togtrafikken og stengte strekninger flere steder på Østlandet på grunn av flom og ekstremvær. Dette er status mandag morgen:

  • Bergensbanen: Det har vært stengt på strekningen Hønefoss-Geilo på grunn av flom, men her er det nå åpnet for godstrafikk. Det kommer en oppdatering om persontrafikk mandag klokka 10.
  • Gardermobanen: Det er færre spor i bruk ved Eidsvoll på grunn av flom, og det er derfor forsinkelser og innstillinger. Ny oppdatering kommer tirsdag klokka 12.
  • Dovrebanen: Det er stengt for trafikk mellom Hunderfossen og Dombås på grunn av værforholdene. Bane Nor har foreløpig ingen prognose for åpning av togstrekningen, men understreker at det kommer til å ta tid. 
  • Sørlandsbanen: Det er forsinkelser på strekningen Gulskogen-Mjøndalen på grunn av flom.

(©NTB)

13. august 14:01

Flomvarselet for Glomma nedenfor samløpet med Vorma nedjustert fra rødt til oransje nivå

Flomvarselet for Glomma nedenfor samløpet med Vorma er nå nedjustert fra rødt til oransje nivå.

Det var torsdag at NVE skrudde opp flomvarselet for deler av Glomma. Da ble flomvarselet justert opp til rødt for Glomma nedenfor samløpet med Vorma. 

I løpet av natten har vannstanden i de store innsjøene steget noen få centimeter, og søndag formiddag ser vannstanden ut til å være på det høyeste i Randsfjorden, og Mjøsa og Øyeren, skriver NVE på sine nettsider. Tidligere var det ventet svært høy vannstand i Øyeren, Norges ellevte største innsjø. 

I Tyrifjorden stiger fortsatt vannstanden. Utviklingen fremover er avhengig av hvor mye regn det kommer de neste dagene.

13. august 11:49
Opprydningsarbeid på E6 ved Tretten.

Riksvei 4 åpnet for trafikk

Foto: Asbjørn Stensrud, Statens vegvesen

Både E6 og riksvei 4 er søndag åpne igjen, opplyser Statens vegvesen. Vegvesenet vurderer veienes skadeomfang løpende.

I morgentimene åpnet den siste stengte delen av riksvei 4 på Gjøvik.

– Stor innsats fra mange gjør at vi stadig åpner nye veistrekninger, sier Cato Løkken i Statens vegvesen i en pressemelding.

Han understreker igjen at det kan ta tid å «friskmelde» alle veiene som har blitt preget av ekstremværet Hans, da det er fare for utglidninger når vannet trekker seg tilbake.

Vegvesenet har derfor utplassert mannskaper for å vurdere skadeomfanget. Det pågår reparasjonsarbeid også i dag for å få stand veinettet.

– Trafikantene kan være trygge på at vi kun åpner veiene når de er sikre, sier Løkken.

Det er fremdeles omkjøringer via mindre veier, som ikke egner seg for tungtrafikk. Dette gjelder strekningene Harpefoss- Frya, Fåvang sentrum og Tretten sentrum.

– Vi oppfordrer tungtransporten til å velge riksvei 3 Østerdalen når de skal nordover, sier Løkken.

(©NTB)

13. august 11:37

Nye oversvømmelser i Sverige

Kraftig regn har ført til flom en rekke steder i Örebro län i Sverige.

I Örebro er det kraftig regn natt til søndag som har ført til oversvømmelser. Vann har trengt inn i boliger og ført til stengte veier.

– Jeg opplever det som veldig omfattende. Ekstremværsituasjonen har rammet et stort område samtidig, sier vakthavende redningssjef i regionen Bergslagen til TV4.

Redningstjenesten har fått inn rundt hundre varsler om oversvømte boliger.

For en knapp uke siden førte ekstremværet Hans til flom en rekke steder i Sverige. Uværet rammet også Danmark, og her har mange berørte tatt kontakt med forsikringsselskap.

Selskapet Topdanmark meldte lørdag at de hadde fått inn 1060 skademeldinger. På fem dager hjalp de like mange kunder med værskader som de normalt gjør i løpet av en hel måned om sommeren.

(©NTB)

13. august 11:37

Flere evakuerte i Ringerike får flytte hjem

Beboerne på 27 adresser i Ringerike kommune får flytte hjem igjen søndag. Vannstanden i elven Sogna har sunket betraktelig, opplyser kommunen.

Søndag formiddag har politiet besluttet opphør av evakueringen for utvalgte adresser i Drolshammar, skriver NRK. Det gjelder 27 adresser.

– Ringerike kommune jobber kontinuerlig med å vurdere områder hvor det er trygt å flytte tilbake. Vannstanden i Sogna har sunket betraktelig, og geologer har vurdert erosjon langs elven. Det er ikke observert vesentlig erosjon, skriver Ringerike kommune i en SMS til innbyggerne.

Lørdag opphevet politiet og kommunen evakueringen av over 100 boliger. Beredskapsledelsen i kommunen jobber parallelt med akutte hendelser og opphør av evakueringer.

(©NTB)

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?